Rosa Bertram
Rosa Bertram Spiritualiteit 7 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Je eigen cacao ceremonie organiseren? Dat kan: zó doe je dat

In een ceremoniële setting met een intentie cacao drinken, dat doe je meestal buiten de deur. Ergens in een fijne yogashala, meditatiecentrum of tijdens een retreat, maar wist je dat je een cacao ceremonie net zo goed thuis kunt organiseren? Zó doe je dat.

Sommige dingen doe je nu eenmaal liever buiten de deur, zoals naar de sauna gaan, ergens een yogales volgen omdat je gecorrigeerd wordt wanneer je een asana niet goed uitvoert om blessures te voorkomen of een truffelceremonie waarbij de space holder zorgt dat je in goede handen bent tijdens de reis.

Wie graag een keer een heuse cacao ceremonie wil doen, kan natuurlijk deelnemen aan een ceremonie die elders wordt georganiseerd, maar je kunt er ook hartstikke goed en veilig eentje thuis organiseren. En wel zo!

Zelf een cacao ceremonie organiseren

Eerder schreven we al over de krachten van het warme cacao drankje, wat niet voor niets een flinke opmars aan het maken is. Cacao drinken, kent namelijk heel wat mentale én fysieke gezondheidsvoordelen.

Bovendien wordt cacao al duizenden jaren in een ceremoniële setting gedronken, ondermeer door de Maya’s. En dat is niet zonder reden.

Natural happiness booster

Cacao bevat namelijk ontzettend veel antioxidanten en werkt ondermeer op het gelukshormoon serotonine. Het wordt daarom ook wel gezien als een ware natural happiness booster. Het opent je hart, je hartchakra en dat maakt het per uitstek geschikt om helemaal in te tunen en met een intentie te mediteren.

Een cacao ceremonie kan je helpen om uit je hoofd te komen en in je lijf, je komt sneller in de flow en kan een intens gevoel van liefde ervaren. Hoe bijzonder is dat?

Wil jij graag thuis een cacao ceremonie organiseren voor dierbaren? Met de volgende tips zorg je voor een fijne ceremonie:

1. Cacao

Het allerbelangrijkste van een cacao ceremonie is natuurlijk de cacao zelf. Met een variant van de supermarkt kom je helaas niet ver. Om het meeste uit de cacao te halen, wil je op zoek naar pure cacao uit Latijns-Amerika.

Bedrijfjes als Kakaw verkopen in Nederland gelukkig pure cacao die je gemakkelijk online kunt bestellen.

2. Fijne groep

Je kunt de ceremonie zo groot of klein maken als je zelf wilt. Juist het gevoel van samen zijn, jouw gevoel en emoties kunnen delen en samen oefeningen doen, kan het effect van cacao enorm versterken. Je kunt de cacao met z’n tweeën drinken, maar ook met z’n twintigen. Het is maar net wie je samen kan brengen en waar jíj je fijn bij voelt.

3. Setting

Kies een fijne ruimte uit waar je de ceremonie wilt organiseren. Het kan de tuin zijn, je woonkamer of misschien wel op het dakterras. Zorg voor een ruimte waar jullie niet gestoord kunnen worden en waar je je vertrouwd voelt.

Je kunt wat yogamatjes neerleggen, meditatiekussens, salie branden en kristallen uitstallen. Whatever floats your spiritual boat! Dim de lichten, doe wat kaarsjes aan en zet misschien wat mooie spirituele muziek zachtjes op.

3. Intentie

Om het meeste uit jouw cacao ceremonie te halen, wil je iedereen vragen om in de week ervoor alvast na te denken over een intentie en waarom je de ceremonie wilt doen. Waar wil je aan werken? Waar wil je meer energie aan geven in je leven op dit moment?

4. Het drankje

Dan het brouwsel zelf. Drink de biologische pure cacao echt puur. Je kunt zo’n 40 gram cacao met heet water koken en het vervolgens laten afkoelen tot je het kunt drinken. Terwijl je de cacao verwarmt en roert, kan je de intentie al uitspreken.

5 simpele mindfulness oefeningen om elke dag toe te passen

5. Wees in het moment

Dan is het tijd om te drinken. Hou eerst het kopje met cacao tegen je hart en spreek jouw intentie hardop uit.

Bij elk slokje dat je neemt, denk je terug steeds aan je intentie. Drink de beker dus niet in één keer leeg, maar wees in het moment. Neem je tijd voor iedere slok en haal goed adem tussendoor. Je kunt erna lekker gaan liggen of in de meditatiehouding zitten.

Er zijn veel manieren om een cacao ceremonie te organiseren. Bij sommigen ceremonies worden er ook bepaalde tantra oefeningen gedaan waarbij je elkaar twee minuten lang in de ogen aankijkt. Afhankelijk van jouw kennis en behoefte kan je dit soort oefeningen toevoegen!

Et voilà, op deze manier organiseer jij thuis een heuse cacao ceremonie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️