Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 1 jan 2024
Leestijd: 6 minuten

You can do it! 9x bewuste voornemens zijn wél vol te houden zijn

Happy New Year! Je ligt nu hoogstwaarschijnlijk óf met een flinke kater op de bank óf bent lekker op tijd de wol onder gekropen om het nieuwe jaar fris en fruitig in te luiden. Het nieuwe jaar (of op 2 januari dan, voor de feestbeesten) leent zich immers perfect om te beginnen met nieuwe gewoonten. Maar goede voornemens volhouden? Dat is zo makkelijk nog niet blijkt ieder jaar weer. Daarom delen we negen bewuste voornemens die wél vol te houden zijn.

Wedden dat het je op deze manier wel lukt?

Waarom we voornemens niet volhouden

Eindelijk sparen voor een huis of die grote reis, toch zeker vijf kilo afvallen of voor jezelf beginnen. Het zijn typische goede voornemens waar we allemaal zo naar verlangen, maar die in de praktijk nogal lastig blijken vol te houden. Met als gevolg dat de goede voornemens binnen de kortste keren worden opgegeven.

Dat is ook niet zo gek, want vaak bedenken we te grote en niet specifieke voornemens. Tja, waar begin je dan? En wanneer ben je er? Dat werkt alles behalve motiverend. Bovendien zijn deze doelen er meestal alleen voor jouzelf. De manier om voornemens – of liever nieuwe gewoonten genoemd – wél vol te houden? Simpel. Hou je nieuwe doel klein en knip ze eventueel op in stukjes zodat het duidelijk is waar je naartoe wilt werken en het overzichtelijk is wat je wilt bereiken en wat je daarvoor moet doen.

Nu zijn we bij BEDROCK geen fan van voornemens als afvallen want je bent perfect zoals je bent, maar wel van bewust, duurzaam en gezond leven. Je doel op een positieve toon benoemen (in plaats van ‘niet meer snoepen’) en klein maken is de key om je doelen te bereiken.

Bewuste voornemens die wél volhouden te houden zijn

Daar zijn ze dan: de negen bewuste voornemens die je wél kunt volhouden en waarmee je van de wereld tegelijk een betere plek maakt.

1. Kook eens per week een nieuw vegan gerecht

Verschillende onderzoeken laten zien dat er één duidelijke en simpele manier is waarmee je als individu je ecologische voetafdruk drastisch kunt verminderen. Door vaker te kiezen voor plantaardig eten, verminder je drastisch de CO2-uitstoot waarvoor je verantwoordelijk bent. Je hoeft heus niet radicaal veganist te worden om toch een positieve impact te maken.

Kook vanaf vandaag eens per week een nieuw vegan gerecht. Zo blijf je geïnspireerd en gemotiveerd om lekkere en nieuwe plantaardige gerechten aan je repertoire toe te voegen terwijl je ook de planeet helpt! Zoals deze  pasta all’assassina (knapperige, spaghetti in pittige tomatensaus) of deze yummy bieten-zwartebonenburger met avo-mayo en ingemaakte rode ui.

2. Schrijf je in voor een nieuwe sport

Hoewel ons brein gek is op onze comfort-zone (daar kunnen we immers lekker onderuit zakken), gedijen de hersenen juist óók erg goed op nieuwe dingen proberen. Het stimuleert de aanmaak van nieuwe paden in het brein, waardoor we weer geprikkeld worden.

Een nieuw recept proberen, maar ook jezelf inschrijven voor een nieuwe sport is daar een goed voorbeeld van. Wil jij je fit voelen het komende jaar? Dan is het zaak om sporten leuk te maken. Misschien heb jij jouw sport nog niet gevonden en wordt het hoog tijd om de proef op de som te nemen en nieuwe sporten uit te proberen. Van kickboksen tot padel spelen en van klimmen tot skaten in het park! Er zijn voldoende leuke manieren te vinden waarbij je lichaam in beweging komt en waarbij je jezelf iets nieuws aanleert. Win-win!

3. Raap afval van de grond als je een wandeling maakt

Het is een typisch voorbeeld van een hele kleine actie met een grote effect. Niet alleen maak je er op deze laagdrempelige manier een gewoonte van om rondslingerend afval van een ander ook op te ruimen, ook inspireer je er wellicht aan ander mee die ook op straat loopt.

Hoe jouw klimaatkeuzes wel degelijk aanstekelijk zijn voor anderen

4. Repareer in plaats van weggooien of nieuw kopen

We zijn er goed in om zodra een T-shirt een gat heeft, direct een nieuwe te bestellen of wanneer een apparaat het niet meer doet, het bij het afval te zetten en een nieuwe te kopen. Best zonde als je nagaat hoeveel grondstoffen en CO2-uitstoot het heeft gekost om deze spullen te produceren en bij jou te krijgen. Dat kan vanaf nu beter!

De volgende keer dat er iets kapot gaat, kan je het eerst repareren. Breng je kledingstuk zo nodig naar een kledingmaker of je keukenapparaat naar een winkel die het maakt. Tip: YouTube je leermeester, daar kan je eindeloos veel how to video’s vinden om dingen te repareren. You can do it!

5. Schrijf een briefje of stuur een lief berichtje naar een dierbare

Het leven is kort, waarom wachten om je geliefden te vertellen dat je van ze houdt? Wedden dat het enorm gewaardeerd wordt dat je jouw oprechte, lieve woorden deelt en het de kwetsbaarheid in jullie relatie een boost geeft?

6. Doneer een organisatie die jij graag steunt

Dit is hét moment om je in te zetten en iets te kunnen betekenen voor een ander. Ga bij jezelf na welk onderwerp jou het meest aan je hart gaat en waaraan jij graag wilt doneren. Denk aan slachtoffers van oorlogen, seksueel misbruik of daklozen. Jouw geld doneren is een mooie manier om bij te kunnen dragen op afstand en je niet helemaal machteloos te voelen.

7. Doe vrijwilligerswerk

Door een dag, een periode of een jaar lang wekelijks vrijwilligerswerk te doen, kan je jezelf al helemaal nuttig inzetten voor een ander. Onderzoek of er lokale organisaties zijn bij jou in de buurt, misschien wil je zelfs wel een tijdje naar het buitenland om je daar in te kunnen zetten of die je het liever af en toe. Whatever floats your boat. 

Als je bevoorrecht genoeg bent om naast je werk een ander te kunnen helpen, is dat misschien wel één van de mooiste manieren om aan de wereld terug te kunnen geven en daarmee wat ons betreft ook één van de mooiste bewuste voornemens. Doe deze test om te onderzoeken welk vrijwilligerswerk er bij jou past.

8. Ga op vakantie met het ov in plaats het vliegtuig

Zoek dit jaar tenminste één tripje of vakantie uit die je met de trein of bus kunt doen die je anders met het vliegtuig had gedaan. Van de bus naar Praag tot de boot naar Noorwegen of met de trein naar Londen, Berlijn of Parijs. De opties zijn eindeloos! Europa is de uitgelezen plek om op avontuur te gaan zonder daarvoor te hoeven vliegen.

9. Maak vier afvalbakken thuis

Hoog tijd om vanaf dit jaar je afval te scheiden, wat in principe heel simpel is. Een goed begin is het halve werk. Timmer zelf vrolijke houten bakken in elkaar of koop ze online en zorg dat jij thuis vier plekken hebt om jouw afval zorgvuldig in weg te stoppen. Eén voor plastic, één voor karton en metaal, één voor glas en één voor je restafval. Vanaf dat moment kom je minder in de verleiding om alles op één hoop te gooien.

Met deze negen nieuwe, bewuste voornemens wordt het geheid makkelijker om dit jaar jouw nieuwe gewoonten vol te houden. Je doet ze immers niet alleen voor jezelf, maar ook voor een ander. Hoe mooi is dat?

Een handige gids voor duurzame groene keuken- en on the go-producten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️