Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 25 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Welk vrijwilligerswerk past bij jou?

Het is fijn om anderen te helpen. Niet alleen omdat je iemand anders blij maakt, maar ook omdat het het gevoel krijgt dat jouw eigen leven zinvoller is. Maar welke soorten vrijwilligerswerk zijn er eigenlijk allemaal? En welke past bij jou?

Wil jij je inzetten voor een ander, maar weet je niet hoe? We helpen je om het vrijwilligerswerk te kiezen dat echt bij je past.

Goed doen, doet goed

Er zijn verschillende redenen waarom mensen vrijwilligerswerk doen. Je kunt het als vrijetijdsbesteding doen, gewoon omdat je het leuk vindt. Maar je kunt het ook doen om ervaring op te doen, je talenten te ontwikkelen, contact met anderen te hebben of omdat het werk je aan het hart ligt.

Wanneer je vrijwilligerswerk wilt gaat doen, is het niet alleen belangrijk wat jij wilt doen, maar ook wat jij andere mensen te bieden hebt. Wil je graag iets voor de maatschappij betekenen, maar weet je niet precies hoe? Check dan hier wat voor vrijwilliger jij bent, wat jouw do-good talent is én wat voor vrijwilligerswerk daarbij past.

Ben jij een sociale doener?

Je houdt van organiseren en kan goed leidinggeven. Je bent enthousiast en weet dit ook over te brengen op anderen. Je bent meer een doener dan een denker en uitdagingen ga je niet uit de weg. Je bent graag praktisch bezig. Lange wetenschappelijke artikelen zijn niet aan jouw besteed. Je bent ambitieus, dominerend, gezellig en optimistisch.

Denk dan aan vrijwilligerswerk zoals:

Meehelpen in een kringloopwinkel, achter de bar staan bij een filmhuis, een groep vrijwilligers begeleiden binnen een organisatie, een festival helpen organiseren, een sportteam coachen, creatieve activiteiten voor kinderen in een asielzoekerscentrum opzetten, of gastvrouw zijn in een ziekenhuis.

Ben jij een individuele denker?

Je houdt van duidelijkheid en orde. Chaos en rommel, daar houd je niet van. Wel van een precieze en systematische aanpak, want je bent nauwkeurig en je let op de details. Je wil alles graag tot in de puntjes verzorgd hebben. Je hebt een groot doorzettingsvermogen, je treedt niet gauw op de voorgrond. Activiteiten die bij je passen zijn veel te vinden bij administratieve, ambtelijke of secretariële functies.

Denk dan aan vrijwilligerswerk zoals:

De boekhouding bijhouden van een organisatie, assisteren in een bibliotheek, bestuurslid zijn van een stichting of vereniging, het werven van fondsen voor een goed doel, ICT medewerker, webbouwer of de administratie bijhouden van een milieuvereniging.

Ben jij een individuele doener?

Je vindt het leuk om praktisch bezig te zijn. Dit kan van alles zijn: tuinieren, sporten, knutselen, tekenen of muziek maken. Ook de verzorging van dieren zou bij jou kunnen passen. Je steekt graag je handen uit je mouwen. Je vindt het leuk om creatieve dingen te doen, die niet volgens allerlei vaste regels verlopen. Je werkt liever alleen dan samen met andere mensen. Je bent bescheiden, origineel, rustig en volhoudend.

Denk dan aan vrijwilligerswerk zoals:

Dieren verzorgen op een kinderboerderij, tweedehands artikelen repareren (bijvoorbeeld speelgoed of computers), een buurtmoestuin onderhouden, kleine klusjes doen voor ouderen (bijvoorbeeld gras maaien, reparaties) of maaltijden rondbrengen in je buurt.

Ben jij een sociale denker?

Je werkt graag met andere mensen samen en kan dit ook goed. Je weet je eigen gedachten en gevoelens goed onder woorden te brengen en luistert graag naar anderen. De sociale denker is meestal niet technisch. Je bent begripvol, vriendelijk, behulpzaam en kan ook idealistisch zijn. Je bent zorgzaam en sterk op de ander gericht. De activiteiten die bij je passen zijn uiteenlopend, zoals informatie geven, onderwijzen, verzorgen of amuseren. Met name activiteiten waarbij samenwerking en het helpen van anderen voorop staan, spreken je aan.

Denk dan aan vrijwilligerswerk zoals:

Huiswerkbegeleiding geven aan scholieren, voorlichting geven over brandveiligheid, maatje zijn voor ex-verslaafden, taalcoach voor een migrant of het meehelpen bedenken van een promotiecampagne.

Vrijwilligerswerk doen? Dít kun je beter niet doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️