Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Liefde & Seks 21 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Wil je een betere relatie? Focus je dan op het verbeteren van deze skill

Het recept voor een goedwerkende relatie: willen we dat niet allemaal? Truth is dat geen enkele relatie perfect is en dat dat ook weer net het mooie is. Toch blijkt uit onderzoek dat er een skill is die verbonden is met een grotere relatietevredenheid.

Er valt véél te zeggen over relaties, zoveel is zeker. Laatst nog beschreven we hoe slechte communicatie een relatie kan verpesten en onderzochten we wat relaties met jouw energetische systeem doen. Deze keer gaan we dieper in op een ingrediënt dat volgens wetenschappelijk onderzoek een cruciale factor blijkt te zijn voor een betere relatie.

Een betere relatie heeft veel te maken met…

De factor waarover we het hebben, heeft alles te maken met emotionele intelligentie. In een recente studie van verschillende Duitse universiteiten bleek namelijk dat emotionele intelligentie (EI) als persoonlijkheidstrek van groot belang is voor de kwaliteit in romantische relaties.

Dit vind je misschien ook interessant: Op zoek naar de ware? Onthoud dit: saai is goed

Emotionele intelligentie kan gezien worden als een persoonlijkheidstrek die mensen in staat stelt om emoties te identificeren, te uiten en hiermee om te gaan. Dit gaat zowel over de eigen emoties als over die van anderen. De ene persoon is hier van nature nu eenmaal beter in dan de andere persoon.

Emotionele intelligentie en betere relaties

Dit is hoe de onderzoekers tot deze conclusie zijn gekomen. Voor het onderzoek namen ze bij 136 heteroseksuele koppels (die al minstens 6 maanden een relatie hadden) vragenlijsten af die peilden naar enerzijds emotionele intelligentie en anderzijds relatietevredenheid.

Must read: Nieuwe school in India richt zich op persoonlijk geluk en emotionele intelligentie

De resultaten toonden overduidelijk aan dat individuen gelukkiger zijn in een relatie waarin minstens één van de partners een hoge emotionele intelligentie heeft. Opvallend is hier dat het niet uitmaakt voor de algemene relatietevredenheid of de persoon in kwestie zelf, dan wel de partner, een hoge EI heeft.

Communicatieskills en empathie

Er zijn een aantal redenen die de overtuigende relatie tussen EI en relatietevredenheid verklaren. Ten eerste wordt emotionele intelligentie gelinkt aan betere communicatieskills (en zoals we eerder schreven, is dat cruciaal voor een goede relatie). Hierdoor kunnen mensen beter uitleggen waar ze mee worstelen en welke emoties hen dwarszitten.

Ten tweede wordt een hoge EI gelinkt aan een beter empatisch vermogen. Dit is belangrijk om de gevoelens van partners te kunnen begrijpen en om hier op een respectvolle manier mee om te gaan. Doctoraatstudent Simone Humphrey verwoordt het als volgt:

Zo dus: ben je single en op zoek? Dan is het misschien verstandig om een partner te zoeken met een hoge mate van emotionele intelligentie, of om jezelf te trainen in een betere omgang met emoties. Succes!

Meer over relaties

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️