Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 7 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Dit is hoeveel voorspel je nodig hebt voor écht goede seks (en al het andere dat je moet weten)

Als we het over seks hebben, gaat het eigenlijk altijd over penetratie en het nodige hand- en mondwerk – maar zelden over voorspel. Zonde! Want hoewel een vluggertje op z’n tijd best moet kunnen, maakt uitgebreid voorspel de seks veel beter.

Daarom voor eens en altijd: dit is waarom voorspel zo belangrijk is, hoe lang het zou moeten duren en hóe je het doet. Thank us later.

Wat is voorspel?

Het probleem start eigenlijk al bij de officieuze definitie van voorspel. Vaak scharen mensen onder voorspel: alles wat vóór de ‘echte seks’ komt. Daarmee bedoelen ze dan penetratie, ook wel penis-in-vaginaseks (PIV) genoemd. Maar deze manier van kijken naar voorspel is op meerdere manieren problematisch.

Ten eerste gaat deze ‘definitie’ van voorspel ervanuit dat elke vrijpartij penetratie moet bevatten, én dat dat het hoogtepunt van de seks moet zijn – terwijl dat lang niet altijd opgaat.

Niet alleen is de situatie anders als geen sprake is van penis + vagina, bijvoorbeeld in een queer relatie, maar ook in een heteroseksuele relatie hoeft er geen penetratie plaats te vinden. Sterker nog, veel vrouwen komen niet eens klaar van penetratie die hun clitoris niet stimuleert.

The Sex Issue: hoe ‘edging’ je orgasme nog intenser kan maken

Dat de seks niet ‘af’ is als er geen penetratie (of zelfs klaarkomen) heeft plaatsgevonden, is dus helemaal niet waar. Voorspel op deze manier impliceert bovendien dat vingeren, beffen, pijpen en andere seksuele handelingen slechts de aanloop zijn naar penetratie, en geen fantastische handelingen op zichzelf, en ook dat is niet waar.

Seks zou moeten bestaan uit wat jij fijn vindt, niet uit wat de maatschappij verwacht. Dus je bepaalt ook zelf wat jij onder voorspel verstaat en wat je er fijn bij vindt.

Waarom voorspel zo belangrijk is

Dat kritische punt terzijde, zijn we verder wél heel erg enthousiast over voorspel. Zie het als het plannen van een vakantie: bekijken waar je heen wilt gaan, wat je mee wilt nemen en een heus kleurenschema maken (controlfreak much) zijn niet alleen bijna even leuk als de reis zelf, maar zorgen er vooral voor dat je veel zin hebt om te gaan.

Zo kom je meer in touch met je eigen seksualiteit

Zo werkt het ook met seks. Voorspel bereidt je voor op het genot dat komen gaat, waardoor je er extra van kunt genieten. Dat lijkt vooral te gelden voor vrouwen, die doorgaans meer tijd nodig zouden hebben om het level van opwinding te bereiken waarop het zich uit in een orgasme.

Gemiddeld hebben mensen – van welk gender dan ook – behoefte aan zo’n 19 minuten voorspel.

Psychoseksueel therapeut Ruth Westheimer legt uit dat voorspel zowel een emotioneel als fysiek effect heeft. Fysiek zorgt het er bij mensen met een vagina bijvoorbeeld voor dat de vagina vochtig wordt, wat nodig is voor veel seksuele handelingen. Maar zoenen, aanrakingen en andere vormen van voorspel zorgen er óók voor dat er hormonen vrij komen die ervoor zorgen dat we meer naar intimiteit verlangen. En hoe meer verlangen, hoe groter het genot als dat wordt bereikt.

Met voorspel bereid je dus zowel je lichaam als brein voor op wat er komen gaat. O, en het brengt je ook nog eens dichter bij je (seks)partner – letterlijk én figuurlijk.

Dé tips voor fantastisch voorspel

Wat je lekker vindt voor en tijdens de seks, verschilt ontzettend per persoon. Écht algemene tips zijn dus lastig te geven, maar we kunnen natuurlijk wel een voorspel – eh, voorstel doen:

  • Wie zegt dat voorstel pas begint als jullie elkaar aanraken? Sexting is, als je het ons vraagt, een fantastische vorm van voorspel. Niets maakt geiler dan de hele dag (of, je weet wel, week) al naar elkaar verlangen vóór je samen in bed belandt.
  • Over voorpret gesproken: vertel de ander wat je graag wilt dat hij/zij/hen met of bij je gaat doen (of andersom). Iedereen die een béétje visueel denkt, is daar aardig vatbaar voor – en je brengt jezelf ook meteen goed in de mood.
  • Het fijne aan seks is dat experimenteren altijd goed is – zo lang jullie het beiden willen, natuurlijk. Die tepels en lippen zijn nu wel bekend, maar de erogene zones van mensen bestaan uit meer dan dat. Betrekt de oren of de anus er eens bij, of probeer iets heel anders.
  • Niet alleen de plekken op het lichaam zijn iets om mee te experimeren, maar ook de manieren van aanraken. Vind je het fijn om licht aangeraakt te worden, of juist stevig te worden gemasseerd? Naast aanraking kunnen jullie ook met andere zintuigen experimenteren. We noemen: blinddoeken, ijsklontjes, geuroliën…

Dit onderzoek laat zien hoe vrouwen meer plezier halen uit seks

  • Neem alsjeblieft de tijd. Die 19 minuten is niet voor niets een gemiddelde; langer kan nog veel beter zijn. Doe niet meteen al jullie kledingstukken uit, maar bouw de spanning een beetje op.
  • Weleens gedacht aan muziek luisteren tijdens de seks? Metal of carnavalsmuziek komen misschien niet helemaal tot hun recht in de slaapkamer, maar andere muziek kan de sfeer zeker verbeteren.
  • We schreven vorige maand al over hoe consent je meer van seks laat genieten, en dit is dan ook een belangrijk onderdeel van voorspel. Het is niet alleen belangrijk om te weten of het oké is om iemand aan te raken, maar het zorgt er ook voor dat jullie beide meer opgewonden raken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️