Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Psyche 4 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit onderzoek laat zien hoe vrouwen meer plezier halen uit seks

Ze zeggen weleens dat mannen van Mars komen en vrouwen van Venus. En hoewel we natuurlijk op de eerste plaats allemaal mensen zijn, bestaan er inderdaad verschillen tussen deze twee geslachten. Ook in bed. Om een climax te bereiken hebben vrouwen bijvoorbeeld vaak andere stimulatie nodig dan mannen. Dit is hoe je als vrouw meer plezier haalt uit seks.

Amerikaanse onderzoekers ontdekten 4 technieken die vrouwen kunnen toepassen om meer van de seks te genieten.

Onderzoek naar genot van vrouwen

Hoewel veel vrouwen er plezier aan beleven, is penetratie voor hen vaak niet genoeg om een hoogtepunt te bereiken. Toch blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie dat vrouwen het missionarisstandje nog niet compleet over boord hoeven gooien. Er zijn namelijk verschillende technieken die toegepast kunnen worden tijdens de seks om vrouwen meer te laten genieten van penetratie.

7 manieren om meer uit je seksleven te halen, volgens een therapeut

In de studie werden 3017 Amerikaanse vrouwen tussen de 18 en 93 jaar ondervraagd. Deze vrouwen waren voornamelijk heteroseksueel en cisgender. Uit hun antwoorden kwamen manieren naar voren om seks plezieriger te maken.

Rocking, angling, shallowing en pairing

De termen die de onderzoekers aan de technieken gaven zijn ‘rocking’, ‘angling’, ‘shallowing’ en ‘pairing’. Hierbij worden er specifieke bewegingen aan de penetratie toegevoegd, waardoor de vrouw meer genot kan beleven. Hoe je die bewegingen precies uitvoert, lees je op de site van Mindbodygreen.

Hoogleraar seksuele gezondheid Ellen Laan vertelt aan Radio NPO1 dat er twee belangrijke conclusies zijn die je uit het Amerikaanse onderzoek kan trekken. Ten eerste hebben vrouwen voor een orgasme tijdens de penetratie stimulatie aan de buitenkant van de clitoris nodig. Ten tweede helpt het enorm als vrouwen hierbij actief de regie nemen.

Communiceren in bed

Volgens hoogleraar Laan is de Amerikaanse studie echt een doorbraak. Niet omdat de technieken nieuw zijn, maar omdat dit de eerste keer is dat er zo gedetailleerd en uitgebreid onderzoek naar is gedaan.

Daarnaast hebben de onderzoekers deze bewegingen nu een naam gegeven, waardoor het voor vrouwen makkelijk is om erover te communiceren. Ja, ook in bed is communication key.

Orgasme niet de hoofdfocus

Het nieuwe onderzoek deelt dus manieren hoe vrouwen sneller een hoogtepunt kunnen bereiken, maar toch waakt seksuoloog Nynke Nijman ons ervoor dat dit niet de hoofdfocus moet worden.

Eerder vertelde zij aan Bedrock dat te veel concentreren op het krijgen van een orgasme juist averechts werkt. Veel belangrijker is het om te genieten van de reis ernaar toe.

En nog een gouden tip van seksuoloog Nijman: practice makes perfect. Dus gewoon eindeloos veel oefenen (met jezelf of met je partner) en onthouden dat het gaat om de opwinding en het genot dat je ervaart, niet om het orgasme.

Wat doe je als seks pijnlijk is?

Zit het met het fysieke deel wel goed, maar zou je graag meer mindful willen zijn in bed? Dit is een stappenplan voor meer verbinding in bed.

Bedrock Talks met Nynke Nijman

We groeien op met een zoetsappig beeld van het liefdes- en seksleven, maar wat films en boeken ons voorschotelen is niet helemaal een goede weerspiegeling van de werkelijkheid. Wat moeten we wél geloven en weten over de liefde?

We spreken met seksuologe en relatietherapeute Nynke Nijman over liefde, monogamie, polyamorie, open relaties, seks en vreemdgaan. Zo, da’s een mondvol. Luisteren maar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️