Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 1 jun 2022
Leestijd: 5 minuten

Deze 6 dingen kun je doen om beter voor je yoni te zorgen

Sinds ik op een 4-daags Yoni Retreat ben geweest, sta ik veel vaker stil bij mijn yoni. Ik ben me meer bewust van haar energie, van haar wensen en van haar schoonheid. Onze yoni’s zitten (bijna) helemaal verstopt, maar ze zijn zo prachtig en verdienen meer aandacht dan we ze doorgaans geven. Laten we eens kijken hoe je beter voor haar kunt zorgen.

Door regelmatig contact te maken met je yoni en haar met liefde te verzorgen, zal je gevoel van eigenwaarde groeien.

Kracht en zelfliefde

Tot vrij kort geleden werden vagina’s en vulva’s als taboe beschouwd. We praatten er niet over en gingen al helemaal niet op retraites die rondom dit thema werden gebouwd. Zelfs vandaag de dag is onze maatschappij er best wel goed in om ons het gevoel te geven dat yoni’s ‘verkeerd’ zijn.

Het is dan ook geen verrassing dat veel mensen niet goed weten hoe ze hun yoni het beste kunnen verzorgen. Maar als je dit doet op een manier die voor jou goed voelt, dan kan dit je heel veel kracht en zelfliefde opleveren. Lees maar mee.

1. Leer je yoni kennen

Dit is misschien wat ongemakkelijk. We zijn tenslotte allemaal opgegroeid in een maatschappij die vagina’s en vulva’s “privé-delen” noemt. Geen wonder dat we niet veel tijd doorbrengen met de delen van ons die als ongepast beschouwd worden.

Maar ga eens liggen op je bed en pak er een spiegel bij. Het liefst eentje die groter is dan je gezicht. Misschien kijk je eerst alleen naar je dijen. Naarmate je je comfortabeler voelt, kan je ook meer van jezelf gaan bekijken.

Stress down under: dit kan het effect zijn van stress op je vagina

Zie het als een kennismaking met je lichaam en kijk met een onderzoekend oog. Misschien kun je met je vrije hand wel meer van jezelf ontdekken door te voelen en vervolgens te kijken hoe je yoni verandert naarmate je meer opgewonden raakt.

Imaya van Ode aan de Yoni: “Het kan voor elke yoni verschillen maar mijn yoni kan niet genoeg krijgen van al die aandacht en in de spiegel naar haar kijken is echt perfecte foreplay, ook voor een self-pleasure session.”

2. Leer je afscheiding kennen

Vaginale afscheiding is normaal, dit is hoe je vagina schoon en gezond blijft. Normale afscheiding is meestal helder of wit van kleur. Soms lijkt het wat geel als het opdroogt in je onderbroek.

Gedurende de maand kan je afscheiding wat veranderen. Soms is het een beetje waterig en soms kan het juist dik en taai zijn. Vooral rond je eisprong kan het veranderen door je hormonen. Ook dit is normaal.

Mocht je plotseling meer afscheiding dan gewoonlijk hebben, of zie je een verandering in kleur, substantie, geur of gaat je afscheiding gepaard met ongemak zoals jeuk, een branderig gevoel of pijn? Ga dan even langs de huisarts. Dit kan mogelijk duiden op een vaginale infectie.

3. Denk aan schoonmaken

Yoni’s zijn niet vies. Dat zijn ze gewoon niet. Punt. Je kunt ze vergelijken met regenwouden, die – waneer ze relatief ongemoeid worden gelaten – heel goed werken bij het genezen, veranderen en bloeien van het lichaam. En dat yoni’s naar bloemetjes of vanille moeten ruiken is bullshit.

De beste manier om je yoni te reinigen is zachtjes. Vermijd agressieve chemicaliën en parfum en kom niet in de verleiding om je yoni van binnen schoon te maken – het tijdelijke schone gevoel kan leiden tot problemen in de toekomst.

Het wassen van je vagina: moet dat nou wel of juist niet?

Als je een zeep kiest, is een milde body wash vaak prima, maar sommige mensen geven de voorkeur aan producten die speciaal voor de yoni bedoeld zijn.

4. Laat je yoni luchten

Bacteriën groeien het beste in een donkere, warme en vochtige omgeving. En waar brengt je yoni het meeste tijd door? Precies, in het donker, zonder frisse lucht. Kijk daarom of je wat tijd kunt inlassen om je yoni te laten luchten. Bonuspunten als je dit buiten doet, maar let wel op glurende buren en dergelijke.

Verder: draag katoenen ondergoed, slaap naakt en neem pauzes van strakke kleding (ja, dus ook van je favo yogalegging!).

5. Speel met jezelf

Seksueel plezier is niet slecht. Dit weet je vast wel, maar weet je dit écht? Want vrouwen zijn jarenlang geïndoctrineerd om het niet te geloven – om te geloven dat ze verkeerd, vies, immoreel en slecht zijn als ze seksueel genot willen.

Wist je dat de clitoris, het orgaan dat verantwoordelijk is voor seksueel genot, 5 tot 7 centimeter lang kan zijn? Slechts een klein deel van de clitoris is zichtbaar aan de buitenkant, maar het orgaan is eigenlijk veel groter. Daarbij heeft ‘ie wel 8.000 zenuwuiteinden. Dat is 2 keer zo veel als een penis!

Waarom je het vaker over je vagina moet hebben

Wellicht kun je eens experimenteren met een seksspeeltje of gewoon met je vingers je seksuele energie ontdekken. Doe alleen wat goed voelt en probeer zonder oordeel naar je lichaam te luisteren (en daarop te reageren).

6. Knuffel je yoni

Oké, deze laatste tip klinkt misschien wat zweverig. En weet je, misschien is het dat ook wel. Maar ik heb dit geleerd tijdens het Yoni Retreat en ben ervan overtuigd dat het zinvol is.

Hoe knuffel je je yoni? Door haar te ‘cuppen’, oftewel vast te houden, bewust naar haar te ademhalen en te glimlachen. Doe dit voor minstens 1 minuut en merk hoe de energie in én rondom je yoni begint te stromen.

Imaya: “Probeer elke dag een klein beetje extra aandacht aan jezelf en vooral je yoni te geven. We komen van ver en via deze kleine aanpassingen herschrijven we onze neuropathways, zodat we langzaam nieuwe gewoontes creëren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️