Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Verzorging 22 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Yoni steaming, wat houdt dat in?

Misschien heb je er al eens eerder van gehoord of over gelezen (in ons artikel over het Yoni Retreat bijvoorbeeld). Yoni Steaming wordt namelijk steeds populairder en normaler om te doen. Maar eigenlijk is Yoni Steaming helemaal niets nieuws onder de zon. Sterker nog, vaginale of yoni stoombaden zijn een eeuwenoude traditie en worden in veel landen zoals Midden- en Zuid Amerika, China, Korea en Marokko al duizenden jaren gedaan.

Tijd om er eens wat dieper in te duiken! Wat is yoni steaming eigenlijk en waar is het allemaal goed voor?

Vruchtbaarheid eren en verhogen

Veel mensen denken dat yoni een ander woord is voor vagina, maar het betekent nog veel meer. Yoni is het Sanskriet woord voor de vrouwelijke geslachtsorganen (dus ook de vulva en baarmoeder) en betekent letterlijk ‘heilige plek’. Het symboliseert onze goddelijke oorsprong en de poort naar het leven.

Ik ging naar een Yoni Retreat; een 4-daagse reis door mijn vagina

Nu wordt Yoni Steaming van oudsher gedaan om de vruchtbaarheid te eren en te verhogen. Maar het schijnt ook heel goed te werken voor het verlichten van menstruatiepijn, verbeteren van je hormonale balans en verminderen van vaginale klachten. En daar hebben nogal wat vrouwen last van.

Na de bevalling

Door middel van een stoombad met verschillende geneeskrachtige kruiden als kamille, calendula, en weegbree kan je je vagina helpen om op een natuurlijke manier te ondersteunen en te reinigen. Het zou verfrissend ontspannend en helend kunnen werken.

Door de warmte van de stoom worden de poriën letterlijk geopend, waardoor de kruiden worden opgenomen in het weefsel van je vagina en baarmoeder. Daardoor gaat de stofwisseling omhoog, neemt het zuurstofgehalte toe en wordt de bloedstroom verhoogd.

Hierdoor zullen je spieren en bindweefsel in het bekken en baarmoeder ontspannen, wat een pijnstillend effect kan geven. Erg fijn dus voor vrouwen die zwanger zijn, net bevallen zijn of een miskraam hebben gehad.

Hoe gaat het in zijn werk?

Vaak hurken vrouwen over een pot met dampende kruiden (in water) en wikkelen ze hierbij een grote handdoek om hun benen zodat de stoom niet kan ontsnappen en je lichaam niet teveel afkoelt. De duur van dit ritueel kan verschillend zijn van 10-30 minuten.

Stress down under: dit kan het effect zijn van stress op je vagina

Je kunt hiervoor een professionele Yoni Steam seat (of V-steam) gebruiken – dat is een soort pot die je in de wc klemt, zodat je op de wc-bril kunt gaan zitten. En er zijn ook speciaal van hout ontworpen stoomkistjes, waar dan een gat in de zitting zit, zodat de stoom daar doorheen kan.

Maar je kunt ook gewoon een pannetje gebruiken en dekens of handdoeken om je heen wikkelen, zodat de stoom zo min mogelijk de kans krijgt om te ontsnappen.

Sauna voor je yoni

De stoom komt zo op een zachte manier de vagina binnen en dringt langzaam door tot je voortplantingsorganen. Hierdoor worden de natuurlijke functies van het voortplantingsstelsel gestimuleerd en versterkt.

Het is niet zo dat de stoom zomaar de baarmoeder in komt. De stoom verzacht het weefsel, stimuleert de bloedcirculatie en ontspant de bekkenbodem. Yoni Steaming is zowel fysiek als mentaal verzachtend, rustgevend en troostend. Alsof je yoni naar de sauna gaat, zeg maar.

Yoni kruiden

Nu hebben alle kruiden natuurlijk weer een andere uitwerking, dus wat de Yoni Steam precies voor jou kan betekenen, hangt af van de kruiden die je gebruikt.

Wil je je vruchtbaarheid een boost geven? Gebruik dan Frambozenblad, Dong Quai (Chinese engelwortel) en Damania, die werken als een ware tonicum voor je baarmoeder en yoni.

Deze 6 dingen kun je doen om beter voor je yoni te zorgen

Ben je op zoek naar verlichting van je menstruatieklachten? Voeg dan in ieder geval Gelderse roos (in het Engels bekende als cramp bark) en Salie toe aan je stoompannetje. Deze kruiden zorgen samen voor het ontspannen van de baarmoederspieren.

Wil je gewoon lekker ontspannen en jezelf wat selflove geven? Gebruik dan Passiebloem, Kamille en Lavendel in je kruidenmengsel. Deze werken kalmerend voor je zenuwstelsel en verzachtend voor je huid.

Hoe vaak?

Hoe vaak je een Yoni Steam doet hangt af van je intentie. Als je bijvoorbeeld last hebt van een geïrriteerde vagina, of net bevallen bent, dan kun je wekelijks een Yoni Steam doen. Over het algemeen kun je effect verwachten na 3-4 keer een Yoni Steam te doen.

Daarna kun je het bijvoorbeeld 1 keer per maand herhalen (liefst in de week na je menstruatie). Als ritueel voor zelfliefde en algemene verzorging van je vagina is 1 keer per maand ook helemaal prima.

Selflove

Overigens is het niet wetenschappelijk bewezen of Yoni Steaming echt werkt, maar het stimuleert wel de doorbloeding, wat altijd fijn is voor het weefsel en spieren. De Yoni Steam kan ook zeker geen kwaad als je het op de juiste manier doet, dus baat het niet dan schaadt het niet. En het is hoe dan ook ontspannend en een momentje voor jezelf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️