Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 3 jul 2022
Leestijd: 5 minuten

Wat is een yoni-ei en hoe moet je het gebruiken?

Voordat ik naar het Yoni Retreat was geweest, had ik weleens van een yoni-ei gehoord, maar eerlijk gezegd wist ik niet precies wat het was en wat ik er mee zou moeten doen. En ook niet: waar het allemaal goed voor was. Inmiddels ben ik iets wijzer geworden over de wereld van yoni-eieren en weet ik dat het zeker het proberen waard is (gezien alle positieve effecten die het – mogelijk – oplevert).

Wil je een beter seksleven, meer orgasmes, een gezondere relatie met je vagina en een menstruatiecyclus die in balans is? Lees dan even verder.

Traditioneel Jade-ei

Een yoni-ei wordt ook wel Jade ei genoemd, omdat deze traditioneel van Jade werden gemaakt. Jade staat bekend om haar zuiverende en harmonische werking. In het Taoïsme wordt de yoni ook wel de Jade tempel genoemd.

Beginners wordt nog steeds aangeraden met een Jade Yoni ei te beginnen, maar je kunt ook prima een yoni-ei van een ander soort edelsteen gebruiken. Elke edelsteen heeft weer een andere werking, dus kies vooral een ei dat bij jou (en jouw behoeftes) past.

Deze edelstenen helpen om je soulmate liefde aan te trekken

Zo staat rozenkwarts  voor vredigheid en onvoorwaardelijke liefde, amethist voor zuiverend en beschermend, en bergkristal voor het reguleren, absorberen en afgeven van energie. Zodoende worden yoni-eieren zelfs gebruikt om emotionele spanningen, trauma’s en blokkades te helen.

Strakke poes

Het yoni-ei komt uit de taoïstische traditie. Vrouwelijke taoïsten cultiveren in feite de seksuele energie. Verdiep je je daarin dan kom je erachter dat het echt een cultuur is, een manier van omgaan met seksualiteit en seksuele energie.

Als je dat volgens de taoïsten doet, dan kan dat iets heel moois zijn. Alleen wordt de traditie van het yoni-ei naar onze westerse maatschappij wel eens omgezet op een manier die weinig te maken heeft met het taoïsme. Namelijk: om onze bekkenbodemspieren te trainen.

En daarmee doen we het yoni-ei écht te kort. Als we een yoni-ei puur gebruiken om een strakke poes te krijgen, zetten we hem op een hele mannelijke manier in, terwijl we juist verlangen naar een betere connectie met onze vrouwelijke, seksuele energie.

Leer je lijf goed kennen

Het is dus van belang dat je een yoni-ei op de juiste manier en met de juiste intenties gebruikt. Als je het écht goed wilt doen (volgens de traditie) dan kan dit een proces van jaren zijn. Daar moet je veel geduld voor hebben en je lijf goed voor leren kennen.

De 20 mooiste quotes van Lao Tzu

De taoïstische traditie kan dan een mooie aanvulling op de reguliere seksuologie zijn en voor sommige vrouwen zelfs transformerend werken. Ga je het forceren met een yoni ei, dan heeft het wellicht zelfs een negatief effect.

Verschillende maten

Terug naar het eitje. Want naast dat je een edelsteen kiest die bij je past, zijn er ook nog verschillende maten waar je uit kunt kiezen. Afhankelijk van je niveau als yoni-ei-drager, kies je de maat. Over het algemeen begin je met een ei dat ongeveer zo groot is als een kippenei.

Voor beginners is het fijn een ei te kiezen met gaatje. Hier kun je een touwtje doorheen doen, zodat je het eitje er makkelijk weer uit kunt trekken. Als het vertrouwen is gegroeid kan je overstappen op een yoni-ei zonder gaatje.

Het inbrengen

Voordat je het yoni-ei gaat inbrengen, maak je het eitje altijd even schoon. Dit kun je het beste doen met water dat bijna kookt. Vervolgens laat je hem aan de lucht drogen en raak je hem alleen nog met gewassen handen aan.

Deze 6 dingen kun je doen om beter voor je yoni te zorgen

Zorg dat je helemaal ontspannen bent en neem er ruim de tijd voor. Dit is het moment om te vertragen, te verbinden met je ademhaling en helemaal in te tunen met jezelf.

Jezelf opwarmen

Edelstenen zijn koud, dus leg het yoni-ei eerst op je borst zodat het langzaam op lichaamstemperatuur komt. Begin jezelf dan zachtjes te masseren met het eitje: je buik, je liezen, je schaambeen en je schaamlippen. The whole shabang.

Je kunt er eventueel wat (kokos)olie bij gebruiken, dan glijdt het eitje wat lekkerder. Als de boel goed genoeg doorbloed is en je voldoende opgewonden bent, laat je het ei met de bolle kant rusten tegen de opening van je vagina en wacht je tot de vagina het ei ‘inneemt’.

Yoni-ei oefeningen

Vervolgens kun je verschillende oefeningen met het eitje doen om je bekkenbodemspieren te trainen. Ken je dat gevoel dat je moet plassen, maar er geen toilet in de buurt is, dus je de boel maar even ‘aantrekt’ om het op te houden? Nou, die spier – ook wel de pc-spier – ga je trainen met je Yoni-ei.

Deze spier kan er voor zorgen dat er meer bloed stroomt daar beneden, waardoor je meer voelt tijdens de seks en zelfs intensere orgasmes kunt krijgen. Je kunt reguliere yoga oefeningen doen, die zijn gericht op je bekkenbodemspieren. Zo kun je bijvoorbeeld gaan liggen en je bekken omhoog en omlaag brengen.

Ik ging naar een Yoni Retreat; een 4-daagse reis door mijn vagina

Op het magische wereldwijde web vind je nog veel meer yoni-ei oefeningen, zodat je kunt kijken welke jij prettig vindt om te doen en welke niet. Je kunt zelfs slapen, mediteren en dansen met een yoni-ei!

Afsluiting

Ben je klaar met de oefeningen, of wil je het ei verwijderen, ga dan ontspannen liggen of gehurkt zitten en wacht tot het ei vanzelf naar buiten komt. Zeker in het begin zal dit niet vanzelf gaan. Dan kun je een beetje persen of zachtjes aan het touwtje trekken. Kijk of je zoveel mogelijk je vagina het werk kunt laten doen.

Leg het eitje vervolgens net iets onder je navel en maak met beiden handen ronddraaiende bewegingen over je onderbuik. Op deze manier wordt de energie op de juiste manier opgeslagen en kun je je yoni-ei practice mooi afsluiten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️