Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 21 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Dít is waarom vrijdag de ideale dag is om je (werk)weekplanning te maken

‘Nog even doorzetten en dan weekend’, is voor veel mensen die werken op vrijdag een herkenbaar gevoel. Vrijdag is niet de dag dat je de grootste taken van je planning gaat afvinken en dat weten we allemaal. Maar door alleen maar op de klok te kijken op vrijdagmiddag en met collega’s te praten sluit je de week ook niet altijd met een voldaan gevoel af. Met deze drie tips voel je je gemotiveerd en voldaan en kun je met energie je weekend beginnen.

Op vrijdag een planning maken heeft veel voordelen. Maandag is vaak een drukke dag waarop er veel moet gebeuren. Bijpraten met collega’s, je hebt stand-ups of een weekstart en ook nog andere meetings of deadlines. Als je op maandagochtend een duidelijk overzicht hebt wat er de hele week moet gebeuren dan sta je met 1-0 voor.

Ook zorgt een planning op vrijdag maken ervoor dat je de werkweek goed kan afsluiten. Hierdoor kun je fris en met energie het weekend in en denk je niet meer zo snel aan je werk. Zo kun je volop genieten van je weekend activiteiten. Dus start je week met overzicht, rust en een uitgerust gevoel en maak die weekplanning op vrijdag.

3 redenen waarom je op vrijdag een weekplanning wil maken

Zo begin je voldaan het weekend en ben je klaar voor de friday night vibes!

1. Op vrijdag heb je meer overzicht

Maak jij je planning altijd aan het begin van de week, op maandag? Logisch, maar volgens Laura Vanderkam, schrijfster van het boek Tranquility by Tuesday: 9 ways to calm the chaos and make time for what matters is het een goed idee om je planning op vrijdag te maken. Waarom zou je dit moeten proberen?

Volgens Vanderkam is vrijdag de meest logische dag van de week, omdat je dan nog goed in je hoofd hebt wat deze week niet hebt afgekregen en je door moet schuiven naar volgende week. Die taken plan je als eerste in je aankomende week.

Daarna raadt de schrijfster aan om na te denken over wat de future you zou moeten doen op gebied van carrière, relaties en jezelf. Alle drie de categorieën zijn belangrijk om een gezonde werk en vrije tijd balans te houden. Door op vrijdag na te denken over wat je eind volgende week graag gedaan zou willen krijgen in deze drie categorieën, plan je niet te veel tijd in voor je werk en anderen, maar ook voor jezelf.

Wat zou je het liefst eind van volgende week willen bereiken? Twee keer per week naar yoga-les en één afspraak met een vriendin? Kijk wat er al in je agenda staat en waar deze afspraken tussen passen. Heel belangrijk is het dat je genoeg dingen hebt om naar uit te kijken en om te ontspannen.

2. Plan ruimte voor uitloop van taken

Volgens Vanderkam is het niet slim om veel vergaderingen of evenementen te plannen op vrijdag en beter om je agenda zo leeg mogelijk te laten. De schrijfster raadt aan om een veerkrachtige weekplanning te maken. En voor veerkracht is er ook open ruimte nodig, zodat als er een spoedje of iets onverwachts gebeurt dat daar ruimte voor is,  je daar niet meteen gestrest door raakt.

Zo heb je altijd plek om een extra taak op vrijdag op te pakken. Of als een spoedje direct moet gebeuren, kun je een andere taak naar vrijdag verzetten. Zo hoef je niet meteen je hele weekplanning om te gooien en dingen naar volgende week te verplaatsen.

3. Bundel kleine klusjes en doe ze op de dag met minste concentratie

Gedurende de week komen er altijd kleine taken bij op je to-do list. Het betalen van rekeningen, versturen van facturen, invullen van formulieren, reageren op niet-urgente uitnodigingen en ga zo maar door. Deze kleine taken kunnen stiekem best veel tijd in beslag nemen.

Beter met tegenslag leren omgaan? Zó word je mentaal sterker

Ze nemen niet alleen vaak meer tijd in beslag dan je denkt, het is soms ook verleidelijk om grotere taken uit te stellen door een paar van deze kleine to do’s af te strepen. Zo voel je je toch productief terwijl de belangrijkste taak blijft liggen tot het einde van de dag, wanneer je de minste energie en concentratie hebt. Zonde!

Daarom raadt Vanderkam aan deze taken voor vrijdag te bewaren en ze in één klap te doen. Je hebt nog steeds dat voldane gevoel van het doorstrepen van al deze kleine klusjes op je lijst, maar wel op het juiste moment om deze ook daadwerkelijk te doen: op vrijdag.

Zo kun je op dinsdagochtend focussen op de taak waar je alle aandacht en concentratie op dat moment voor nodig hebt. Popt er een e-mail met zo’n klein klusje op in je mailbox? Zet hem op je to do list voor vrijdag. Als je hier een vast moment in de week voor hebt, geeft dat ook rust.

‘s Avonds niet meer aan je werk denken; zo doe je dat

Een weekplanning maken is misschien niet je favoriete taak van de week, maar kan je wel veel rust geven. Maak je weekplanning daarom vóór het weekend, zodat je jouw werk en planning voor aankomende week helemaal kunt loslaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️