Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 23 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Beter met tegenslag leren omgaan? Zó word je mentaal sterker

In tijden van veel dagelijkse afleiding en verleidingen, is mentaal sterk in je schoenen staan niet alleen heel fijn, maar ook geen overbodige luxe. Wees gerust: om mentaal sterk te worden hoef je niet meteen de Kilimanjaro te beklimmen of te trainen voor een marathon (mag wel, hoeft niet), je kan ook met kleine dagelijkse gewoontes jezelf mentaal sterker maken. Deze drie gezonde gewoontes helpen je op weg.

Mentaal sterker worden, dat gebeurt niet in één dag, maar deze gewoontes helpen je stap voor stap naar een ijzersterke mindset.

1. Wees kritisch op je eigen gedachten en overtuigingen

Mensen die mentaal sterk in hun schoenen staan maken er een gewoonte van om zichzelf af te vragen of een nieuwsbericht of gedachte in het hoofd wel klopt.

Met alle informatie die we de hele dag over ons heen krijgen via social media, internet en het nieuws is het belangrijk om kritisch te blijven en niet alles zomaar voor waar aan te nemen.

Als je kritisch durft na te denken over je eigen gedachten en overtuigingen, dan daag je jezelf flink uit. Het is namelijk heel verleidelijk en makkelijk om mee te gaan in de gedachtestroom in je hoofd. Je afvragen of iets wel klopt, geeft je de mogelijkheid om verder te kijken en meer te leren over het onderwerp waarover je leest of nadenkt.

Steffy Roos du Maine: ‘Zo kun je je als vrouw zichtbaar maken en ongelimiteerd leven’

Ook geeft het je de mogelijkheid om verschillende perspectieven te vergelijken. Door kritisch te zijn en niet alles voor waar aan te nemen, heb je meer controle over het effect dat de informatie op je heeft. Zo sta je sterker in je schoenen en bepaal jij wat je doet met negatief nieuws of gedachten.

2. Zet gezonde grenzen voor jezelf voor de mensen om je heen

Sta jij ook altijd klaar om anderen te helpen? Ben jij de standaard persoon binnen je vriendengroep die wordt gevraagd om te helpen bij verhuizen, iemand met een gebroken hart op te vangen of een verjaardagscadeau te regelen?

Klaarstaan voor anderen is een mooie eigenschap, maar niet als je jezelf voorbij loopt. Gezonde grenzen stellen in je leven is een goede gewoonte om te leren als je mentaal sterker wilt worden.

Volgens Psychcentral kun je grenzen zien als een maatstaf voor je zelfvertrouwen. Wanneer je gezonde grenzen stelt, laat je jouw vrienden en familie weten hoe je behandeld wilt worden. Als je geen grenzen hebt, is het heel makkelijk om in de valkuil van altijd ‘ja’ te zeggen te stappen.

Het is belangrijk dat je op tijd bij jezelf incheckt of een vraag niet te veel voor je is, hoe graag je ook wil helpen, voordat alle verzoeken van je vrienden je helemaal leegzuigen. Als dit lang doorgaat kun je overspannen raken of een burn-out krijgen en dan kun je niemand meer helpen.

Om mentaal sterk te blijven is grenzen stellen dus een belangrijke gewoonte, zodat je niet te ver doorschiet met mensen helpen en al je fysieke en mentale energie hieraan opgaat.

3. Limiteer je tijd op social media

Hoeveel uur per dag besteed je aan social media? Durf je nog in je schermtijdrapport te kijken op je telefoon? Is het 3, 4, 5 uur of zelfs nog meer? Social media is een belangrijk onderdeel van onze maatschappij en dagelijks leven geworden. Even Insta checken tijdens je ontbijt, op je werk, als je op de trein wacht of tijdens een gesprek. Even ‘ontspannen’ en wegduiken in een ander wereld.

Dit mogen vuurtekens (Ram, Leeuw en Boogschutter) in 2023 verwachten

Maar apps zoals Instagram en Tiktok maken het eenvoudig om je leven te vergelijken met anderen. Stories, Reels en TikToks met filters van alleen maar mooie momenten, laat het gras bij anderen altijd groener doen lijken. Hierdoor kan er een oneerlijk vergelijkwedstrijd ontstaan tussen jouw leven en van de mensen die je op social media volgt.

Je gaat denken: ‘Zij heeft haar leven perfect op orde. Ze heeft een partner, gaat vaak op vakantie, heeft leuk werk en heeft altijd toffe kleding aan’. Je kunt hierdoor gaan twijfelen aan je eigen kunnen, of je wel goed of leuk genoeg bent of jaloers worden op anderen.

Door je social media tijd in te perken kun je dit gevaarlijke vergelijkspelletje voorkomen. Geef jezelf bijvoorbeeld maximaal 30 minuten per dag dat je social media mag checken. Of check het alleen in de ochtend óf avond.

7 manieren om hechte vriendschappen te ontwikkelen (en ze te behouden)

Dus om mentaal sterker te worden is het dus belangrijk om niet alles wat je ziet, leest of denkt voor waar aan te nemen. Leer jezelf ook aan om grenzen te stellen bij vrienden en familie en limiteer tot slot je tijd op social media. Hierdoor verval je niet in negatief, jaloers of onzekere gedachten en maak je het makkelijker voor jezelf om mentaal sterker te worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️