Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 17 mrt 2023
Leestijd: 5 minuten

7 manieren om hechte vriendschappen te ontwikkelen (en ze te behouden)

Er zijn maar weinig dingen in het leven fijner dan een hechte vriendschap. Een vriend(in) waarmee je kan lachen, huilen, diepgaande gesprekken voeren, je favoriete hobby’s samen uitvoeren en altijd genoeg gespreksstof om over te praten. Maar hoe ouder je wordt hoe lastiger het kan zijn om hechte vriendschappen te ontwikkelen. Je krijgt steeds meer verantwoordelijkheden, gaat verhuizen of hebt een drukke baan die veel tijd en energie kost. Deze 7 tips kunnen helpen om vriendschap weer zo hecht te maken als het ooit was.

In je leven komen verschillende soorten vriendschappen voorbij. Je kan levenslange vrienden hebben die je al kent sinds de basisschool, maar ook vrienden die specifiek bij een fase in je leven horen. Denk aan je studievrienden, vrienden die ook moeder zijn of boekenclubvrienden.

Daarnaast kun je ook één beste vriend hebben, een groep vrienden of sociale vrienden die je ziet bij het uitgaan. Al deze vriendschappen kunnen naast elkaar bestaan. De een is niet beter dan de ander.

We zijn gemaakt voor verbinding met anderen

Uit onderzoek blijkt dat er een gemene deler is bij al deze vriendschappen: we hebben allemaal behoefte aan hechte vriendschappen en relaties. Shani Gardner is maatschappelijk werker en legt uit op MindBodyGreen: ‘Hechte vriendschappen zijn belangrijk, omdat we sociale wezens zijn en we zijn gemaakt voor verbinding met anderen. We hebben een natuurlijk verlangen om gezien en begrepen te worden; door hechte vriendschappen kan dat verlangen worden bevredigd.’

Omgaan met eenzaamheid guide: alle tips, vragen en antwoorden verzameld

Ook zorgen diepgaande vriendschappen voor meer geluk, zelfrespect, tevredenheid en het vermindert eenzaamheid, een lage bloeddruk en verhoogt de kans op een lang leven. Dat is een flinke lijst met voordelen, dus het leek ons een goed moment om eens te duiken in hoe kun je vriendschappen kunt verdiepen en hechter wordt met mensen die je al lang kent.

7 manieren om hechter te worden met een vriendin

Zo ontwikkel je goede vrienden tot hechte vrienden.

1. Wees dapper en ontmoet nieuwe mensen

Als je op zoek bent naar hechtere vriendschappen moet je soms ook de eerste stap zetten om nieuwe mensen te ontmoeten. En ja dat is een beetje eng. Het moeilijkste is vaak beginnen met iemand aan te spreken of een berichtje te sturen.

Nicole Sbordone, maatschappelijk werker en auteur van Surving Female Friendschaps: The Good, The Bad, and The Ugly, legt uit: ‘Iedereen wordt zenuwachtig als ze zichzelf blootgeven en kwetsbaar zijn.

In het ergste geval staat de persoon niet open voor nieuw contact en weet je dat je het geprobeerd hebt, maar als je echt hechtere vriendschappen wilt, moet je er tijd en energie in steken en meestal wegen de voordelen op tegen het risico om een blauwtje te lopen’.

2. Ga voor kwalitatieve, regelmatige afspraken

Uit onderzoek blijkt dat nabijheid en frequentie een groot verschil maken in relaties. ‘Als je dichtbij elkaar woont of elkaar elke dag op je werk ziet, is de kans groot dat je op een organische manier hecht wordt’, aldus psycholoog Jennifer Chain.

Als jij en je vriendin aan de andere kant van het land wonen en je wilt closer worden, moet je je bewust zijn van hoe vaak je contact zoekt en op welke manier. Je zult net dat stapje extra moeten doen en vaker bellen en afspraken verder vooruit plannen.

3. Stuur ze een doordachte sms, e-mail of spraakmemo

Als je jouw vriendin niet vaak in het echt kun zien, laat de technologie dan voor je werken. Met facetimen, bellen, sms’en, een spraakbericht sturen of e-mailen kun je een heel eind komen.

Check met regelmaat in bij de ander, bijvoorbeeld één keer per week. Stuur ze een wat langer berichtje met wat je bezighoudt, maar stel ook open vragen: hoe gaat het op werk, wat houdt hen ‘s avonds bezig? Hoe was die ene date?

‘Ook is het belangrijk om uit te spreken dat je het leuk vindt om tijd met ze door te brengen, dat je om ze geeft en aan ze denkt’, zegt Gardner. Hierdoor voelt de andere persoon zich geliefd en is de kans groot dat ze dit gevoel ook aan je terug willen geven.

4. Plan tijd in om bij te praten

Het leven is druk en je kunt niet meer 24/7 met vrienden omgaan zoals je deed op de middelbare school of in je studententijd, maar moeite doen om contact te maken is cruciaal als je een hechtere band met iemand wilt krijgen.

Hechte vriendschappen kosten nu eenmaal tijd om zich te ontwikkelen, dus geef prioriteit aan quality time samen doorbrengen, adviseert psycholoog Annia Raja. Zie je afspraken met vrienden net zoals andere verplichtingen zoals naar de tandarts en kapper gaan en plan het op tijd in in je agenda.

5. Plan een activiteit en deel samen een ervaring

Om je vriendschap te verdiepen raadt Chain aan om uitstapjes te maken met je vriendin. ‘Maak een lijstje met concerten, wandelingen, cursussen of andere activiteiten waarvan je weet dat je ze allebei leuk vindt, en begin met het plannen van afspraken met je vriendin’.

6. Start gesprekken over kwetsbare onderwerpen

Een hechte vriendschap vereist kwetsbaarheid. Dus wees eerlijk en stel je kwetsbaar op. Deel gedachten of emoties die je nog niet eerder met iemand hebt gedeeld en vaak merk je dat de ander ook opener wordt.

Meer diepgang in je vriendschap? Op deze manier zorg je voor meer verbinding

Het is misschien eng in het begin om te praten over dingen waarvoor je schaamt of over een onderwerp waar een taboe op rust, maar als jij een gevoelig onderwerp durft aan te snijden, nodig je de ander uit om hetzelfde te doen.

7. Steun je vriendin tijdens ups en downs

Bij hechte vriendschappen gaat het erom elkaar te steunen in zowel leuke als moeilijke tijden. En vergeet niet dat die steun wederzijds moet zijn. ‘Als je merkt dat geven en nemen gelijk zijn, is dat een teken dat jullie een gelijkwaardige hechte vriendschap hebben’, zegt Gardner.

Als jullie allebei contact opnemen om afspraken te plannen en jullie elkaars overwinningen kunnen vieren dan zit je zeker op de goede weg om je vriendschap een diepere laag te geven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️