Laura Saija
Laura Saija Spiritualiteit 16 mrt 2023
Leestijd: 5 minuten

Zo creëer je je eigen spirituele ruimte in huis

Heb jij een heilige plek die alleen voor jou is? Een speciale ruimte waar je rust vindt en kunt ontsnappen aan de buitenwereld? Het gevoel dat je diep ademhaalt zodra je binnenstapt?

Als je nog geen spirituele ruimte hebt, dan is het aan te raden om er één te creëren. Het is niet alleen makkelijk, maar het zal je ook veel plezier en vrede brengen.

Wat is een spirituele ruimte?

Wat wordt er eigenlijk bedoeld met een spirituele ruimte? Het is eigenlijk gewoon een ruimte die jij creëert om een gevoel van verbondenheid, veiligheid en kalmte te ervaren. De ruimte bevat spullen en hulpmiddelen die bijdragen aan jouw zelfzorg.

Zelfzorg, of selfcare, is onmisbaar. Het gaat hierbij niet om oppervlakkige zelfzorg zoals een gezichtsmaskertje nemen, maar het gaat dieper dan dat. Echte zelfzorg is cruciaal om ons op de been te houden. Het geeft ons iets om naar uit te kijken tijdens gestreste momenten in het dagelijks leven. Zelfzorg is nodig om aanwezig, gezond en in balans te zijn.

Een spirituele ruimte is elke ruimte die jou helpt om op een diep niveau verbinding te maken met jezelf, met de aanwezigheid van een hoger bewustzijn. Hier zijn enkele voorbeelden van spirituele ruimtes:

 • Een toegewijde ruimte voor meditatie, compleet met zitkussens en de geur van wierook.
 • Een bureau dat speciaal is ingericht voor persoonlijke groei en wellness rituelen.
 • Een rustige plek in huis om te reflecteren, bijvoorbeeld een comfortabele stoel met een warme deken.
 • Een verzamelplek voor heilige voorwerpen die jouw spiritualiteit en persoonlijke overtuigingen weerspiegelen.
 • Een speciale hoek in huis waar je yoga beoefent en jezelf kunt uitdagen.
 • Een nachtkastje of salontafel met items voor jouw zelfzorgroutine
 • Een natuurlijke buitenruimte, zoals een tuin of balkon, waar je kunt ontspannen en in contact kunt komen met de natuur.
 • Een ruimte voor creativiteit, met benodigdheden voor schilderen, tekenen of knutselen.

Hoe creëer je een spirituele ruimte?

Wil je graag een spirituele ruimte creëren in je huis, maar weet je niet waar je moet beginnen. Je kunt het beste beginnen met een plek waar je al veel tijd doorbrengt. Door wat creativiteit toe te voegen, kun je deze plek omtoveren tot iets speciaals.

Er zijn veel manieren om een ruimte in je huis om te toveren tot een spirituele plek. Je kunt bijvoorbeeld denken aan sfeerverlichting, aromatherapie sprays en andere items zoals boeken, stenen en kristallen. Ook gezellige stoffen, zoals zachte dekens en kussens, kunnen bijdragen aan de sfeer. Verder kun je spirituele beeldjes toevoegen.

 • Aromatische kaarsen of wierook
 • Sprays met saliegeur die gebruikt worden voor energetische reiniging
 • Boeken over spiritualiteit, zelfhulp of persoonlijke groei
 • Mineralen en edelstenen
 • Zachte en warme verlichting
 • Comfortabele stoffen zoals zachte dekens en kussens
 • Decoratieve beeldjes met spirituele thema’s
 • Kaarten voor zelfreflectie, zoals tarot- of orakelkaarten
 • Notitieboeken of werkbladen die gebruikt worden voor introspectie of het plannen van persoonlijke groei
 • Meditatiekussens
 • Essentiële oliën en diffusers
 • Yoga-matten en props
 • Mala kralen voor meditatie
 • Chakra-stenen of -sets
 • Mandala kleurboeken en potloden
 • Informatieve posters, zoals yoga houdingen of chakra’s
 • Mindfulness apps of abonnementen
 • Mindful bewegingsapparatuur, zoals een hula hoop of een balansbord

Nu volgt een stappenplan voor jouw eigen spirituele ruimte in huis.

1. Kies een plek in huis

Begin met het kiezen van een kleine plek waar je je op je gemak voelt. Haal alles weg uit deze ruimte om het opgeruimd en licht te maken. Rommel kan je zowel lichamelijk als mentaal beïnvloeden, dus zorg ervoor dat de ruimte helder en rustig aanvoelt. Een hoekje in je woonkamer kan bijvoorbeeld een goede optie zijn als je niet veel ruimte hebt. Het is ook fijn om de ruimte naast een raam te hebben, zodat je frisse lucht kunt laten circuleren terwijl je wierook brandt.

2. Gebruik kalmerende decoratie

Als je een plekje gevonden hebt, kun je decoratie toevoegen om de ruimte gezellig te maken. Gebruik bijvoorbeeld een wit doek als ondergrond en voeg sfeerverlichting toe, zoals een zoutlamp en kaarsen, om zacht licht te creëren.

Plafondverlichting kan te fel zijn en ons overweldigd laten voelen, dus dimbaar licht is beter. Je kunt ook een box neerzetten om muziek af te kunnen spelen. Verzamel dozen of gebruik een kastje om je selfcare items op te bergen en voeg elementen van de natuur toe, zoals kristallen en wierookhouders. Bewaar bijzondere items, zoals die van je kinderen, in een doos om hun energie dichtbij te houden.

3. Voeg selfcare items toe

Voeg jouw eigen selfcare items toe, want wat jij als spiritueel beschouwt, is uniek voor jou. Voor sommigen kan selfcare spiritueel zijn, een moment waarop je verbinding maakt met jouw innerlijke spirituele gidsen. Het kan een moment zijn om te reflecteren en in contact te komen met ware gevoelens en behoeften.

Boeken zijn een vorm van selfcare items die je aan jouw spirituele ruimte kunt toevoegen. Denk na over wat jij nodig hebt of wat je wilt verkennen en voeg een paar boeken toe. Als morning routine-boeken jou aanspreken, kun je deze neerleggen. Je kunt jouw ochtendroutine beginnen met het branden van wierook, het lezen van een pagina uit een van deze boeken en het invullen van een ochtendwerkblad.

Een andere manier van selfcare is het bijhouden van een dagboek bij te houden. Het mooie aan selfcare is dat je naar binnen kunt gaan en kunt krijgen wat je nodig hebt. Wanneer je een probleem hebt, uit balans bent of van streek bent over iets, kun je schrijven in jouw dagboek en antwoorden vinden. Er is geen goeroe, spiritueel persoon of boek nodig om iets uit te zoeken; alle antwoorden die je nodig hebt, zitten in jou. Andere selfcare items die je neer kunt leggen om te gebruiken zijn kristallen, essentiële oliën, salie, of tarot- en orakelkaarten.

4. Bezoek je spirituele ruimte een keer per dag

Het is jouw toevluchtsoord van de wereld, gebruik de ruimte daarom dagelijks. Verzorg deze met liefde en houd het speciaal voor jezelf. Zelfzorg is een dagelijkse activiteit die we allemaal nodig hebben en met een spirituele ruimte is het veel gemakkelijker om voor jezelf te zorgen.

Spiritueel reizen: zo ga je op reis met betekenis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️