Sophie Golbach
Sophie Golbach Psyche 14 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Best friends forever: wanneer ben je eigenlijk beste vrienden?

We hebben allemaal verschillende soorten vrienden. Met sommige vrienden lach je tot je buiten adem bent, terwijl je met anderen misschien liever een diep gesprek voert. Er is echter altijd wel een vriend of vriendin met wie je closer bent dan de rest: je beste vriend. Maar wanneer ben je eigenlijk beste vrienden?

Wat onderscheidt beste vrienden van normale vrienden?

Wanneer ben je vrienden?

Niet iedere persoon die jij als vriend ziet, ziet jou per se als vriend terug. Dat ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv en het Massachusetts Institute of Technology. 94% van de deelnemers van hun studies dachten dat de vriendschap wederzijds was, terwijl dat in werkelijkheid maar 53% was. Moeilijk! Wanneer ben je dan wel echte vrienden?

Het kost tijd en moeite om vrienden te maken. Onderzoek van de University of Kansas wijst uit dat je 50 uur met iemand moet doorbrengen om de grens van kennis naar vriend te passeren. Om van vriend naar echte vriend te gaan, moet je 90 uur samen spenderen. Pas na maar liefst 200 uur die je bewust met elkaar doorbrengt, ben je beste vrienden of ‘hartsvriendinnen’.

Dit is ware vriendschap, volgens filosoof Seneca

Hoe ouder we worden, hoe moeilijker het eigenlijk wordt om goede, nieuwe vrienden te maken. Dat is jammer, want het is nodig om wel echt wat uren te stoppen in het maken van nieuwe betekenisvolle relaties.

Om die vriendschapsband te creëren is samenwerken of een studie volgen niet genoeg. Je moet echt tijd besteden aan samen dingen doen, lekker uitgebreid samen eten bijvoorbeeld. Dat is lastig als je druk bent, maar juist in tijden van stress kunnen we wel een vriend of vriendin gebruiken.

Beste vrienden

Ondanks het onderzoek, is het lastig om de grens tussen vriend en beste vriend te bepalen. Dat weet je waarschijnlijk zelf het beste aan de hand van je gevoel, met sommige mensen klik je nou eenmaal beter dan met anderen. Twijfel je toch of je de grens van vriend naar beste vriend overgaat? Aan deze signalen merk je dat het een echte vriendschap is.

1. Je wordt geaccepteerd zoals je bent

Misschien wel één van de belangrijkste tekenen: je vrienden nemen je zoals je bent, ook de dingen waar je zelf misschien niet zo trots op bent.

https://www.bedrock.nl/je-moet-jezelf-zijn-maar-waar-begin-je/

Dat betekent niet dat jouw beste vriend het altijd met je eens is. Dat hoeft ook niet. Verschillende mensen denken nou eenmaal ook verschillend over bepaalde zaken.

2. Je voelt je op je gemak

Jouw beste vriend of vriendin kent je beter dan je andere vrienden, en hij of zij staat er open voor om jou nog beter te leren kennen. Je bent écht jezelf bij je beste vriend of vriendin en je voelt op je gemak.

Het gaat verder dan oppervlakkige verhalen over je werk of vakantie, ook je dromen, wensen en zorgen kan je bij hem of haar kwijt. Als je het vraagt, vertrouw je erop dat je beste vriend dit voor zich houdt.

3. Je krijgt er energie van

Hoe voel je je als je bij je beste vriend(in) vandaan komt? Misschien wel blij, en alsof je er weer even tegenaan kan. Je hebt samen goed gelachen. Misschien heb je wel je hart kunnen luchten over iets wat je al langer dwarszat.

Deze 10 yogaposes zorgen voor een instant energie boost

Je hebt de energie om weer verdere stappen te zetten en misschien nieuwe oplossingen om dat probleem eens op te lossen. Als je bij je vriend(in) vandaan komt voelt het leven weer een stukje lichter.

4. Je kan ze vertrouwen

Wanneer je jouw beste vriend of vriendin iets in vertrouwen vertelt, weet je zeker dat hij of zij het ook voor zich zal houden. Je kan alles kwijt, zonder je zorgen te maken over waar die terechtkomen.

Je weet dat jouw beste vriend niet over jou of je problemen zal praten met andere vrienden achter je rug om als jij dat niet wilt.

5. Je weet dat ze eerlijk zijn

Beleefdheden vind je beste vriend niet nodig. Als je een mening wil horen, een echte mening, weet je dat je bij hem of haar terecht kan. Het kan moeilijk zijn, maar je beste vriend(in) vertelt zijn echte mening om je vooruit te helpen.

Zo speel je het eerlijkheidsspel en leer je jezelf (en anderen) écht kennen

De waarheid is het beste, en op zijn beurt vindt jouw beste vriend het waarschijnlijk ook superfijn als jij hetzelfde doet.

6. Je successen en doelen worden hartelijk ontvangen

Goede sollicitatie achter de rug? Besloten om toch de sprong te wagen en op reis te gaan naar een ander continent zoals je zo graag wilde? Je kan er van op aan dat je beste vriend(in) blij voor je zal zijn.

Als je dichterbij je successen en doelen komt, wordt je beste vriend daar ook gelukkig van. Hij zal dit maar wat graag met jou willen vieren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️