Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 7 mrt 2023
Leestijd: 7 minuten

Steffy Roos du Maine: ‘Zo kun je je als vrouw zichtbaar maken en ongelimiteerd leven’

Steffy Roos du Maine is ondernemer, schrijver, podcast-host en spreker, maar je zult haar nooit horen zeggen dat ze het druk heeft. Jarenlang heeft ze alleen maar volgens het work hard, play hard-model geleefd en daar was ze na een bezoek aan Burning Man helemaal klaar mee. Ze besefte: ik ren mezelf al jaren voorbij. In haar nieuwste boek Ongelimiteerd leven beschrijft ze hoe jij het leven kan leiden van de persoon die in jou verstopt zit, om jezelf als vrouw zichtbaar te maken.

Steffy Roos du Maine werd onder andere bekend door haar letselschadebedrijf JBL&G en werkte jarenlang keihard om dit te laten groeien tot een miljoenenonderneming met meer dan zestig werknemers. Inmiddels is dit niet meer haar enige focus. Jarenlang dacht ze dat ze alleen succesvol kon zijn als ze zich op één ding zou richten. Tot ze zich besefte, waarom eigenlijk? ‘Ik kan toch alles doen wat ik leuk vind?’ En dat lukte inderdaad. Ze schreef onder andere het boek Mindful & Miljonair, maakt een podcast, onderneemt en spreekt.

Wij vragen ons af: hoe kun je dan niet druk zijn? Wij spraken Steffy Roos du Maine over hoe je de vrouw kunt zijn die je echt wilt zijn.

Waarom wilde je Ongelimiteerd leven schrijven?

“Dat is grappig, eigenlijk had ik een heel ander onderwerp gepitcht bij mijn uitgever. Toen ik op vakantie was, al reizend door Costa Rica, kwam opeens dit idee on top of mind. Ik wist meteen: hier moet het over gaan, dit is mijn boek. Juist als je je onttrekt aan alle chaos van de dag, komen de beste ideeën. Het is deels persoonlijk, maar ik wilde vooral de lezer handvatten bieden om ongelimiteerd te gaan leven. En om dichtbij jezelf te blijven, want een ongelimiteerd leven is voor iedereen anders.”

Wat is ongelimiteerd leven dan voor jou?

“Vroeger wilde ik ballerina worden, schrijver, uitvinder en patholoog-anatoom. Het zat er dus al vroeg in dat ik niet voor één ding kon kiezen en heel veel dingen tegelijkertijd wilde doen. Dat dit nu kan en ik niet voor één vak hoef te kiezen, is voor mij ongelimiteerd leven. Alles kan naast elkaar bestaan. Er werd mij altijd op het hart gedrukt: ‘Je moet je op één ding focussen, anders wordt het geen succes’, maar daar werd ik niet gelukkig van. Pas toen ik dacht ‘ik kan alles doen wat ik wil en ik doe het gewoon op mijn manier’, viel alles op z’n plek.”

Je bent alleen maar meer gaan doen en toch minder aan het rennen…

“Klopt! Ik ben niet minder gaan doen, maar de dingen die ik doe, ben ik anders gaan doen. Vroeger was ik een controlfreak en wilde ik alle kleine dingen zelf doen. Stukje bij beetje ben ik dingen los gaan laten, meer gaan delegeren, andere mensen laten groeien en zelf alleen die dingen doen waar ik goed in ben: het bepalen van de strategie. Daarnaast ben ik wat makkelijker geworden en kan ik hoofd- en bijzaken beter onderscheiden.”

Hoe vind je het eigenlijk dat mensen altijd ‘lekker druk’ zijn als je vraagt hoe het met ze gaat?

“Vreselijk zonde! Natuurlijk is het fijn om druk te zijn, jezelf nuttig te voelen en lekker bezig te zijn. Alleen als je je druk voelt, is dat balen, want dat gevoel beperkt je om het beste uit jezelf te halen. Het gevoel van druk zijn is het meest vreselijke en onproductieve gevoel omdat het je wazig maakt in je hoofd.

Je hebt het gevoel dat je achter de feiten aanloopt en daardoor blijft er geen ruimte over voor wat kan en mag, voor wat je leuk vindt. Het woord ‘moeten’ geeft ook zo’n negatief gevoel, daar schrijf ik ook in mijn boek over. Want als je ‘ik moet’ vervang voor ‘ik mag’, krijgt alles een positievere lading.”

Om ongelimiteerd te leven kun je magische gewoontes toepassen, schrijf je in jouw boek.

“Zelfs de allerkleinste gewoontes dragen uiteindelijk bij aan de persoon die je wil zijn. Wanneer je deze gewoontes nakomt, voelt dat als kleine overwinningen. Zo wil ik bijvoorbeeld fit zijn en om dat te doen, doe ik dagelijks tien squats. Dat is mijn sportieve gewoonte. Dit is makkelijk vol te houden en iedere dag voelt het goed als ik ze gedaan heb. Deze routines zorgen voor positieve gevoelens. Het zijn kleine gewoontes die leiden tot grote resultaten waardoor je je succesvoller voelt.

Maak jouw magische gewoontes wel haalbaar, anders faal je en dan beland je juist in een negatieve spiraal. Als ik mezelf iedere dag naar de sportschool moet slepen, dan weet ik al dat dit niet gaat lukken, maar die squats lukken altijd. Als de dingen die je wil doen, lukken, voel je je goed over jezelf.”

Waarom denk je dat veel vrouwen niet de beste versie van zichzelf kunnen zijn?

“Dat is een combinatie van alles. Denk aan de druk van de maatschappij, dat je jezelf vergelijkt met anderen en hun verwachtingen. Uiteindelijk draait alles om: wat wil ik? Als je je bewust wordt van wie je nou eigenlijk wilt zijn, dan kun je deze versie van jezelf omarmen. Misschien heeft een vriendin wel een glansrijke carrière, maar is dat helemaal niet jouw doel.”

Hoe ben jij de beste versie van jezelf geworden?

“Ik was altijd druk, aan het racen en door aan het gaan. Constant was ik bezig met mezelf vergelijken, ik wilde altijd meer en dat terwijl ik eigenlijk opgebrand was. Toen ik met een vriendin naar Burning Man ging, werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt en besefte ik ‘wat voel ik eigenlijk?’ Na het festival ben ik meer gaan voelen, iets wat ik heel moeilijk vond. Door te voelen kom je bij je onderbewuste en dichter bij jezelf.

Weer gaan voelen was een proces en onder andere yoga en cacao ceremonies hebben mij hierbij geholpen. Ik heb heel erg de intentie gezet: ik wil dichter bij mezelf komen en de vrouw worden die ik wil zijn. Dat begint al bij: wie wil ik dan zijn? Om deze versie van mezelf te worden, moest ik ook veel loslaten. De identiteit dat ik een workaholic was bijvoorbeeld, dit wilde ik helemaal niet zijn. Inmiddels ben ik iedere dag dankbaar voor de vrouw die ik ben.”

Heb je dan nog wel dromen?

“Ik heb niet meer zoiets van ‘als ik dit bereik, dan ben ik gelukkig’, maar ik heb nog heel veel dromen. Meer boeken schrijven, de wereld over reizen, spreken en vrouwen inspireren.”

Spreken ging voor jou niet vanzelf en is voor veel vrouwen een valkuil.

“Klopt. Ik vond het verschrikkelijk om te spreken, ik was ook echt niet verstaanbaar en heb daarvoor op mijn tweeëntwintigste nog logopedie gevolgd. Allemaal omdat ik het heel graag wilde. Alle stemmetjes in mijn hoofd die zeiden ‘je bent niet goed genoeg’ en ‘je kan het niet’ heb ik leren negeren. Vrouwen mogen minder bescheiden en juist trotser zijn op alles wat ze doen! Dat vergt een hele nieuwe mindset en het voelt soms tegennatuurlijk, maar het gaat je verder helpen in het leven.

We hebben vanuit de vorige generatie heel erg meegekregen: bescheidenheid siert de mens. We willen niet arrogant zijn, alleen is dat totaal iets anders dan uitblinken, shinen en jezelf laten zien. Ook ik struggelde om mezelf zichtbaar te maken. Ergens denk je toch al gauw: ‘Daar ben ik niet goed genoeg in’. Terwijl je alles kan leren en overal beter in kan worden. Als je het maar heel graag wil.”

Wat wil je vrouwen meegeven?

“Spreek jezelf uit en oefen dit elke dag. Al is het iets waar je tegenaan loopt op het werk, krop het niet langer op. Wil je het groter aanpakken? Creëer dan als eerste stap een hele duidelijke ‘waarom’ voor jezelf. Als je weet waarom je iets graag wil doen, wordt je intrinsieke motivatie groter. Daarna ga je als tweede stap kijken wat je nodig hebt om dit ongelimiteerde leven te bereiken. Wie vind je inspirerend, heb ik cursussen nodig of kan ik het zelf, en welke dagelijkse gewoontes ga ik omarmen? We hebben veel meer in onze mars dan we zelf denken.”

ongelimiteerd leven

Nieuwsgierig geworden naar het boek? Je koopt Ongelimiteerd Leven hier.

Steffi (40) oprichter Because We Carry: ‘Moeders die vluchten zijn de sterkste vrouwen van deze tijd’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️