Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Psyche 6 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Marit (31): ’Ik slaap iedere nacht maximaal vijf uur en barst daardoor van de energie’

Voor veel mensen kan de nacht niet lang genoeg duren en kunnen ze iedere ochtend moeilijk uit bed komen. Marit niet, zij slaapt iedere nacht maximaal vijf uur en is altijd voor de wekker wakker. “Van slaaptekort heb ik geen last. Door weinig te slapen barst ik juist van de energie”, vertelt ze aan BEDROCK.

“Twee jaar geleden werd ik in het weekend na het uitgaan voor de zoveelste keer pas laat in de middag wakker. Ik keek op de klok en ik vroeg mezelf af waar ik mee bezig was. Steeds vaker had ik het idee dat ik mijn tijd met lang slapen aan het verprutsen was, maar stoppen met uitgaan, alcohol en uitslapen deed ik niet. Ik sprak met mezelf af om het helemaal anders aan te gaan pakken.

Afbouwen

In de periode na mijn besluit heb ik veel over het onderwerp slapen gelezen en kwam erachter dat kort(er) slapen in sommige gevallen juist goed voor je is. Ik besloot mijn levensstijl om te gooien en het aantal uren slaap af te bouwen. Zo ging ik in twee weken tijd van minimaal negen uur slaap naar vijf uur slaap per nacht. De eerste ochtend viel het vroege opstaan mij best zwaar, maar al snel merkte ik dat ik mij door dit nieuwe ritme veel energieker ging voelen.

Maximaal vijf uur slaap

Inmiddels slaap ik al bijna twee jaar maximaal vijf uur per nacht, ook in het weekend. En het meest fijne: ik ben nooit brak. Dat was ik eerder wel, zeker in het weekend na het uitgaan. Ik heb een strak schema waarbij ik iedere dag om middernacht ga slapen. Feestjes zijn er voor mij dus niet meer bij. De volgende ochtend gaat mijn wekker om vijf uur, maar eigenlijk ben ik daarvoor altijd al wakker. Ik vind het heerlijk om zo vroeg op te staan.

Druk ochtendprogramma

Als ik in de ochtend opsta dan doe ik eerst een uur yoga of roei ik op mijn roeimachine. Vervolgens ga ik douchen en maak ik een smoothie met verse groenten en fruit. Daarna schrijf ik in mijn dagboek, lees ik wat en ga ik rustig richting mijn werk. Vroeger zette ik een halfuur voordat ik op mijn werk moest zijn mijn wekker, waardoor ik altijd gestrest aan mijn dag begon. Nu heb ik daar nooit meer last van.

Lange avonden

Als ik thuiskom van mijn werk dan kook ik uitgebreid voor mezelf. Ook al woon ik alleen, ik eet altijd verse groenten. Na het eten rust ik een halfuurtje op de bank, waarna ik naar buiten ga om een groot stuk te wandelen of een rondje te rennen. Iedere avond weer. Ik merk dat beweging en frisse buitenlucht mij veel energie geven.

Na het wandelen of rennen douche ik, waarna ik op de bank plof. Ik ben dol op het kijken van films of een goede serie. Wel zet ik alle schermen minimaal een uur voor het slapengaan uit. Dan ga ik mij klaarmaken voor de nacht en ga ik lezen in bed. Vervolgens slaap ik vijf uur, waarna ik vol energie aan een nieuwe dag begin.

Geen gemis

Vriendinnen van mij vinden het altijd knap hoe ik dit ritme kan volhouden. Ik vind het allesbehalve knap. Het is inmiddels mijn levensstijl geworden en ik merk dat ik van dit ritme de meeste energie krijg. Ik mis het feesten tot diep in de nacht en de alcohol niet. Ik was er echt klaar mee om dagen bij te moeten komen en geen energie te hebben. Nu heb ik daar nooit meer last van. Heerlijk!”

De wetenschap is om: we slapen écht slechter bij volle maan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️