Josephine Kay
Josephine Kay | LinkedIn Body 24 feb 2016

Dit kunnen we leren van de 7 bekendste vegetariërs

In 2014 kondigde Richard Branson, eigenaar van Virgin Airlines, groots aan dat hij vegetariër ging worden nadat hij een documentaire had gezien over de vleesindustrie en de gevolgen voor het milieu. Hij is niet de eerste bekendheid die in de public eye laat weten te stoppen met vleesconsumptie.

Beyonce, Paul McCartney, Prince en Leonardo diCaprio gingen hem al voor. Deze hedendaagse vegetariërs krijgen de kans om in de media en op social media hun mening te uiten over de vleesindustrie (DiCaprio regisseerde zelfs de film CowSpiracy). Maar hoe ging dat vroeger en wat kunnen we leren van bekende vegetariërs die alleen nog in geschiedenisboeken voortbestaan?

Pythagoras

De Griekse geleerde leefde meer dan 2500 jaren geleden en at geen vlees. Zijn vleesloze dieet stond bekend als het Pythagoras-dieet, totdat het woord vegetariër populair werd in 1800. Zijn bekendste uitspraak omtrent dit onderwerp luidde: “Zo lang mensen dieren slachten, zullen ze ook elkaar blijven slachten. Degene die het zaadje van moord en pijn plant, zal nooit geluk en liefde oogsten.”

Boeddha

Rond dezelfde tijd als Pythagoras, begon Siddhartha Gautama Boeddha in India een reis van 25 jaar. Hij was een strenge vegetariër en schreef: “Het is belangrijker om het lijden van dieren te voorkomen, dan samen met priesters te discussiëren over de ellende in de wereld.”

Leonardo da Vinci

Geboren in de Renaissance en voornamelijk bekend om zijn studies over wiskunde, anatomie, kunst, sculptuur en de ruimte. Weinig mensen weten dat hij ook vegetariër was en ooit zei: “Mijn lichaam zal nooit een graftombe voor andere wezens worden.”

Mary Shelley

Deze Engelse schrijver van Frankenstein was ook een vegetariër. Ze maakte van Frankenstein ook een vegetarisch monster en liet hem in het boek zeggen: “Ik eet niet zoals de mens dat doet. Ik verniel niet het lammetje of geitje om mijn eetlust te blussen. Van bessen en eikels kan ik prima leven.”

Gandhi

Mahatma Gandhi was opgeleid tot advocaat. Hij keerde hier echter de rug toe en zette zich in voor een Indiase onafhankelijkheid. Een van Ghandi’s bekendste uitspraken luidde: “Naar mijn mening is het leven van een lam niet minder belangrijk dan die van een mens. Ik zou nooit het leven van een lammetje nemen om mijn menselijke lichaam te voeden.”

George Bernard Shaw

Hij won in 1925 de Nobel Prijs van de Literatuur. Hij werd ooit vegetariër om geld te besparen en is het meest bekend door zijn uitspraak: “Dieren zijn mijn vrienden, en ik eet mijn vrienden niet.”

Albert Einstein

Einstein werd aan het einde van zijn leven vegetariër. Hij at toen geen vlees, vis of vet meer. Hij geloofde dat de mens niet een geboren carnivoor was en zei overtuigd: “niets zal de gezondheid van de mens, en de kansen op overleving op aarde, meer goed doen dan een vegetarisch dieet.”

Modern Day Vegetarians

Paul McCartney

De oude Beatle rocker poseerde voor een reclame van PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) in 2008 en beschreef het moment dat hij vegetarier werd: “Veel jaren geleden toen ik aan het vissen was, realiseerde ik me ‘ik vermoord dit beest, puur voor mijn eigen vermaak.’ En toen viel alles op z’n plek. Ik besefte me dat zijn leven net zo belangrijk als die van mij was.

Natalie Portman

De actrice stopte heel even met haar vegan dieet toen ze zwanger was en at toen eieren en melkproducten. “Als je geen eieren eet, kun je geen koekjes of taart eten van normale bakkerijen. Dat wordt een probleem als dat het enige is dat je wil eten. Na een tijdje werd ik juist weer misselijk bij het idee van eieren…”

Russel Brand
De acteur en komiek stopte met het eten van vlees op zijn veertiende. Hij schrijft op humoristische wijze in zijn boek My Booky Wook: “Zelfs toen ik een junk was bleef ik trouw vegetariër. ‘Ik geniet van heroine, maar ik mag geen hamburger.’ Wat een aparte paradox.”

Starten met reflecteren? Ontvang de Reflection & Setting goals guide 2019/2020

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis in je inbox

Reageer op artikel:
Dit kunnen we leren van de 7 bekendste vegetariërs
Sluiten