Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 15 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Oké, dus jij wilt gelukkig zijn – maar wat is geluk eigenlijk?

Ik vraag weleens aan mensen hoe ze hun toekomst voor zich zien – waar ze willen zijn, hoe ze zich willen voelen. Sommigen vertellen dan honderduit over hun droomboerderij met kippen en geiten, anderen zeggen simpelweg: “Ik wil gewoon gelukkig zijn.” Een nobel streven, dat zeker – maar wat ís geluk eigenlijk?

Geluk is iets waar we allemaal naar zoeken, en toch lijken weinig mensen te weten waar het ‘m écht in zit.

De valkuil: geluk als je je doelen behaalt

Omdat ‘geluk’ als doel nogal abstract klinkt, hangen we geluk vaak op aan andere doelen. Heb je bijvoorbeeld ooit gedacht…

  • Ik ben gelukkig als ik eindelijk een goede baan heb gevonden?
  • Ik ben gelukkig als ik een partner heb me blij maakt?
  • Ik ben gelukkig als ik de loterij win?
  • Ik ben gelukkig als ik een paar kilo afval?
  • Ik ben gelukkig als ik mijn droomhuis vind?

Het is helemaal oké (en gezond) om niet altijd gelukkig te zijn

Grote kans van wel – en je bent niet de enige. Het is heel verleidelijk om succes te associëren met geluk, of een goede relatie. En toch… Al heb je een prachthuis, fantastische baan en de beste relatie óóit –  als je jezelf niet accepteert, is dat geluk niet echt duurzaam. En dat zeggen wij niet alleen, maar de bekende spirituele guru Deepak Chopra ook. Just so you know.

Gelukkig = blij?

En nee, we willen écht niet zeggen dat het geluk dat je voelt als je je verbonden voelt met familie, of als je door een mooi bos wandelt, of een succes behaalt op je werk niet echt is. Die momenten waarop je voelt: ‘dít is waar de wereld om draait’, zijn juist heel waardevol en onmisbaar. En tegelijkertijd: als je partner het uitmaakt, je wordt ontslagen of ziek wordt, wat blijft er dan van over?

Hoe de fuck vind ik geluk? (volgens gelukszoeker Thijs Lindhout)

We zijn geneigd om geluk op te hangen aan een bepaald gevoel van liefde of plezier, momenten dat we extreem blij zijn. Maar hoewel blij zijn misschien gelijk staat aan een gelukkig gevoel, betekent gelukkig zijn niet dat je altijd blij bent. Blij worden door dingen, mensen of activiteiten draagt er zeker aan bij, maar geluk is meer dan dat.

Korstondig vs duurzaam geluk

Zie het zo: materialistisch geluk is kortstondig, innerlijk geluk is duurzaam. Natuurlijk liggen daar nog een heleboel dingen tussenin, zoals relaties en hobby’s. Maar hoewel vrienden en familie zeker kunnen bijdragen aan je geluk, is de enige échte basisvoorwaarde dat je je verbonden voelt met jezelf. Geluk is dus niet de ultieme blijdschap, maar de ultieme vrede met jezelf. Echt geluk ontstaat onafhankelijk van omstandigheden.

Gelukkig zijn met jezelf brengt je ook in een opwaartse spiraal. Immers: ben jij gelukkig, dan is de kans groot dat je ook geluk aantrekt. Je bent beter in relaties, presteert goed en ga zo maar door.

Zo vind je geluk in jezelf

Kijk, we snappen het wel – die goede baan is nu eenmaal gemakkelijker te bereiken dan een band met jezelf. Dat komt waarschijnlijk omdat je door de buitenwereld wordt geprezen als je relatief oppervlakkige doelen behaalt, terwijl zij het niet zien als je inner work doet.

Surpriseje doet het dus echt voor jezelf. Keuzes maak je niet voor succes, maar vanuit je behoeften en verlangens.

Stel jezelf deze simpele vraag voor een gelukkiger leven

Een goede band met jezelf ontstaan uit zelfkennis én acceptatie. Die kennis vergaar je bijvoorbeeld door echt goed stil te staan bij je gevoelens en gedachten, en na te denken over wie jij bent en wilt zijn. Prik vooral door alle verwachtingen van anderen heen! Acceptatie is een stukje moeilijker, maar bereik je bijvoorbeeld door meditatie en het toespreken van de negatieve stemmetjes in je hoofd.

Relaties met anderen zijn belangrijk en geven je gelukkige gevoelens, maar de relatie die je écht geluk bezorgt, is die met jezelf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️