Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 12 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

Zo word je de ware liefde van jezelf (en laat je ongezonde relatiepatronen achter je)

Ben je single? Zit je in een gecompliceerde relatie? Of heb je liefdesverdriet? Dan vraag je je misschien af: ‘Wat doe ik verkeerd? Waarom lopen mijn relaties steeds stuk?’ Spiritueel coach Sheleana Aiyana is de vrouw achter het populaire platform Rising Woman en heeft het antwoord op deze vragen.

In haar boek ‘Becoming the One’ doet ze je beseffen dat er niets mis met je is als je single bent of als je het gevoel hebt dat het op liefdesgebied maar niet lijkt te willen lukken.

Kom thuis bij jezelf

Met ruim 2,5 miljoen volgers op Instagram inspireert Sheleana Aiyana dagelijks vrouwen over de hele wereld. Het is dan ook geen totale verrassing dat er onlangs een boek van haar is verschenen. Ze noemt het zelf een gids om de ware liefde voor jezelf én voor een ander te worden.

Het is een toegankelijk zelfhulpboek waarin Sheleana met compassie en praktische handvatten vertelt hoe je voor jezelf leert kiezen en vrede kunt sluiten met je verleden, waardoor je ongezonde relatiepatronen tot het verleden behoren. Op die manier kun je thuiskomen bij jezelf.

Leven vanuit je innerlijke kracht

Relaties verrijken het leven door de magie van intimiteit en verbinding. Veel relaties gaan echter stuk omdat mensen zich opofferen om maar geliefd te zijn. Je moet namelijk eerst een stevige relatie met jezelf opbouwen.

My Love: Six Stories of True Love op Netflix brengt een ode aan ware liefde

Sheleana: “Voordat je een gezonde relatie met anderen kunt hebben, zul je eerst de ware voor jezelf moeten zijn. Een gezonde relatie met jezelf ligt ten grondslag aan alle andere relaties die je in je leven zult hebben. Daarom moet je vanuit je innerlijke kracht gaan leven en erkennen dat liefde in allerlei vormen voor jou beschikbaar is.”

De ware liefde

We hoeven niet op de bevestiging van een ander te wachten om te weten dat we compleet zijn. Als we door onze wonden uit het verleden worden beïnvloed of vervulling buiten onszelf zoeken, spelen we tijdens dates en binnen relaties eigenlijk een soort van rol. We proberen de ander te imponeren of geïnteresseerd in ons te houden.

Maar we kunnen iemands liefde niet voor ons winnen door te doen alsof we iemand zijn die we niet zijn. Dat zouden we ook niet moeten willen. Maar als we onszelf ook zonder een ander waardevol vinden en het gevoel hebben dat we compleet zijn, zou je kunnen zeggen dat we ‘de ware’ voor onszelf worden.

Wat is gezonde liefde?

We zijn ervan overtuigd geraakt dat we, om liefde te kunnen ontvangen, niet trouw moeten zijn aan onszelf, onze behoeften moeten negeren, of ons moeten aanpassen aan andermans verwachtingen. Dit heeft tot een cultuur geleid waarin we onszelf in de steek laten om maar iemand te vinden of te behouden.

Het verschil tussen ware liefde en gehechtheid volgens een monnik

Maar gezonde liefde vraagt niet van je dat je jezelf in de steek laat of niet trouw aan jezelf bent. Gezonde liefde vraagt wel van je dat je jezelf door en door kent, want een bewuste relatie begint niet op het moment dat je een partner ontmoet. Een bewuste relatie begint op het moment dat je besluit om voorrang te geven aan de relatie die je met jezelf hebt.

Diepere relatie met je eigen hart

In het leven zijn er maar heel weinig dingen buiten onszelf waar we controle over hebben. Daarom is het belangrijk dat we ons thuis voelen in onszelf, ongeacht wat het leven ons brengt, en dat we het recht opeisen om blij te zijn en in onze kracht te staan, of we nu wel of geen relatie hebben.

Het terugvinden van delen in je zelf die je wellicht uit het oog bent verloren of waarmee je niet meer verbonden bent, is een innerlijk helingsproces, waarbij je een diepere relatie met je eigen hart ontwikkelt.

Een bewuste relatie

Je gaat ontdekken wat voor jou belangrijk is, bijvoorbeeld je persoonlijke waarden, je doelen met betrekking tot relaties, en je dromen, zodat je vanuit zelfbewustzijn en zelfvertrouwen voor de liefde kunt kiezen.

We kunnen niet met een partner de diepte ingaan als we dat niet met onszelf kunnen. We kunnen er niet voor een ander zijn als we niet weten hoe we met onze eigen heftige emoties moeten omgaan.

Geloof jij niet in ware liefde? Psychiater Dirk de Wachter geeft je weer hoop

Als we geconditioneerd zijn om ons aangetrokken te voelen tot dingen die allerlei alarmbellen in ons laten afgaan, of als we alleen maar liefde kunnen ontvangen door niet onszelf te zijn, dan kunnen we niet echt een bewuste relatie aantrekken.

Veilige en liefdevolle basis

Relaties zijn bedoeld om ons te laten groeien, helen en spelen, maar mogen niet bepalen wie we zijn. Je relatiestatus of je vroegere mislukte relaties bepalen niet wie je bent. Elke partner die je ooit hebt gehad kan een leraar voor je zijn. Maar om de boodschap binnen te laten komen moet je je schuldgevoelens en schaamtegevoelens loslaten, en de dingen accepteren zoals ze zijn.

Je verdient het om vrij en thuis in jezelf te zijn, je bewust te zijn van je eigenwaarde, en te vragen om wat je in een relatie wilt. Het is niet voldoende om het concept van bewuste relaties te begrijpen; je moet dat concept belichamen.

De relatie met jezelf is de meest veilige en liefdevolle basis van waaruit je liefde kunt geven en ontvangen. Amen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️