Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 7 sep 2022
Leestijd: 5 minuten

Ben jij klaar om te trouwen? Met deze 8 signalen weet je of jullie er klaar voor zijn

Spookt de vraag al een tijdje in jouw hoofd ‘zal ik mijn liefde ten huwelijk vragen of aangeven dat ik wil trouwen?’ Dat is fantastisch nieuws: het betekent dat je waarschijnlijk oprecht gelukkig bent in je relatie. En ook dat je wel zin hebt in een goed knalfeest, inclusief droomjurk en geweldige speeches van je lieve vrienden en familie. Maar ho, wacht even voordat je in het huwelijksbootje wilt gaan stappen, is het goed om je eerst af te vragen: zijn wij klaar om te gaan trouwen?

Wanneer ben je klaar om te trouwen en antwoord te geven op de vraag: will you marry me? Voordat je romantische hoofd helemaal op hol slaat met ideeën over jullie bruiloft, loop nog even deze 8 punten langs waaraan je kan herkennen of jullie klaar zijn om het ja-woord te geven.

Er wordt minder getrouwd dan vroeger

Opvallend feitje: twintigers en dertigers trouwen minder dan voorheen volgens het CBS. Het kan zijn dat ik in een trouw-bubbel zit omdat ik 31 ben, maar ik word omringd met vrolijke aankondigingen van bruiloften in het binnen- en buitenland de afgelopen tijd.

Ook op Instagram lijkt het in mijn feed alsof trouwen populairder is dan ooit. Het is natuurlijk bij uitstek het geschikte platform om je prachtige trouwfoto’s en video’s te delen met de rest van de wereld, maar toch. Wil jij ook graag trouwen met je lief: maar twijfel je of het nog te vroeg is?

Duurzaam trouwen: zo zorg je voor een meer sustainable wedding

Relatietherapeut Elizabeth Earnshaw op MindBodyGreen legt uit dat het een goed idee is om in ieder geval één jaar met elkaar te zijn, voordat je na gaat denken over trouwen. Dan ben je de verliefdheidsfase voorbij en heb je ook tijd gehad om elkaars minder mooie kanten te leren kennen. Hierdoor ga je niet blind van liefde een huwelijk in en weet je beter waar je aan begint.

Zo weet je of je klaar bent voor de volgende stap

Deze 8 signalen duiden op dat je klaar bent om je te verloven:

1. Je hebt het al vaker over trouwen gehad

Hoe én waar je een aanzoek doet, is natuurlijk dé manier om je partner te verrassen, maar dát je een aanzoek gaat doen zou dat niet moeten zijn. “Stellen die klaar zijn voor een aanzoek hebben al uitgebreid gesprekken gehad met elkaar over trouwen en met elkaar verder willen.

Het aanzoek zou dus niet als een verrassing moeten komen en het eerste moment moeten zijn dat je nadenkt over of je de rest van je leven wilt delen met je partner,” zegt relatie therapeut Elizabeth Earnshaw.

2. Je denkt over de toekomst als een stel, in plaats van als een individu

Denk je na over ‘ons huis’, ‘onze reisplannen’ en ‘wij willen kinderen’, dan is dat een goed teken. Zodra je gedachten over de toekomst veranderen van ‘ik/mij’ naar ‘wij/onze’, dan kan dat een teken zijn dat je klaar bent om je toekomst samen vast te leggen door te trouwen.

https://www.bedrock.nl/perfect-bruiloft/

Je kunt natuurlijk nog steeds eigen plannen hebben over je carrière, reizen met vrienden of andere aspecten in je leven, maar hierin denk je vooral ook na hoe je dit kan combineren met je partner (en eventueel gezin).

3. Je wéét dat jullie dezelfde dingen willen

Voordat jullie je gaan verloven is het goed om belangrijke, grote vragen te hebben besproken met elkaar. Volgens Earnshaw moet je hierbij denken aan de levensvragen als: willen jullie trouwen, geloof je in monogamie en willen jullie allebei kinderen? Dus is het voor jullie allebei precies duidelijk hoe jullie  hier over denken? Dan kun je dit punt afvinken.

4. Jullie zitten op dezelfde pagina over de grote dingen in het leven

Naast de grote vragen over kinderen, monogamie en trouwen is het ook belangrijk dat jullie dezelfde waarden en leefstijlvoorkeuren hebben. Of dat je goed op de hoogte bent van de verschillen tussen jullie twee hierover.

Dus hebben jullie al diepe gesprekken gehad over: financiën, geloof, politiek, woonplaats, rolverdeling in het huishouden en je leefstijl met betrekking tot gezondheid. Drinken jullie bijvoorbeeld iedere dag bij het eten een wijntje of drink je liever alleen alcohol in het weekend?

5. De manier waarop hij of zij andere mensen behandeld

Een ander ding om op te letten, voordat je het gesprek begint over trouwen is de manier waarop je partner anderen behandelt. Hoe gaat hij of zij om met jouw vrienden, familie, kennissen en zelfs (of juist) ook vreemden?

https://www.bedrock.nl/zo-organiseer-je-een-groene-bruiloft/

Je partner is waarschijnlijk respectvol en liefdevol naar jou, maar hoe behandelt hij of zij anderen in zijn leven? Hoe gaat hij om met zijn eigen familie? Dit is volgens Earnshaw belangrijk om te weten, omdat het veel zegt over hoe je partner in de toekomst ook jou behandelt, als jullie al jaren samen zijn.

6. Jullie hebben al samen beslissingen gemaakt

Als je samen de verfkleur voor de woonkamer hebben uitgekozen, dan ben je al een hele grote stap dichterbij. Als je weet hoe je als stel keuzes maakt, grote én kleine dan weet je hoe je omgaat met meningsverschillen en onderhandelen.

Wat is tantra nou eigenlijk echt (en nee het draait niet alleen om seks)?

Als je dit al vaak geoefend hebt met elkaar, is dat een goede basis voor een huwelijk.

7. Jullie ruzies worden zelden gemeen

In elke gezonde relaties komen ruzies voor, het gaat er vooral om hoe je die ruzies uitpraat. Merk je jouw argumenten in een ruzie respectloos en bewust kwetsend worden naar de ander?

Dan is het volgens Earnshaw waarschijnlijk nog wat meer tijd nodig om dit stuk met elkaar uit te vogelen, voordat je je gaat verloven. Trouwen betekent namelijk niet, dat als je onvolkomenheden opeens verdwijnen onder de romantische deken van de liefde.

8. Je begint met denken over een getrouwd stel zijn

Op meer emotioneel niveau ben je klaar om te trouwen als je steeds vaker gaat nadenken over hoe het zou zijn om de rest van je leven te delen met je lief en hoe jullie je bruiloft zouden vieren.

Waarom jullie niet bij elkaar pasten (en nog 5 andere dingen om in gedachten te houden na een break-up)

Volgens Earnshaw ben je klaar om te trouwen als je nadenkt over hoe je iemand ten huwelijk wilt vragen, welke ringstijlen bij jullie passen, hoe jullie bruiloft eruit komt te zien en dingen waar je naar uit kijkt als jullie getrouwd zijn.

Als je je herkent in al deze punten en hier al weken, zo niet maanden, in je hoofd mee bezig bent dan is het tijd om het te zeggen: hell yes, we’re getting married!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️