Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 7 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Schimmel op de aarde van je kamerplant? Zó kun je het voorkomen

We love planten! Ze toveren je huis niet alleen om tot ware urban jungle, ze hebben ook de nodige gezondheidsvoordelen. Maar hoe hou je je planten nou eigenlijk gezond? Tijdens het water geven van je kamerplanten kan je ineens op iets ongelukkigs stuiten: er zit schimmel op de potgrond van je kamerplant. Ieeeks. Met deze tips leer je hoe je de schimmel het beste kunt verwijderen, én hoe je het voortaan kunt voorkomen.

Het ontstaan van die die vieze schimmel op de potgrond van je kamerplant kan meerdere oorzaken hebben. Misschien staat je plant op een te donkere plaats, krijgt hij te veel water of blijft de grond continu vochtig, terwijl de plant liever een drogere grond heeft.

Schimmel kan geen kwaad voor je kamerplanten. Maar naast dat zo’n laagje schimmel er niet fris uitziet, is het ook niet echt goed voor de kwaliteit van de lucht in huis. Daarom willen we zo snel mogelijk van die schimmels af. Tijd voor actie dus.

Zo verwijder je schimmel op de potgrond van je kamerplant

Heb je te maken met een beginnende schimmel? Pak er dan een lepel bij, en verwijder alle grond waar de schimmel op zit. Doe dit voorzichtig en probeer zo min mogelijk wortels te beschadigen. Laat daarna de aarde even goed drogen, en vul de volgende dag de potgrond aan met verse potgrond.

Wildplukken in Nederland? In deze 3 steden pluk je voedsel uit de natuur

Gaat het echt om een grote hoeveelheid schimmel, of komt de schimmel vaker terug? Dan is het verstandig om je kamerplant te verpotten en een laag verse aarde te geven. Waarschijnlijk zit de schimmel dan namelijk echt ín de potgrond, en is het lastig om er helemaal vanaf te komen.

Geef je kamerplant niet te snel te veel water

Als de grond van de kamerplant continu vochtig blijft tussen de gietbeurten door, geef je de plant misschien te veel water. Wacht liever met water geven totdat de plant het écht nodig heeft.

Eerste hulp bij zieke kamerplanten – zó herken je plantenziektes bij je plant

Ook kan het verstandig zijn om je plant even een tijdje niet van bovenaf water te geven. Zet de plastic pot met drainage gaten het liefste even in een badje water, zodat de plant zelf kan drinken. Laat de pot uitlekken, en zet de plant weer in zijn sierpot terug. Dit voorkomt dat de bovenste laag van de potgrond onnodig nat wordt.

Schimmel op de potgrond van je kamerplant voorkomen

In de toekomst heb je liever geen schimmel meer op de potgrond. Toch bestaat er altijd een kans dat die vervelende schimmel terug gaat komen, omdat je bijvoorbeeld niet álle schimmels hebt weggehaald.

Het kan helpen om aan de slag te gaan met een natuurlijk schimmelwerend middel. Kaneelzuiveringszout en appelazijn zijn natuurlijke producten met een schimmelwerende werking. Als je de grond van je kamerplant vervangen hebt, kan het dus helpen om een paar snufjes kaneel op de aarde te strooien.

Deze middelen zullen er (hopelijk) voor zorgen dat jouw plant niet meer aangetast wordt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️