Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Psyche 9 sep 2018
Leestijd: 4 minuten

Een ode aan alle bruiden: je hoeft niet perfect te zijn op je bruiloft

Yes! Je gaat trouwen met de liefde van je leven. Het plan is om een onvergetelijk feestje te vieren. Voor veel bruiden betekent dat het vinden van een droomlocatie, heerlijke taart en de perfecte jurk. Bij dat laatste gaat het vaak mis.

Veel bruiden hebben het gevoel dat ze perfect moeten zijn. Helemaal niet nodig vindt Marit Smit van het (online) magazine Girls of Honour en daarom maakte ze een bodypostivive trouwmagazine.

Hoe vaak zie jij een donker, gehandicapt of vol model op de cover van een trouwmagazine? Het antwoord is waarschijnlijk zelden tot nooit. De modellen in de trouwbranche zijn voornamelijk blank, slank en hetero. Een prachtig plaatje natuurlijk, maar het sluit wel ontzettend veel vrouwen buiten.

De gevolgen van vergelijken

Dit is het eerste trouwmagazine in Nederland dat zich richt op alle vrouwen. Goed nieuws, want het is belangrijk om echte plaatjes te zien van echte vrouwen om een beeld te schetsen van de realiteit in de wereld. Als we continue geconfronteerd worden met perfecte plaatjes heeft dat invloed op hoe we onszelf zien en hoe we over onszelf denken. De gevolgen zijn dan ook behoorlijk heftig, schrijft Psychology Today. We gaan ons hierdoor schamen voor hoe we eruit zien, worden angstig en in de ergste gevallen leidt het tot depressiviteit en eetstoornissen.

Bruiden in alle kleuren en maten

Op de cover van de eerste editie staan vier vrouwen waaronder Marit zelf. Ze is geboren met één hand en  mist(e) herkenning in de media. “En dan pas ik voor de rest prima in het plaatje, moet je nagaan hoe het moet zijn als dat niet zo is!’, vertelt ze. Haar eerste tijdschrift is daarom een ode aan alle bruiden: slank, vol, kort, lang, kaal, kroes, hetero, lesbisch, in een rolstoel en met een hijab. Bruiden in alle kleuren en maten!

Liefde: dit moet je weten over verliefd zijn en relaties (het mysterie ontrafeld)

Perfect zoals je bent

In de zoektocht naar de perfecte bruiloft wordt vaak de essentie van trouwen vergeten. Natuurlijk wil je een mooie bruiloft en dat alles perfect verloopt, maar dat is niet waar het om draait. “We zijn nu nog te vaak gefocust op het creëren van een perfect plaatje, terwijl het moet gaan over de liefde”, vertelt de wedding blogger. Het tijdschrift staat vol met tips voor een awesome persoonlijke bruiloft, waarin het draait om jezelf zijn. Je vindt er bijvoorbeeld tips om van jezelf te houden tijdens het plannen van je bruiloft.

Mooie plaatjes voor inspiratie

Natuurlijk wil je een mooie bruiloft, daar is volgens Marit niets mis mee. Instagram, Pinterest en Facebook staan vol perfecte plaatjes van perfecte bruiden. Het is dus niet gek dat het invloed op ons heeft. Eerder schreven we al over de invloed van social media op tienermeisjes. Volgens Marit moeten we mooie plaatjes weer gaan gebruiken voor wat ze bedoeld zijn.

“We moeten mooie plaatjes gebruiken voor inspiratie. Dat je dus ergens naar kijkt en dat je zoiets hebt van: oh dat vind ik mooi en dat ga ik op mijn eigen manier toepassen op mijn bruiloft.” Wat er nu vaak gebeurt is dat we plaatjes precies proberen na te maken, maar dit is behalve onmogelijk ook ongelooflijk stressvol. We vergelijken ons met perfecte plaatjes waarvan we weten dat ze professioneel gephotoshopt zijn en dat is zorgelijk.

Perfect Imperfect

We streven continue naar perfectie van een perfecte baan, naar een perfect huis tot aan een perfecte bruiloft. Volgens onderzoek streven vrouwen bovendien vaker dan mannen naar een ongezonde vorm van perfectie. Vrouwen willen namelijk vaker meerdere ballen hoog houden, maar perfectie is subjectief. Wat voor jou perfect is, hoeft niet voor een ander perfect te zijn. Volgens de leer van Wabi Sabi, een Japanse filosofie, zit schoonheid juist in dat wat imperfect is. Daar zijn wij bij Bedrock het helemaal mee eens.

Vier de liefde

Je partner is verliefd geworden op wie je bent van binnen en van buiten. Op al je pluspunten, maar ook op alle imperfecties. Een bruiloft draait om trouwen met de liefde van je leven. Het draait niet om vijf maten afvallen om te passen in een ‘perfecte jurk’. Cliché of niet: je bent uniek en perfect zoals je bent.

Meer lezen over de liefde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Een ode aan alle bruiden: je hoeft niet perfect te zijn op je bruiloft
Sluiten