Joanne Wienen
Joanne Wienen Liefde & Seks 14 okt 2020
Leestijd: 6 minuten

Waarom jullie niet bij elkaar pasten (en nog 5 andere dingen om in gedachten te houden na een break-up)

Er zijn momenten in het leven die beter worden van theatrale dramatiek en emotie. Een bruiloft of vrijgezellenfeest bijvoorbeeld, of het moment dat je een speech over vriendschap houdt terwijl je met vrienden en een paar lege flessen wijn op de keukenvloer zit. Maar er zijn ook veel momenten die beter af zijn zónder. Met stip op één: het einde van een relatie.

Er zijn een miljoen algemene redenen waarom een liefde die stukloopt pijnlijk is. Maar net als elke relatie uniek is, is ook elke break-up dat. En dan hangt de manier waarop je ermee omgaat ook nog eens samen met de context. Ben je gedumpt of héb je gedumpt? Liep de relatie stuk door een specifiek issue of was het een slepende kwestie van uitdovende spanning en genegenheid? Was het een lange emotionele achtbaan of één krachtige explosie?

5 dingen om in gedachten te houden na een break-up

En als je het ergste gehad denkt te hebben – de break-up op zich – is er nog de after math. Vragen, twijfel en analyses nemen dagenlang – soms zelfs weken of maanden – bezit van je hoofd en blijven in een sadistische loop doordraaien. Wil je contact blijven houden met je ex? Hoe zorg je dat het gemis ophoudt? Wat als hij of zij wél contact wil houden en jij niet? Wat als jullie gemeenschappelijke vrienden hebben?

Lees ook: Een (onbeantwoorde) crush op iemand? Zo krijg je diegene uit je hoofd

Het punt: tips geven over hoe je met een gebroken hart kunt omgaan is moeilijk. Het heeft met zó veel verschillende factoren te maken, dat er geen universeel advies is. Toch zijn er wel een aantal vuistregels die in de meeste gevallen verstandig zijn om in het achterhoofd te houden.

Stel niet voor om vrienden te blijven

Natúúrlijk mag de ander altijd contact met je opnemen, zo veel als ze nodig vinden. En natúúrlijk reageer jij begripvol op de ellenlange appjes over ‘hoe het zo ver heeft kunnen komen’. Ho, stop. Het is makkelijk om uit een soort misplaatst medelijden gemixt met schuldgevoel en gewenning contact te blijven houden met je ex. Toch is dit zo ongeveer het slechtste wat je kunt doen.

Onderzoek toont aan dat mensen emotioneel sneller herstellen van een break-up als er geen tot heel weinig contact is. Het voornemen om vrienden te blijven is bewonderenswaardig, maar stel het vrienden-zijn even een paar maanden uit. In ieder geval tot het moment dat geen van beide partijen stiekem nog hoopt dat er meer uit die vriendschap voortkomt.

Zorg dat je niet continu aan elkaar herinnerd wordt

De foto van jullie samen tijdens die citytrip naar Barcelona mag dan nog zo leuk zijn, het helpt niet echt met de verwerking als je er elke moment van de dag tegenaan zit te kijken. Net als de rest van zijn/haar spullen. Zorg dat deze zo snel mogelijk retour afzender gaan, hoe pijnlijk dat ook is. En de foto’s? Er komt een dag dat je er naar kunt kijken zonder meteen een dolksteek in je hart te voelen. Bewaar ze ergens in een lade tot die dag er is.

En ja, dat geldt ook voor social media

Niets is zo funest voor een snel herstel na een break-up dan eindeloos iemands Instagram/Snapchat/Facebook te checken alsof je Sherlock Holmes himself bent. Om het jezelf makkelijker te maken – verleiding ligt altijd op de loer – zit er niks anders op dan de ex te ontvolgen/ontvrienden.

Dat hoeft heus niet voor altijd, maar in ieder geval voor nu. Focus je op jezelf en op je vrienden, niet op het internet. Oh, en needless to say, geldt dit natuurlijk ook voor Whatsapp. Check niet dwangmatig wanneer hij/zij voor het laatst online is geweest en zorg in godsnaam dat het nummer buiten handbereik is wanneer er alcohol in het spel is.

Sta jezelf toe boos/verdrietig/teleurgesteld te zijn, maar probeer niet te oordelen

Emoties zijn gezond en normaal, ook de negatieve. Maar niemand wordt beter van vingerwijzen. Het is natuurlijk prima om na te denken over de dingen die wel en niet goed zijn gegaan in de relatie. Leren van eerder gemaakte fouten – of het nu die van jezelf of van de ander zijn – kunnen je verder helpen. Denk gerust na over de dingen die niet zo lekker gingen in de relatie of eigenschappen van je ex die je stiekem heel slecht trok.

Denk ook gerust na over de fouten die je zelf daarin hebt gemaakt. Maar trek de grens als het nadenken overgaat op beschuldigen of iemand als persoon naar beneden halen. Relaties beginnen vaak met de beste intenties, ze eindigen vaak in een situatie waarin één van de twee (of allebei) zich gekwetst en verraden voelt.

De meeste mensen maken vroeg of laat wel een keer grove misstappen en pakken dingen heel verkeerd aan, daarin is niemand uniek. Jij of de ander bent niet uitzonderlijk verschrikkelijk. Het enige wat je kunt doen is leren van je fouten en simply move on.

Must read: Waarom het leerzaam (en vooral heel leuk) is om vrijgezel te zijn

Erken dat er een reden is dat jullie uit elkaar zijn

‘Maar we pasten zo goed bij elkaar’, hoor je soms mensen zeggen waarvan de relatie net is stukgelopen. Op een of andere manier herinneren we ons achteraf vaak enkel de leuke dingen, terwijl er echt ook een reden is dat jullie uit elkaar zijn. En meestal is die reden nog een goede ook. Blijf je niet vastklampen aan het idee dat jullie goed bij elkaar pasten, maar dat het om andere redenen niet werkte. Dat betekent namelijk maar één ding: jullie pasten niét bij elkaar.

Investeer in jezelf

Hoe langer je een relatie had, hoe meer je identiteit met die van de ander is gaan samensmelten. Dit is normaal en niet erg, maar nu de ander er niet meer is, valt daar wel een gat. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn, daarom is een van de belangrijkste dingen die je na een break-up kunt doen: investeren in jezelf.

Pak weer een oude hobby op. Focus je extra op je werk. Begin met dat project waar je al maanden tegenaan hikt maar nooit tijd voor had. En het belangrijkst: breng heel veel tijd door met je vrienden. Zij bieden niet alleen een luisterend oor, maar herinneren je er ook weer aan wat jouw eigen identiteit is.

Meer lezen over relaties?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️