Josephine Kay
Josephine Kay Psychologie 18 nov 2020
Leestijd: 5 minuten

Waarom het helemaal oké is om chagrijnig te zijn (+ tips als je er tóch vanaf wil)

De zon schijnt, je bent gezond, het is vrijdag en je hebt leuke plannen met vrienden. Maar dan tóch ben je chagrijnig. Er hoeft maar het minste of geringste te gebeuren en je ontploft. Hoe kan dat nou?

Tot een aantal jaar geleden was ik nooit chagrijnig. Nou, eigenlijk was ik dat weleens, maar uitte ik dat niet of nauwelijks. Dan borrelde het vanbinnen, was ik chagrijnig achter gesloten deuren en deed ik alsof everything A-OK was. Maar de laatste tijd uit ik mijn ongenoegen, en dat is nieuw.

Waarom chagrijnig zijn oké is

Nu is het niet zo dat ik als een verwend nest in een hoekje ga zitten met gekruiste armen. Maar als ik voel dat ik even niet helemaal vrolijk kan (of wil) zijn, zeg ik dat gewoon. ‘Ik ben even niet in zo’n vrolijke bui. En misschien heb ik hier vandaag even geen zin in.’

Een vriendin (en collega) merkte het op. Dat ik de laatste tijd wat chagrijniger was dan normaal. Ik ging hierover nadenken en besefte me dat ik mezelf deze ruimte heb leren gunnen. Dat heeft te maken met dat ik me minder druk maak om wat andere mensen van me vinden en om het simpele feit dat je niet altijd vrolijk kúnt zijn.

Waarom worden we chagrijnig?

Er zijn volgens wetenschappers verschillende oorzaken voor onze bad moods. Een van de redenen is volgens wetenschapper Roy Baumeister dat we op een gegeven moment gewoon ‘op’ zijn.

Je wordt bijvoorbeeld slecht behandeld in een winkel. Hier wind je jezelf over op en dat kost energie. Op een gegeven moment zijn er een paar van die kleine dingetjes gebeurd, waardoor je goede bui op is. Als er hierna nog iets (kleins) gebeurt kun je het simpelweg niet meer opbrengen om er relaxed mee om te gaan.

Lees ook: Harder, better, faster, stronger: waarom het altijd meer moet in deze prestatiemaatschappij

Doordat dit gebeurt, raak je gestrest en gaat je cortisolgehalte omhoog. Hierdoor voel je je geïrriteerd en word je sneller boos. Hier bovenop komt dat je kijk op de wereld flink verstoord kan worden door een slechte bui. Doordat je chagrijnig bent, kun je niet meer relativeren en bekijk je alles vanuit een negatief standpunt.

Wat kun je eraan doen?

Er zijn dus verschillende oorzaken voor de slechte bui. Maar wat kun je eraan doen? Hieronder een paar simpele ideeën die je kunt proberen, aan de hand van de reden waarom je chagrijnig bent in the first place.

Schuldgevoelens

Heb je iets gedaan waar je je een beetje schuldig over voelt? Schuldgevoelens kunnen een enorme impact op onze bui hebben. Probeer het zo snel mogelijk goed te maken. Daar heeft de ander niet alleen iets aan, maar jij ook. De verjaardag van je vriendin vergeten? Stuur een lief berichtje.

Kleine afwijzingen

Je stuurt je nieuwe vlam een spannend berichtje en ziet dat hij of zij het heeft ontvangen. Maar na een uur heb je nog geen reactie. Hier kun je flink chagrijnig door worden. Je gaat je afvragen wat je verkeerd hebt gedaan en hebt even geen zin om gezellig met collega’s te socializen. Heel simpel, let it go.

Je kunt je extreem druk gaan maken om iets waar je totaal geen controle over hebt, of je kunt je telefoon wegleggen en genieten van je dag. Want, hij of zij zit vast in een meeting en heeft het stiekem met een schuin oog gelezen en wil er rustig de tijd voor nemen om het te beantwoorden. En zo niet, nogmaals, let it go.

Lees ook: We vergelijken onszelf meer dan ooit met anderen (alleen kunnen we dat niet aan)

Openstaande to do’s

We hebben allemaal weleens last van het Akrasia-effect. Je weet dat je iets moet doen, maar je stelt het toch uit. Je moet je belastingaangifte nog doen, maar nu schijnt ineens de zon waardoor je ervoor kiest om toch maar op een terras te gaan zitten.

Eenmaal aangekomen merk je dat je onrustig bent en licht geïrriteerd. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het maken van een duidelijk plan voor jezelf al vaak genoeg is om uit je slechte bui te komen. Pak een pen en papier en schrijf wat je nog moet doen op, en plan het in. Vanavond geen tijd? Dan block je morgen een uurtje. Binnen no time ben je weer minder chagrijnig.

Je bent onzeker

Zodra de wekker gaat voel je het. Je kijkt jezelf aan in de spiegel en vindt het spiegelbeeld even niet zo gezellig. Dat kan. Dan ben je vandaag even niet helemaal happy met jezelf. Probeer iets te doen waarvan je weet dat je vrolijker wordt. Ga wandelen in het park, sporten of bel een goede vriend op waarvan je weet dat hij jou fantastisch vindt.

Nu even geen tijd? Plan iets leuks om naar uit te kijken zoals een weekend weg met vrienden. Ook al vindt dat pas over een maand plaats, het maken van leuke plannen zorgt ervoor dat je minder chagrijnig wordt.

Trek en vermoeidheid

Het kan zijn dat je niet zo goed voor jezelf hebt gezorgd. Je bent vergeten te ontbijten en hebt niet genoeg water gedronken in deze hitte. Dan word je waarschijnlijk cranky. De remedie voor deze vorm van chagrijnig zijn spreekt voor zich. Eet iets en drink iets. En dan het liefst iets dat je echt lekker vindt.

Én probeer er ook echt bewust van te genieten. Ben je moe? Probeer dan een powernap van 15 minuutjes te nemen of ga lekker op tijd naar bed vanavond.

Meer moodboosters

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️