Redactie
Redactie Welzijn 18 nov 2020
Leestijd: 7 minuten

Leven van prana (lichaamsenergie) en amper eten of drinken: zo gaat dat in z’n werk

Leven van prana, het lichaam voeden met levensenergie. Mensen die zich breatharian noemen zijn ervan overtuigd te kunnen leven van weinig tot geen voeding, en voornamelijk op lucht. Op dit moment zijn er ongeveer 10.000 aanhangers die deze levenswijze te volgen. Hiervan wonen er 300 in Nederland. Er is echter veel kritiek op deze groep mensen. In hoeverre is het mogelijk om te leven als breatharian?

Leven van lichaamsenergie in plaats van op drinken en eten. Hoe werkt dat?

Prana: levensenergie

De overtuiging van deze breatharians is dat je de noodzaak van eten spiritueel kun overstijgen.  “Ik spreek altijd over het leven van prana, de term breatharian suggereert dat je alleen van de lucht leeft maar dat is niet zo”, vertelt Amudra Madhura, spreker, schrijver en geeft pranic retreats. Amudra leeft van prana.

“Voor mij houdt het leven van prana in dat mijn fysieke lichaam gevoed wordt door de universele levensenergie en dus niet afhankelijk is van voedsel zoals wij dat hebben geleerd.”

Ook interessant: Hoe voeding je kan helpen naar een positief (of juist negatief) zelfbeeld, én tips van een deskundige

Vrijheid is een veelgebruikte term bij breatharians. Het niet meer ‘afhankelijk’ zijn van de maatschappij. “Ik produceer bijna geen afval meer wat beter is voor mijn eigen gezondheid en dat van de aarde. Het geeft mij vrijheid om zo min mogelijk mee te doen aan de consumptiemaatschappij.”

Proces

Volgens breatharians gaat er een lang proces aan vooraf voordat je kunt leven van weinig tot geen voeding. Je kunt niet van de een op de andere dag niet meer eten. Bij Amudra ging er een lang proces aan vooraf:

“Samen met mijn ex-partner heb ik het proces doorlopen. 10 jaar voordat ik hier zelf mee startte, wekte het al mijn interesse. Maar doordat ik mijn eigen voedingspraktijk had en ik alles weet over voeding, vitamines en minarelen botste het in mijn hoofd. Na 10 jaar zorgde mijn onderbewustzijn ervoor dat ik bijna niet meer kon eten, door voedselintoleranties. Dus was de stap voor mij makkelijker. De omschakeling duurt in totaal een jaar. De pranic retreat, die ik zelf geef, is het startpunt. Het is voor veel mensen een diepgaand en moeilijk proces met veel ups en downs.”

Lees ook: Probeer reiki op afstand (voor als een bad vol havermout niet werkt)

Amudra geeft aan bijna nooit kritiek te krijgen. “Mijn vrienden en kennissen keken er niet van op, hoewel de meesten er nog nooit van gehoord hadden. Familieleden waren in het begin wel even bezorgd.” Doordat Amudra recent in het nieuws verscheen met een verhaal in de Linda krijgt ze nu meer reacties.

“Onlangs heb ik mijn eerste haatmail gekregen. Interessant dat mensen daar hun tijd in stoppen. Doordat ik veel aan mezelf heb gewerkt en door het leven van prana raakt zo’n mail mij totaal niet. Ik vind het eerder jammer dat mensen me geen vragen stellen in plaats van mij meteen naar een psychiatrische inrichting te willen sturen.“

Lichaamsverandering

Miriam Moviat, internist, is sceptisch over deze levensstijl: “Planten kunnen zichzelf voeden door CO2 en zonlicht. Het menselijk lichaam is daar natuurlijk niet op gebouwd. Wij halen energie uit brandstof, zoals koolhydraten, eiwitten en vetten. Cellen zetten dit, via tussenstappen, met behulp van zuurstof om in energie en daardoor blijven we leven.”

Volgens breatharians zou de drang tot voedsel verdwijnen en ze zouden zich bevrijd voelen van de plicht van eten. “Bij zeer langdurig uithongeren gaat er van alles mis in je lichaam, denk aan stoornissen van allerlei orgaanfuncties en hormoonhuishouding”, vertelt Miriam.

“In het ‘bijna’ niet meer eten en het drinken zit de crux”, legt Anouk Willems, PhD student ARC F&D Van Hall Larenstein University of Applied Sciences, uit.

Oertijd

“In de oertijd, toen we nog jagers-verzamelaars waren, was eten niet overal te krijgen. We moesten langere tijden zonder of met weinig eten kunnen overleven. In deze periodes van voedselschaarste moest je nog wel genoeg energie hebben om op zoek te gaan naar nieuw voedsel omdat je anders overleed. Hier zijn we in de evolutie dus ook op geselecteerd, wie lange periodes van voedselschaarste kon overleven, kon zich voortplanten.”

Lees ook: Aan het intermittent fasten? Wat je het beste kan eten als eerste maaltijd van de dag

“Zo bleven die eigenschappen behouden. Wat breatharians doen is hetzelfde, door bijna niet te eten zetten ze hun lijf in een ‘gevaste’ stand, een soort overlevingsstand om genoeg energie te hebben om weer eten te vinden. Hierdoor voelen ze zich energiek, dit is een overlevingsmechanisme van het lichaam. Als deze gevaste staat lang genoeg duurt, gaan alle stofwisselingssystemen langzamer en verbruik je dus minder energie.”

“Als dit te lang duurt en je eet niet, zal je lichaam alle bronnen van energie in je lichaam aan gaan boren, zoals je vetcellen en je spieren, om toch de dag door te komen. Ik denk dat deze mensen net genoeg eten en drinken om ervoor te zorgen dat het lichaam niet te veel van deze energiebronnen moet verbruiken.”

Dryfast

“Na het programma van een week met dryfast en veel ademwerk om oude overtuigingen uit mijn cellen te krijgen viel ik 10 kilo af”, gaat Amudra verder. “Na een jaar is het lichaam in balans, zijn alle cellen gedeeld en kun je dus optimaal leven van prana. In dit eerste jaar ga je door diverse detox periodes in omdat elk orgaan zijn eigen tijd nodig heeft om de cellen te delen. Na ongeveer 9 maanden begonnen mijn spieren er weer wat gevulder uit te zien.”

Ook lezen: Al gehoord van Skin Fasting? Dit is hoe het werkt

Toch is Anouk ook kritisch: “Zou je dit echter te lang volhouden en te weinig eten en drinken dan eet je lichaam zichzelf op. In conclusie denk ik niet dat je van levensenergie kunt leven. Ik denk wel dat er een evolutionair logische biologische verklaring is waarom deze mensen dit vol kunnen houden. Door je lichaam in een gevaste staat te brengen, verbruik je minder energie en door net genoeg te eten, kan je lijf alle systemen draaiende houden.”

Andere kijk

Amudra: “In het eerste jaar word je steeds helderder, je zintuigen scherper en je opent je meer doordat je lichaam rustig is vanbinnen, omdat er geen spijsvertering is die altijd voor onrust zorgt. Je energie stijgt omdat je niks meer te maken hebt met een bloedsuikerspiegel en heb je veel minder slaap nodig want er is minder herstel nodig in het lichaam. Je kijk op de wereld verandert, op alles wat ons altijd is verteld.”

“Bij alles vraag je je af of dat wel zo is. Want als zoiets groots als ‘je moet eten want anders ga je dood’ niet waar blijkt te zijn, wat is er dan nog meer niet waar? Waar zijn wij mensen nog meer toe in staat? Mijn lichaam kan eten wanneer het wil maar ik heb nooit honger. Ik eet weleens, met vrienden, voor het sociale. Dan geniet ik er extra van.”

Het onderwerp breatharianism levert veel reacties van kritiek op omdat het nooit wetenschappelijk bewezen is dat je op deze manier kunt leven. Er wordt op dit moment onderzoek naar gedaan maar er is nog geen uitkomst. Duidelijk is dat mensen die hier over vertellen zich bewust zijn van wat zij doen en dat dit niet voor iedereen weggelegd is. Probeer deze levensstijl niet uit.

Hannah Conen is journalist en schrijft over alles wat haar inspireert en fascineert. “Ik wil mensen activeren, triggeren tot nadenken. Thema’s naar voren brengen waar mensen niet makkelijk over praten. Zoals seksualiteit, identiteit, gender en cultuur. Waar kwetsbaarheid is, is ruimte voor meer. Juist die onderwerpen wil ik bespreekbaar maken. Zodat er openheid komt.”

Meer Bedrock vibes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️