Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Verzorging 11 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Al gehoord van Skin Fasting? Dit is hoe het werkt

De pandemie heeft veel van onze gebruikelijke routines op z’n kop gezet. We gaan niet meer dagelijks naar kantoor, de wekelijkse vrijmibo met je collega’s is van de agenda en ook je sportschema is waarschijnlijk aangepast door de nieuwe maatregelingen. Nu zijn veranderingen soms juist goed en nodigt deze tijd ook uit om opnieuw naar gewoontes te kijken. Zoals je huidverzorging! Veel vrouwen hebben namelijk een uitgebreide beautyroutine en smeren dagelijks een legio aan producten op hun gezicht. Maar wat gebeurt er als ze dat niet doen? Het is een trend in beautyland en ze noemen het: Skin Fasting.

Skin Fasting betekent dat je je huidverzorgingsroutine achterwege laat (of in ieder geval beperkt tot een paar essentiële stappen) om je huid een ‘pauze’ te geven van het arsenaal aan producten dat op je badkamerplankje staat.

Hoe werkt Skin Fasting?

In wezen is het idee dat je je beautyroutine een tijdje stopt om te kijken hoe je huid daarop reageert. Na een paar dagen voeg je de producten één voor één toe, om te zien welke invloed ze hebben op je huid en daarmee te checken of je ze wel écht nodig hebt. Het concept bestaat al een tijdje maar is sinds corona een trend geworden.

Mensen dragen namelijk minder make-up, omdat ze minder naar buiten gaan. Hierdoor heeft de huid sowieso al meer rust gekregen en minder cleansing nodig. Daarbij kan het zijn dat sommige van je favoriete producten bijna op zijn en je geen zin hebt om nieuwe te halen (aangezien winkelen opeens iets stressvols is geworden).

En ten derde houden veel mensen de hand op de knip en geven ze minder geld uit aan luxeproducten zoals serums en huidmaskers.

Ook lezen: Tip van de redactie: de ultieme 100% natuurlijke self-care stay at home set

Leuk experiment

Als jouw beautyroutine uit meerdere stappen bestaat, dan kan het een leuk experiment zijn: wat gebeurt er als je je oogcrème niet meer gebruikt? Of als je je wekelijkse kleimasker in de prullenbak gooit? Skin Fasting kan je helpen om erachter te komen welke producten jouw huid daadwerkelijk ten goede komen.

Het experiment zelf hoeft jouw huid helemaal geen kwaad te doen. Je moet ook niet in één keer helemaal met álles stoppen. Met Skin Fasting bedoelen ze dat je je huidverzorgingsroutine tot een minimum beperkt.

De essentiële stappen

Zo moet je bijvoorbeeld áltijd je gezicht wassen, zelfs als je denkt dat je huid niet vies is. In de ochtend reinig je je gezicht omdat je huid ’s nachts veel afvalstoffen, talg en vuil afscheidt. In de avond reinig je deze om eventuele make-up resten er vanaf te halen, maar ook om de stoffen van buitenaf, uitlaatgassen, huidvet, talg en bacteriën te verwijderen.

Ten tweede heb je een vochtinbrengende crème of olie nodig, om de huid te hydrateren en vochtverlies te voorkomen. Al is het bodylotion of kokosolie, maar in ieder geval: iets! En als laatste is het belangrijk om je gezicht te beschermen tegen de zon, dus is het aan te raden om altijd een zonnebrandcrème of dagcrème met SPF te dragen.

Lees ook: Waarom het tijd is nu écht te kiezen voor natuurlijke producten, experts leggen uit

Hoe kun je het veilig doen?

Een basisroutine voor je huidverzorging bestaat uit een gezichtsreiniger, een vochtinbrengende crème en een SPF. Je moet dus wel degelijks nog steeds wat werk verrichten in de badkamer, maar kunt misschien wel overstappen naar een kortere routine. Belangrijk is om goed te monitoren hoe je huid zich ontwikkelt en te kijken waar je huid om vraagt.

Welke producten je kunt dumpen, hangt af van je individuele huidtype en van de externe factoren (zoals het weer). Maar als je eenmaal alle essentiële zaken op een rijtje hebt (reiniger, crème, SPF), dan kun je gaan experimenteren met het elimineren van een aantal producten, zoals je serum, toner, masker, exfoliator, peeling, enzovoorts.

Conclusie

Blijf gewoon je huid controleren, voor het geval je toch sterke behoefte blijft te hebben aan een van de producten. Hoewel serums bijvoorbeeld niet per se nodig zijn, kan een gerichte behandeling nuttig zijn als je je zorgen maakt over je huid.

Als het voor jou werkt, dan werkt het. Maar het kan goed zijn om je huid een adempauze te geven, en te ontdekken wat er daadwerkelijk nodig is. Dat scheelt je mogelijk nog een hoop geld ook.

Meer beauty

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️