Josephine Kay
Josephine Kay Liefde & Seks 5 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

Waarom ben je wel of niet gelukkig in een relatie? Deze wetenschapper is dicht bij het antwoord

Ken je ze? Stellen die vanaf hun achttiende samenzijn en een paar hele schattige kindjes hebben, een mooi huis, goede baan én een hond. Zij hebben het ware geluk gevonden, zijn al bijna 20 jaar samen en je kunt je niet voorstellen dat ze niet gelukkig zijn. Toch is er een groot verschil tussen heel lang samen zijn met iemand en écht gelukkig zijn met diegene.

Esther Kluwer, de eerste bijzonder hoogleraar duurzame relaties en welzijn, is op zoek naar het antwoord op ‘wat maakt dat je duurzaam gelukkig bent in een relatie?’

Aan Vrij Nederland legt ze uit: “Die vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Je kunt niet zeggen dat een relatie duurzaam is als je tien of twintig jaar of zelfs de rest van je leven samen bent. Als je lang samen bent, zegt dat niets over hoe gelukkig je in je relatie bent. Vanuit mijn onderzoeken naar duurzame relaties kijk ik naar zowel de stabiliteit als naar de mate van tevredenheid die mensen ervaren.”

Hoe meet je dat dan?

Nu rijst de vraag. Hoe meet je hoe gelukkig iemand is binnen zijn of haar relatie? En is het niet voor ieder persoon anders? Waar de ene intens gelukkig wordt van elke avond stamppot met zijn geliefde op te peuzelen op de bank, een film en een goed glas wijn, krijgt de ander daar rillingen van.

Je kunt toch pas gelukkig in een relatie zijn als je elke avond hele goede gesprekken met elkaar voert, uren samen over het leven nadenkt en nooit, maar dan ook nooit, samen op de bank zonder een woord met elkaar te wisselen een film kijkt?

Luister ook: Bedrock Talks: over verslaving, liefde en spiritualiteit met Jan Geurtz

“Dat klopt. Het is verschrikkelijk complex: er zijn zoveel mensen met zoveel relaties,” laat Kluwer weten. Het zit dus een stuk ingewikkelder dan een paar stellen spreken, je moet echt de cijfers induiken. En dan nog, is het antwoord niet zo hapklaar als je zou willen. Als er door uitvoerig onderzoek één antwoord was geweest op ‘hoe vind ik duurzame liefde?’ behoorden scheidingen tot de verleden tijd en zouden er een stuk minder swipende vingers zijn. Helaas, een eenduidig antwoord is er nog niet.

Een kans van slagen

Maar er zijn wel duidelijke dingen die je kunt doen om je liefde meer kans van slagen te geven. Zo is vergevingsgezindheid wel een van de meest belangrijke onderdelen die vaak terugkomt. “Uit eerdere onderzoeken blijkt dat naarmate partners vergevingsgezinder zijn, ze meer tevreden zijn over hun relatie. In elke relatie komt het weleens voor dat je elkaar kwetst. De vraag is alleen hoe je daarmee omgaat.”

En daar zit ‘t ‘m juist in. Ben je het type dat helemaal woest wordt als je partner iets verkeerds doet? Haal je bij iedere vervolgruzie die ene keer dat hij zei dat die broek niet heel flatteus zat weer naar boven? Of kun je makkelijk dat soort uitspraken vergeten en vergeef je hem voor zijn ontactische opmerking? Lastig wel.

Actie reactie

Nog een factor die meespeelt in de kans van slagen is hoe je reageert op de bui van je partner. Is je vriend of vriendin chagrijnig of geïrriteerd? Hoe reageer jij daarop? Probeer je hem of haar te kalmeren, of geef je hem of haar ruimte om even af te koelen? Of ben je eerder het type dat dan ook chagrijnig wordt?

‘Waarom ben je in zo’n slechte bui? Ik had zin in onze date, en nu heb je het verpest! Laat maar, door jou heb ik er nu ook geen zin meer in,’ is over het algemeen een lethal response.

Tot slot, is betrokkenheid in het leven van de ander onmisbaar. Heb je het gevoel dat je echt verbonden bent, dat je alles met elkaar kunt delen en echt onderdeel van elkaars leven bent? Dan zit je op de goede weg. Maar ben je gelukkig ‘zolang het leuk is’, dan bevind je je in gevaarlijk vaarwater.

Must read: Waarom we settelen voor de verkeerde persoon (en waarom dat niet erg is)

Als jij of je partner ergens mee zit, of er gebeurt iets wat een deuk in je relatie brengt, is het belangrijk dat je elkaar blijft helpen en begrijpen. Denk jij of jouw partner al snel, ‘als het zoveel werk kost, zal het wel niet goed zitten,’ dan is het waarschijnlijk gedoemd te mislukken.

Je relatie kan niet 24/7 leuk, gezellig, lachen zijn. Er komen hobbels op de weg, af en toe maakt iemand een fout en soms moet je net een beetje meer je best doen. Vraag jezelf af en toe af: waarom werd ik verliefd op jou? Hou die herinnering en dat gevoel vast en bespreek je twijfels: dan ben je al een heel eind op weg.

Meer liefde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️