Bedrock's expert
Bedrock's expert Planeet 21 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Waarom het beter voor de wereld en jezelf is om seizoensgroente én fruit te eten

Tegenwoordig zijn veel groente- en fruitsoorten het hele jaar door verkrijgbaar, terwijl elk soort volgens de natuur maar in een bepaalde tijd van het jaar groeit. Toch vinden veel mensen dat dat anders kan: de laatste tijd serveren veel restaurants en bars zoveel mogelijk seizoens- groenten en fruit. Dit zijn groenten of fruit die lokaal (of uit een direct buurland) en in het juiste seizoen geproduceerd zijn.

En dat is om heel veel redenen een goede beweging.

Minder belastend voor het klimaat

Het is vast geen breaking news voor je dat groenten en fruit uit het seizoen zijn minder belastend voor het klimaat dan die buiten het seizoen. Doordat deze groenten of fruit in de buurt worden verbouwd, hoeven ze niet per vliegtuig uit een ver land naar Nederland getransporteerd te worden.

Je begrijpt: dat scheelt enorm veel uitlaatgassen die anders in de lucht terecht zouden komen.

Lokaal is niet alleen maar goed

Maar, lokaal is niet per definitie goed voor het milieu. Wanneer het lokaal maar buiten het seizoen is, moet het verwarmd worden in kassen om seizoenen na te bootsen en dat kost veel energie. Dit brengt ons op een ander voordeel van seizoens- groenten en fruit: omdat het niet in kassen verbouwd hoeft te worden, wordt er minder energie verbruikt bij de productie.

Vaker biologisch eten? Dit zijn een aantal redenen waarom je dat zou moeten doen

Het verwarmen van kassen kost zelfs zoveel energie, dat het vaak duurzamer is om producten uit bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje te kopen (waar er geteeld wordt in een onverwarmde kas).

Aardwarmte

Toch gaan kastelers de goede kant op: sommigen hebben energiebesparende maatregelen genomen, waardoor ze minder of geen gebruik maken van eindige brandstoffen.

Samen tegen voedselverspilling: 10 tips om minder eten te verspillen

In dit geval (vaak bij tomaten en komkommers) wordt er gebruik gemaakt van aardwarmte, dit maakt het weer minder slecht voor het klimaat.

Minder verpakking nodig

Tot slot is er minder verpakkingsmateriaal nodig voor seizoens- groenten en fruit. Kwetsbare en bederfelijke producten moeten tijdens hun lange reis ter bescherming goed verpakt worden. Wanneer een product lokaal geproduceerd is, is dit niet of minder nodig.

Beter voor je gezondheid

En niet geheel onbelangrijk: seizoens- groenten en fruit zijn beter voor je gezondheid. Groenten en fruit die buiten het seizoen niet verkrijgbaar in Nederland zijn, doen er vaak lang over voordat ze hier zijn en liggen vaak al een aantal dagen in koelcellen. In die tijd verliezen ze een hoop vitamines en mineralen.

Daarnaast worden er aan groenten en fruit buiten het seizoen vaak allerlei chemicaliën en conserveringsmiddelen aan toegevoegd. Zo zien ze er het hele jaar door mooi en lekker uit en zijn ze langer houdbaar.

Vers eten smaakt altijd beter dan minder vers eten

Lekkerder van smaak

Wanneer je seizoens- groenten en fruit koopt, zijn deze verser dan groenten die uit het buitenland getransporteerd moeten worden. Het cliché is waar: vers eten smaakt altijd beter dan minder vers eten.

Niet alleen het feit dat seizoens- groenten en fruit vers zijn, maar ook het feit dat ze daadwerkelijk in hun natuurlijke seizoen gegroeid zijn, maakt ze lekkerder. Dit komt omdat ze groeien volgens de natuur, dus op dat moment zijn ze volgens de natuur op hun best.

Bedrock Talks: de nieuwe podcast over voedingstrends en voeding als medicijn staat nú online

Ook worden seizoens- groenten en fruit geoogst op het moment dat ze oogst- en plukrijp zijn. Ook worden de groenten of fruit pas geoogst op het moment dat het rijp is, waardoor de smaak beter is ontwikkeld.

Betere werkomstandigheden

Een ander voordeel is de betere werkomstandigheden in Nederland, vergeleken met andere (verre) landen. Wanneer je ’s winters bijvoorbeeld sperziebonen koopt, moeten deze uit verre landen als Kenia komen. In deze landen zijn de arbeidsomstandigheden vaak slecht. D

us support je lokale boer en voorkom (of probeer te voorkomen) dat je veggies op een oneerlijke manier verbouwd zijn.

Goedkoper

Omdat seizoens- groenten en fruit in grote hoeveelheden aangeboden worden, ze niet van ver hoeven te komen en ze niet in kassen hoeven te staan, worden ze goedkoper aangeboden. Doordat de afstand tussen het kweken en de verkoop van het product minder groot is, zijn er minder arbeidsuren en brandstof nodig. Dit zorgt voor lagere productiekosten en dus een lagere prijs.

Meer variatie en waardering

En tot slot: als je een deel van het jaar moet wachten op een groente of fruit, geniet je er natuurlijk meer van als het seizoen eindelijk is aangebroken. Wedden dat als je de hele winter geen aardbeien eet, ze extra lekker smaken als je ze eindelijk kan eten in juni?

Waarom biologisch eten niet zo veel voor het milieu doet (en wat je dan wel kunt doen)

Het eten van seizoens- groenten en fruit heeft dus veel voordelen. Wil je er mee beginnen maar weet je niet hoe? Begin met kleine stappen en kijk hoe dat bevalt. Probeer bijvoorbeeld eerst alleen groente en fruit uit buurlanden te kopen. Check onze kalender om te zien welke groente en fruit nu in het seizoen zijn.

Dit artikel is geschreven door Mara Giamboi. Ze is tekstschrijver en toegepast psychologe. Ze heeft een eigen rubriek in het blad Yoga International, waar ze over inspirerende kookboeken en recepten schrijft. Het liefst staat ze de hele dag in de keuken, waarna ze de gerechten fotografeert voor haar Instagrampagina tavola.mara.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️