De seizoensgroentenwijzer: dit zijn de seizoensgroenten voor juni (met recepten!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F06%2FgroentekalenderBR-juni-01.png)
Wie duurzaam in de keuken wil staan, kan zich maar beter goed informeren over de seizoensgroenten. Wij leggen uit waarom seizoensgroenten een geweldige keuze zijn én bieden het ultieme overzicht van de groenten die nú in seizoen zijn.
Koken met seizoensgroenten is om heel veel redenen een erg goed idee.
Waarom seizoensgroenten?
Ten eerste zijn seizoensgroenten simpelweg lekkerder dan groenten die niet in het seizoen geteeld zijn. Dat komt omdat de groenten in optimale omstandigheden geteeld werden en omdat ze een veel minder lange reis naar ons bord moeten afleggen. Je kiest dus de smaakvolste groenten van de hele supermarkt uit. We like.
Ten tweede zijn seizoensgroenten een duurzame keuze. Wie bijvoorbeeld ’s winters aardbeien wil kweken, zal daarvoor tropische omstandigheden moeten nabootsen die erg veel (onnodige) warmte-energie kosten. Een alternatief om ’s winters tropisch fruit naar hier te brengen, is door ze naar hier te transporteren, maar dat kost erg veel brandstof (zeker als wanneer ze met een vliegtuig worden getransporteerd!). We kiezen dus liever voor fruit dat dichtbij huis groeit en dat in seizoen is.
Lees ook: Bij restaurant Soil of Amsterdam eet je gezonde bowls vol Nederlandse seizoensgroenten
Ten derde krijg je veel meer voedingsstoffen binnen, net omdat het op het juiste moment wordt geoogst. Producten die niet in seizoen zijn en dus van ver moeten komen, worden vroegtijdig geoogst waardoor er minder voedingsstoffen aanwezig zijn.
Tot slot zijn seizoensgroenten een stuk goedkoper omwille van de beperkte energie die nodig is om ze te telen. Need we say more?
Seizoensgroenten juni
Reden genoeg dus, lijkt ons! Voor wie helemaal overtuigd is, zetten we de seizoensgroenten van juni voor je op een rijtje.
Aardappelen
Deze oer-klassieke knollen zijn deze maand volop in het seizoen. Dat zal nog wel een paar maanden zo doorgaan, maar je kunt alvast beginnen met het maken van de perfect gebakken aardappelen of de perfecte aardappelgratin.
Liever wat verfijndere gerechtjes? Probeer dan deze frites met basilicum en Parmezaanse kaas of deze gevulde zoete aardappel met feta en tzatziki
Andijvie
Toegegeven, andijvie heeft misschien niet het meest sexy imago, maar er gaat stiekem niks boven een goeie ouwe stamppot met andijvie. Deze met bloemkoolpuree met paddenstoelen en pastinaak kunnen we iedereen aanraden, net als deze met kabeljauw en mosterdsaus.
Artisjok
Mmm, van die verfijnde smaak van artisjok kunnen wij maar niet genoeg krijgen. Als je ze vers wil bereiden, kan je met deze gids aan de slag.
Asperges
Net zoals in mei, zijn ook in juni de asperges in het seizoen. Om de allerlekkerste asperges te bereiden kun je ze het beste koken op deze manier. Dit vegan gerechtje met asperges, burrat en dukkah is verrukkelijk, net zoals bij deze lentequiche met groene asperges, doperwten en prei!
Bloemkool
Met bloemkool kun je heel veel kanten op. Aziatisch, bijvoorbeeld in curry’s (zoals deze spicy bloemkoolcurry met kikkererwten), in de Italiaanse keuken verwerken ze ze in pasta met bloemkool en walnoten en wie het liever op z’n Nederlands houdt, kan gaan voor deze bloemkoolpuree met paddenstoelen en pastinaak. You’re welcome!
Broccoli
Van harte welkom in het lijstje van seizoensgroenten, broccoli. We zijn blij dat je in seizoen bent, want ein-de-lijk hebben we een excuus om dit broccoli-kaasbrood nog eens te maken. Ook toppers om je vingers bij af te likken zijn deze broccolicouscous met ceviche van zalm of deze snelle mac’n cheese met broccoli.
Doperwt
Met doperwten kan je superlekker koken. Probeer de parelcouscous met doperwten van de Couscousbar of deze lentequiche met groene asperges, doperwten en prei.
Groene selderij
Wie aan groene selderij denkt, denkt misschien meteen aan hartige hoofdgerechten. Had jij gedacht dat je ook frisse appel-selderij-munt ijsjes kan maken? Voor je het weet stijgt de temperatuur weer naar exotische waarden, en dan ben je blij dat je deze ijsjes in je vriezer hebt liggen.
Ook in deze vegetarische paté van gepofte knolselderij komt selderij goed tot z’n recht. En wist je trouwens dat je je eigen selderij kunt kweken in de vensterbank? Beter dan dat wordt het niet.
Kropsla
Deze supergezonde groente komt helemaal tot zijn recht deze maand. Heerlijk als ondergrond voor deze Vietnamese pannenkoeken mee in te pakken. Wil je sla grillen op de barbecue? Dat kan! Check daarvoor onze do’s en don’ts voor salades op de grill.
Paddenstoelen
Met paddenstoelen kan je zó veel kanten op dat het moeilijk wordt om te kiezen waar je trek in hebt. Denk aan deze vegetarische pastei met zoete aardappel en paddenstoelen en deze bloemkoolpuree met paddenstoelen en pastinaak.
Prei
Dat prei niet ouderwets hoeft te zijn, weten wij al langer. Ons favoriete recept is deze preisoep met venkel, appel en walnoten!
Sperziebonen
Sperziebonen (ook wel prinsessenbonen genoemd, en wij begrijpen waarom) zijn verrukkelijk in deze salade met al het beste van de lente. Geen idee hoe je ze moet koken? Dat hebben we voor de gemakkelijkheid nog even opgesomd in een ware gids om sperziebonen te koken. Ontbreekt het je aan inspiratie? Check dan deze 5 tips om je sperziebonen superlekker te bereiden eens.
Raap
Deze supergezonde groente is lekker heerlijk in stoofpotjes, met couscous of puree. Daarnaast zijn ze ook rauw heerlijk in een salade (in kleine blokjes) of als vegetarische carpaccio met een frisse dressing. Ook zijn raapstelen perfect om in te maken.
Radijs
Eet ze lekker rauw als snack of ga lekker los met deze verrassende warme bereidingen van radijsjes. Radijsjes zijn topgroenten die lekker smaken in frisse salades (zoals deze veldsla met geitenkaas en radijs), in Japanse sushibowls, op een gepofte (zoete) aardappel of simpelweg op een toast met gezouten boter. Lekkerrrrr!
Spinazie
We love spinazie! Wist je trouwens ook dat je er Japanse chips van kan maken? En voor de Indian lovers is deze saag paneer een echte must-try. Dit is ook een heerlijk recept: pittige spinaziesoep met gember en garam masala kruiden
Spitskool
Oh yes, zijn wij blij dat we ook in juni een excuus hebben om deze goddelijke gebakken spitskool met beurre noisette te bereiden! Meer inspiratie nodig? Deze vegan ‘crack noodles’ met shiitake en kool is om je vingers bij af te likken!
Tomaten
Goed nieuws voor alle liefhebbers van tomaat, want deze maand zijn ze in seizoen en dus éxtra smaakvol. Laatst nog deelden we dit receptje: zomers tomatentaartje met ricotta, maar deze kurkumatoast met tomatensalade is de hemel.
Lees ook: Vegan én no waste koken? Steel de show met deze Pink Plantbased Pancakes
Uien
Wist je dat je een heerlijk bijgerecht kan maken door uien te poffen op de barbecue? En dat zoete uienjam echt héél lekker is en schijnt te werken tegen liefdesverdriet?
Venkel
Venkel: either you love it or you hate it. Maar met deze Vega Vrijdag: preisoep met venkel, appel en walnoten is de kans toch wel erg groot dat je voorgoed van deze groente zal houden. Ook in deze couscous met olijven en kikkererwten is venkel een onmisbaar ingrediënt.
Wortelen
Wortelen klassiek en saai? Helemaal niet. Verras je vrienden of familie met dit kleurrijke gerechtje met wortels, vadouvan en parelgort of met deze Indiase dhal met kleurrijke wortels en tofu.
Et voilà: je kookinspiratie voor de maand juni zit weer helemaal goed!
Meer over duurzaam koken?
- Duurzaam in de keuken: dit zijn de 5 principes van circulair koken
- In Amsterdam haal je hier vanaf nu vegan Surinaamse gerechten
- Hoe je thuis de wereld kunt redden met duurzame huis-tuin-en-keuken oplossingen