Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Liefde & Seks 4 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Het verschil tussen ware liefde en gehechtheid volgens een monnik

In het boeddhisme wordt verlangen als de oorzaak van het menselijk lijden gezien. Doordat wij mensen ergens naar hunkeren en ons hechten aan dingen, ervaren wij pijn wanneer deze dingen van ons worden afgenomen. Om geen pijn te ervaren, moeten we ons dus niet hechten. Boeddhisten passen dit idee ook toe op de liefde. Volgens hen is er een verschil tussen echte liefde en gehechtheid.

Op het moment dat je hevig verliefd bent, wil je het liefst elke dag bij iemand zijn. Je kunt je dan heel erg gaan hechten aan de ander. Tenzin Palmo, een vrouwelijke boeddhistische monnik, zegt dat we dat juist niet moeten doen.

Gehechtheid is geen liefde

Volgens haar wordt gehechtheid vaak onterecht voor ware liefde aangezien. Zo denken we dat als we heel veel aandacht aan iemand vragen of geven, dit laat zien hoeveel we van die persoon houden. Dit kan zelfs doorslaan tot heel bezitterig of clingy gedrag, wat we nog steeds goedpraten door te zeggen dat het vanuit liefde gemotiveerd is.

Maar, echte liefde is iets heel anders volgens Palmo. Het enige wat je wil bij echte liefde, is dat de ander gelukkig is. En het maakt dan niet uit of jij daar een rol in speelt. Bij gehechtheid werkt het anders. Dan verwacht je van de ander dat die jou gelukkig maakt en de ander verwacht dit ook van jou.

Verwachtingen veroorzaken lijden

Het zijn juist dit soort verwachtingen die menselijk lijden en teleurstellingen veroorzaken. Want wat als de andere persoon om een bepaalde reden opeens niet meer in staat is om jou gelukkig te maken? Weet je dan hoe je jezelf gelukkig kan maken? Of wil je dan zo snel mogelijk een ander vinden om je aan te hechten?

Wanneer je niet weet hoe je jezelf gelukkig kan maken, kom je in een vicieuze cirkel terecht en ga je juist nog meer vastklampen aan de ander. Hoe banger je bent om iemand kwijt te raken, hoe meer je je gaat hechten aan de ander en hoe verder je van echte liefde verwijderd raakt.

Waarom je waarschijnlijk met de verkeerde persoon gaat trouwen

Zelfliefde als oplossing

De oplossing is geen angst hebben om iemand kwijt te raken. Hoe doe je dat? Zoals vaker is het antwoord zelfliefde. Als jij 100 procent van jezelf houdt, hoeft een ander dit niet voor jou te doen. Liefde is dan een mooie toevoeging op je leven, maar je hunkert er niet naar. Je beseft dat je zelf al heel bent en geen ander nodig hebt om je leven compleet te maken.

Als je dit gevoel kan vasthouden in een relatie en de ander puur waardeert voor wie die is en niet voor wat die voor jou kan betekenen, dan heb je ware liefde bereikt volgens Palmo.

Je verwacht geen prins of prinses op een wit paard die al jouw zorgen weg gaat nemen. In de relatie ga je liefdevol met elkaar om zonder iets terug te verwachten, want je weet dat je aan het einde van de dag altijd jezelf gelukkig kan maken.

Ware liefde blijkt dan eigenlijk ware zelfliefde te zijn.

Meer boeddhistische wijsheden:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️