Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 3 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit jaar vaker verpakkingsvrij koken? Met deze 4 tips lukt het je

Wist je dat we jaarlijks per persoon zo’n 490 kilo afval produceren? En daarvan eenvijfde bestaat uit verpakkingen? Dit is inderdaad een hele hoop, en dat kan beter! We delen handige tips om verpakkingsvrij te koken.

De zero waste beweging bestaat al jaren en wordt langzaam steeds populairder. We delen tips om dit jaar vaker en makkelijker verakkingsvrij te kunnen koken.

Zoveel verpakkingen gebruiken we

Wel twintig procent van al ons afval bestaat dus uit verpakkingen, dat is niet niks. Gemiddeld maken we wel zeven verpakkingen per dag (!) open. Dat zijn 1500 plastic verpakkingen per jaar.

Dat moet anders, en dat vindt ook de Europese Commissie. Deze wil de komende jaren de afvalberg flink verkleinen door onnodige verpakkingen te verminderen.

Dat is goed nieuws, maar ook zeker wennen want als de regels doorgaan, zullen we vanaf 2024 ondermeer altijd met onze eigen take-away beker naar onze favoriete koffiezaak gaan, zien we alleen nog onverpakte groente en fruit in de supermarkt en krijg je op je hotelkamer geen kleine shampooflesjes meer.

Verpakkingsvrij koken

Het is dus zaak om die verpakkingen uit ons systeem te krijgen. Loop je de reguliere supermarkt in, dan is dat alleen hartstikke lastig. Je struikelt er haast over de in-plastic-verpakte groeten en verpakkingen.

Gelukkig vinden we ook steeds vaker biowinkels, bulkwinkels en zelfs speciale verpakkingsvrije supermarkten, zoals Pieter Pot. Die laatste is al jaren bezig met deze transitie. Dit jaar hebben ze al 3 miljoen verpakkingen bespaard!

BEDROCK deelt handige tips om dit jaar vaker verpakkingsvrij te koken.

Zero waste verzorgingsproducten

Wist je dat je je badkamer heel makkelijk zero waste kan maken? Was je haar eens met een verpakkingsvrije shampoobar, gebruik een herbruikbaar scheermes of poets je tanden met een tablet in plaats van pasta. Schoner dan dat kan het niet worden!

Ga naar de lokale markt

Of je nu boodschappen doet bij de lokale Turkse of Marokkaanse supermarkt in de buurt of elke zaterdag de lokale boerenmarkt bezoekt: hier vind je geheid groenten en fruit dat niet in plastic is verpakt.

Ga je toch naar de supermarkt? Ga dan voor seizoensgroenten want die worden niet in plastic verpakt. Ze hoeven immers niet van ver te komen!

Bezoek verpakkingsvrije winkels

Er zijn tal van biowinkels waar je met je eigen verpakkingen of glazenpotjes langs kan komen om deze te vullen met gedroogde linzen, noten, zaadjes en nog véél meer. Ook deelden we al eerder bulkwinkels waar je grote verpakkingen kan kopen, zodat je niet voor elk pakje pasta naar de supermarkt hoeft.

Dit soort zero waste-winkels hebben vaak ook andere leuke zero waste producten die verpakkingsvrij leven en koken een stuk makkelijk maken.

Lees je in

Verpakkingsvrij koken en en leven klinkt misschien lastig, maar dat valt in de praktijk gelukkig reuze mee. Wel is het belangrijk om je goed in te lezen. Je zult zien dat er allerlei toffe gadgets zijn die jouw zero waste leven een stuk makkelijker maken. Van vrolijke beeswraps tot een hervulbare waterfles: zero waste leven is een stuk leuker dan je denkt!

Meer tips nodig? Zero waste leven: zo doe je dat met eten (thuis én buiten de deur). Wedden dat het op deze manier een makkie wordt om dit jaar verpakkingsvrij te koken?

You got this!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️