Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 8 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Verduurzaam je herfst met deze tips (zonder het koud te krijgen)

De herfst is meestal niet de meest duurzame maand. We trekken naar binnen, de kachel gaat weer aan en het wordt een stuk vroeger donker, dus ook het licht brandt langer. Hallo hoge energierekening! Nu is de herfst ook het seizoen waar je wilt genieten van cocooning, dus hoe kun je nu verduurzamen zonder dat je moet inleveren op knusheid en warmte?

We geven je 12 handige tips om deze herfst duurzaam en tóch heel gezellig door te komen.

Duurzame tips voor de herfst

Van simpele gratis maatregelen tot grotere adviezen. Er zit altijd wel iets bij waarmee je aan de slag kunt.

1.  Doe je gordijnen dicht

Een makkelijke manier om energie te besparen is door je gordijnen dicht te doen. Gordijnen isoleren en houden de kou buiten. Zorg er wel voor dat je gordijnen niet voor de radiatoren hangen of direct erboven.

Bij een tussenwoning met enkel- of oud dubbelglas kunnen goede gordijnen een besparing opleveren van 100 m3 gas (145 euro per jaar). 

2. Leg dekentjes op de bank

Zet de verwarming een graadje lager en kruip lekker onder een dekentje. Misschien een inkopper, maar als je de thermostaat één graad lager zet, bespaar je wel 7 procent op je gasverbruik! Dat is 98 euro per jaar.

Draag ook je bodywarmer en UGG’s binnenshuis (nu weer helemaal hip!) en dan lukt dat ene graadje lager vast.

3. Gebruik een thermoskan

Als je water kookt voor thee, gebruik je vaak teveel water en dus onnodig veel energie. Gebruik daarom een thermoskan, hier kun je meerdere kopjes thee in warm houden.

Heb je een koffiezetapparaat met een warmhoudplaatje? Dit kost veel elektriciteit. Met een thermoskan kun je de koffie die je niet direct opdrinkt warm houden, zodat je het apparaat meteen uit kunt zetten na het koffiezetten.

Zo geef je je lijf een energieboost in de herfst

4. Zet de CV-ketel op 60 graden

De meeste huishoudens in Nederland hebben een Hoog Rendement (HR) ketel. Die staan meestaal standaard ingesteld op 80 graden, terwijl ze efficiënter werken op 60 graden. Door de aanvoertemperatuur van de cv-ketel lager in te stellen, bespaar je veel gas.

Hoe lager de temperatuur is, hoe efficiënter de ketel werkt. In veel gevallen merk je geen verschil. Heb je een combiketel? Zet de minimale temperatuur voor tapwater nooit lager dan 60 graden om een besmetting met legionella te voorkomen.

5. Stap over op ledlampen

Heb je nog halogeen- of gloeilampen in huis? Vervang deze dan door ledlampen, ze gebruiken tot 90 procent minder stroom en gaan ook veel langer mee. Daar kun je dus flink mee besparen.

Wacht niet met vervangen tot de lampen die je nu hebt op zijn. Met ledlampen bespaar je zóveel CO2 dat het zelfs beter is voor het milieu om ze direct te vervangen.

6. Verwarm alleen de ruimte waar je bent

Waarom zou je je hele huis verwarmen als je maar één kamer gebruikt? Bijvoorbeeld als je thuiswerkt. Verwarm alleen ruimtes waarin je op dat moment bent en houd de tussendeuren gesloten.

Zo stook je niet onnodig en kun je honderden euro’s per jaar besparen.

Dé 5 must read boeken over bewust en duurzaam leven van deze herfst

7. Kook met seizoensgroenten

Deze tip voel je misschien niet zelf in je portemonnee, maar is wel duurzaam voor de planeet. Want hoe lokaler het voedsel, hoe minder kilometers het product heeft afgelegd en hoe lager de CO2 uitstoot.

Kook dus vooral met typische herfstgroenten zoals pompoen, pastinaak, knolselderij, boerenkool en stoofpeertjes.

8. Gebruik hervulbare geurkaarsen

Bij de herfst denk je al gauw aan geurkaarsen. Het grote nadeel is alleen dat er per geurkaars gemiddeld 10 procent wax en 250 gram glas wordt weggegooid.

Daarom kun je beter kiezen voor hervulbare geurkaarsen, die ontelbaar avonden meegaan. Dan kun je oneindig lang genieten van heerlijke geuren in huis op een duurzamere manier.

9. Zet de radiator op vorstvrij

Zijn er kamers in huis waar je vrijwel nooit bent? Zet dan de thermostaatkraan op vorstvrij. Dan kunnen de leidingen niet bevriezen. Je herkent deze stand aan het sneeuwvlokje (❄).

Let op! Draai de radiator in de kamer waar de thermostaat hangt nooit dicht. Deze laat je altijd 100 procent open staan. In deze ruimte bepaalt de thermostaat namelijk de temperatuur van je huis.

Wat moet je volgens Ayurveda doen om in balans te blijven in de herfst?

10. Geef radiatoren de ruimte

Zorg dat er ruimte is rondom de radiatoren zodat deze goed hun warmte kwijt kunnen. Zet je bank dus minimaal 20 centimeter van de radiator af en zorg ervoor dat er aan de onderkant ook ruimte is (bijvoorbeeld bij een bank op pootjes).

Zorg ook dat je er geen spullen op legt, dat er geen vensterbank of gordijn boven hangt en – hoe lelijk de radiator ook is – gebruik geen radiatorombouw!

Hiermee bespaar je tot wel 95 euro per jaar.

11. Gooi ‘s ochtends kort de ramen open

Het lijkt misschien gek, maar door de ramen open te gooien verdwijnt de vochtige lucht uit huis en komt daar droge lucht voor in de plaats. Doordat droge lucht veel sneller opwarmt dan vochtige lucht, bespaar je dus stookkosten.

12. Trek stekkers uit het stopcontact

Sommige apparaten die op stand-by of uit staan gebruiken toch energie. Door de stekkers uit het stopcontact te trekken of gebruik te maken van een zogenaamde stand-by killer, verbruikt het apparaat minder stroom.

Met deze tip kun je tot wel 106 euro per jaar besparen. Overigens lees je specifieke tips om energie te besparen in de keuken hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️