Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Voeding 10 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Vega Vrijdag: witte asperges met burrata en dukkah

Hoe vaak heb jij al asperges gegeten dit jaar? Van dit ‘witte goud’ kun je maar een maand of twee genieten, dus wij eten ze in die tijd het liefst zo vaak mogelijk. En dan het liefst op allerlei manieren: niet alleen met ei en boterige saus, maar ook in Culy’s recept voor witte asperges met burrata, doperwtenpuree en dukkah. Want de romigheid van burrata en witte asperges blijken dus een match made in heaven te zijn.

De lekkere crunch van de dukkah maakt het gerecht helemaal af. Dukkah is een mengsel van noten, kruiden en specerijen – in dit geval amandel en dragon, omdat die smaken heel mooi bij de asperges passen.

Boodschappenlijst voor 2 personen:

  • 500 gram witte asperges
  • 1 bol burrata (op de foto staat een hele bol per persoon, maar dat is wat veel)
  • 120 gram diepvriesdoperwten
  • 1 eetlepel crème fraîche of room
  • 1/4 blokje groente- of paddenstoelenbouillon
  • 30 gram amandelen
  • Klein bosje dragon

Zo maak je de witte asperges met burrata:

Schil de asperges en snijd één à twee centimeter van het kontje af. Zet ze rechtop in een aspergepan en vul die met koud water. De kopjes moeten boven het water uitsteken, dan worden ze het lekkerst. Leg de deksel op de pan. Heb je geen aspergepan? Dan kun je de asperges ook gewoon liggend koken in een grote kookpan. Ze worden dan iets zachter, maar minstens zo lekker.

Zet het vuur aan en laat de asperges vijf minuten koken vanaf het punt dat het water kookt. Zet daarna het vuur uit en laat de asperges met de deksel op de pan nog tien à vijftien minuten staan. Test daarna of ze goed gaar zijn door even met een mesje in het binnenste van de asperge te prikken.

Kook de doperwten vijf minuten in een pannetje met water en een stukje van een bouillonblokje. Giet de erwtjes af en pureer ze met de crème fraîche tot een gladde puree. Breng op smaak met zout en peper.

Maak tot slot de dukkah. Rooster de amandelen daarvoor even in een droge koekenpan, tot hun aroma’s vrijkomen. Doe ze samen met de blaadjes dragon in een keukenmachine en maal ze tot een fijn mengsel. Geen keukenmachine? Een vijzel werkt ook.

Nu ga je het bordje opmaken. Trek met de achterkant van een lepel een schuine baan van de doperwtenpuree over het bordje. Leg daar drie witte asperges (of meer…) op. Daarop gaat een halve bol burrata, waarvan je de zijkant bestrooit met de dukkah. Maak eventueel af met nog wat extra dragon. Eet smakelijk!

Meer lekkere vegetarische recepten:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.