Vega Vrijdag: taco’s met pulled jackfruit en chipotle

Wat is jackfruit toch een handig ingrediënt. Pulled jackfruit heeft namelijk qua textuur én qua uiterlijk ontzettend veel weg van pulled pork. Zonder dat er een flintertje vlees aan te pas komt. Jackfruit smaakt eigenlijk naar niks en gedijt daardoor het beste bij een stevige marinade. Die maken we van chipotle. Heerlijk met deze taco’s!

Dit heerlijke, 100 procent veganitische recept komt van ons culinaire zusje Culy.

Taco’s met pulled jackfruit en chipotle

Smaak geven we de pulled jackfruit met chipotles in adobo: een geliefd ingrediënt uit de Mexicaanse keuken (en gelukkig in Nederland steeds beter verkrijgbaar).

Op zo’n warme tortilla met een snelle guacamole en een frisse Mexicaanse crema heb je geen moment door dat je een vrucht eet in plaats van varkensvlees. Probeer het eens, het is echt een tof alternatief.

Voor een vegan versie van dit recept kun je de zure room vervangen door sojaroom, sojayoghurt of andere vegan zure room.

Ook lekker: vegan bananenbrood met salted caramel + nóg een variant

Culy pulled jackfruit
Bron: Culy

Ingrediënten voor 6 tot 8 personen

  •  blikken jonge jackfruit (dus ongezoet, à 550 gram)
  • 1 limoen: de geraspte schil en het sap
  • 100 gram chipotle pepers in adobo (blikje)
  • 1,5 eetlepel komijn
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • Scheutje rodewijnazijn
  • Zout & peper

Voor erbij:

  • 8 maistortilla’s (of bloemtortilla’s, maatje medium)
  • Bosje koriander, de steeltjes fijngehakt
  • 125 gram vegan zure room ( sojaroom, sojayoghurt of andere vegan zure room)
  • 2 avocado’s
  • 2 limoenen
  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • Olijfolie
  • Zout
Culy pulled jackfruit

Bereidingswijze

Spoel de jackfruit af in een zeef en laat uitlekken. Trek daarna met je handen de stukjes uit elkaar.

Doe de chipotles in adobo in een keukenmachine. Doe ook de geraspte limoenschil, limoensap, komijn, chilipoeder, knoflookpoeder en rodewijnazijn erbij. Voeg als laatste de gehakte steeltjes van de koriander toe. Maal tot een pasta. Breng op smaak met peper en zout.

Meng de chipotles met de jackfruit in een grote kom en zet weg tot gebruik.

Maak alvast de crema: roer daarvoor de geraspte schil van een halve limoen samen met twee eetlepels limoensap door de vegan zure room. Snuf zout erdoorheen en zet opzij.

Vind je vast ook lekker: een heerlijke plantaardige soep van kikkererwten en kastanjes

Prak de avocado’s met een vork in een kom voor een snelle guacamole. Meng er wat van de koriander, de rest van het limoensap en wat van de gehakte ui doorheen. Breng op smaak met zout. Zet ook zolang opzij.

Bak de pulled jackfruit in een koekenpan met een beetje olijfolie gedurende 8 tot 10 minuten. De jackfruit krijgt door het bakken en iets drogere textuur, vergelijkbaar met pulled pork.

Verwarm ondertussen de tortilla’s in een droge koekenpan, de oven of de magnetron (check de verpakking en choose your weapon).

Dien de taco’s op met de pulled jackfruit in chipotle. Schep er wat van de guacamole op, gevolgd door de crema. Maak af met nog wat koriander en de gehakte ui, voor een fijne crunch. Serveer met nog wat partjes limoen.

Meer vegan inspiratie?

Fan van onze illustraties? Download onze wallpapers (voor laptop en mobiel!)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang ze gratis in je inbox 👇

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: taco’s met pulled jackfruit en chipotle
Sluiten