Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 2 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Onverwachts lekker: maak jouw vegan ijskoffie eens met avocado

Ready to spice things up? Op de Bedrock-redactie zijn we gek op alles wat met koffie te maken heeft. Een vegan ijskoffie met plantaardige melk is natuurlijk favoriet, maar mist soms nét die creamy textuur waar we zo dol op zijn. Herkenbaar? Dan wil je dit recept voor ijskoffie met avocado eens maken.

Ja, natuurlijk kan je er gewoon voor kiezen om een plantbased koffie te maken met je favoriete zuivelvrije melk, maar we weten allemaal dat het soms lastig kan zijn om die creamy textuur te krijgen waar we zo van houden met een ijskoffie. Als je eerder wel zuivel dronk, dan weet je precies waar we het over hebben.

De zoektocht naar een creamy ijskoffie

Op health platform mindbodygreen kwamen we onlangs het recept van kookboekenschrijfster Hannah Kaminsky voor een “vette” koffie tegen. Een ijskoffie met avocado en een scheutje kokosmelk.

We moeten toegeven dat het ons eerst niets leek, want het idee is een beetje gek. Maar klik dit artikel vooral nog niet weg, want er zit een logische gedachte achter.

Voor de koffiedrinkers: zo kun je koffiedik hergebruiken

Vet toevoegen aan je koffie

Het idee van een vetbron in je koffie roeren doet ons namelijk enorm denken aan bulletproof koffie. Misschien heb je er wel eens van gehoord – dit is zwarte koffie aangevuld met vetten en oliën. Vaak wordt er gekozen voor roomboter en kokosolie, of zelfs MCT-olie (voor de echte diehards).

Waarom? Op fit.nl lezen we: “het zou je sportieve prestaties verbeteren, helpen bij afvallen, en je beschermen tegen diabetes en hersenziekten.” Behoorlijk wat claims, waarvan er een aantal wetenschappelijk onderbouwd zijn (daarover lees je hier meer).

Bulletproof koffie is in de paleo– en keto-wereld de normaalste zaak van de wereld, en met die gedachte in je achterhoofd is een stukje vette avocado in je koffie ineens toch niet zo’n heel gek idee.

Zo maak je een vegan ijskoffie met avocado

Voor een avocado ijskoffie wil je de volgende ingrediënten op je boodschappenlijstje zetten:

  • 1 sterke kop koffie
  • 1/2 avocado (zonder pit en schil)
  • 100 ml kokosmelk
  • Klein beetje vanille extract
  • 1 of 2 druppels zoetstof (Stevia bijvoorbeeld)
  • Ijsblokjes

Ijskoffie heeft niet hetzelfde effect als een normale koffie (en dit is waarom)

En zo maak je de avocado ijskoffie

De bereidingswijze is super simpel: doe alle ingrediënten behalve de ijsblokjes in de blender en zet de blender een minuutje aan. Als de textuur van jouw koffie rich and creamy is, kan je jouw ijskoffie in een glas of beker schenken en de ijsblokjes toevoegen voor een extra chilled effect.

De truc om de smaak van de avocado en de kokosmelk niet te laten overheersen, is het zetten van een sterke kop koffie. De rest van het bovenstaande recept kan je natuurlijk aanpassen naar wens. Houd je niet van vanille extract, maak je avocado ijskoffie dan eens met wat karamel- of mokka-siroop.

Zoals je hierboven kunt lezen, is er wel een scheutje kokosmelk aan het koffierecept toegevoegd. Dit is onder andere voor nog meer goede vetten binnen te krijgen. Door deze gezonde vetten zit je lekker lang vol, veel langer dan van een standaard ijskoffie met (plantaardige) melk. Dat maakt deze avocado ijskoffie een goede toevoeging aan je ontbijt, zodat je het zeker volhoudt tot de lunch.

Heb je al gehoord van mushroom koffie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

mindbodygreen

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️