Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 2 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Hoe kan je het beste omgaan met jaloezie in een relatie?

Jaloezie in een relatie: vaak is het een bron van ruzies en conflict. Toch is het vooral ook een menselijke emotie die vaak onvermijdelijk is. Jaloezie wegstoppen heeft dan ook geen zin, er zo goed mogelijk mee proberen omgaan wél.

Maar hoe ga je het beste om met jaloezie in een relatie?

Zo ga je om met jaloezie in een relatie

Spoiler: pak je het goed aan, dan kom je er samen sterker uit.

1. Geef toe aan jezelf dat je jaloers bent

Jaloezie is misschien niet de eigenschap waarmee je jezelf het liefst identificeert. Toch heeft ontkennen dat je jaloers bent geen enkele zin. Breng dus eerst en vooral even in kaart hoe het gesteld is met jouw jaloezie.

In welke situaties word jij jaloers? Voel je je dan machteloos? Welke gedachten en gevoelens komen er dan in je op? Voel je jezelf hierdoor een minderwaardig persoon?

Jaloezie: wat zegt het eigenlijk over je als je jaloers bent? En wat heb je er precies aan?

Herinner jezelf eraan dat jaloezie een normale, menselijke emotie is en dat dat nog niet maakt dat je een slecht persoon bent.

2. Breng je onvervulde behoeftes in kaart

Vervolgens is het een goed idee om je af te vragen waarom je jaloers bent. Probeer dit in verband te brengen met onvervulde behoeftes in je relatie.

Wat denk je te verliezen wanneer je partner iets jaloersmakend doet? Wat zegt dit over jullie relatie? En op welke manier zou je dit beter kunnen communiceren? Een eerlijk antwoord formuleren op dit soort vragen geeft je heel wat belangrijke inzichten.

3. Zorg dat je het communiceert

Dat je je jaloers voelt is één ding, maar hoe je daarmee omgaat is natuurlijk alles bepalend. Eerlijk en openhartig communiceren is hier – zoals vaak – key.

Afgunst en jaloezie zijn nare gevoelens. Maar ze hebben dit doel

Probeer dus transparant onder woorden te brengen wat je voelt en waarom. Probeer daarbij een constructieve houding aan te nemen en werk oplossingsgericht. Let ook op je intonatie, vaak zit daar een dreigende toon in zonder dat je het beseft.

4. Vermijd overhaaste beslissingen

Tijdens een jaloerse bui is het verleidelijk om impulsief te handelen. Toch zijn dit de dingen waar je achteraf het meest spijt van zult hebben. Weet je van jezelf dat je hier gevoelig voor bent, probeer jezelf dan te trainen om dat in de toekomst te vermijden.

Voel je jaloezie opkomen? Probeer eerst 10 keer in en uit te ademen. Ook mindfulness helpt om preventief beter om te leren gaan met jaloezie.

Hoe herken je de liefde van je leven?

Kortom: er zijn genoeg manieren om om te gaan met jaloezie in een relatie. En nee, dat maakt je helemaal geen slecht persoon!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️