Alrik de Jong
Alrik de Jong Betere wereld 14 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Utrechtse flat met verticaal bos gepresenteerd tijdens COP27

De Italiaanse architect Stefano Boeri heeft tijdens COP27, de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in 2022, nieuwe ontwerpen van zijn Vertical Forest-torens onthuld. Waaronder een flat met een verticaal bos in Nederland, Wonderwoods in Utrecht.

De COP27 vindt op dit moment plaats in de Egyptische plaats Sharm El Sheikh. Een cynicus ziet vooral politici en hoogwaardigheidsbekleders met vervuilende vluchten ernaartoe vliegen voor overleg waar uiteindelijk weinig mee wordt gedaan. De romanticus put er hoop uit, en kijkt met welke oplossingen hij aan de slag kan.

Stefano Boeri toont Vertical Forests tijdens COP27

Stefano Boeri behoort tot het kamp van de romantici. De Italiaanse architect staat bekend om zijn met groen beplakte gebouwen, die CO2 slurpen en moeten bijdragen aan de biodiversiteit in steden. Het begon met de Bosco Verticale in Milaan. Letterlijk vertaald: verticaal bos. Geen kale woontoren, maar een groene oase.

Leefbaarheid in steden is het centrale thema in zijn werk. Hij ziet bomen op gebouwen als een oplossing voor de CO2-uitstoot in steden. Met planten zorgt Stefano Boeri voor het behoud van biodiversiteit. Niet alleen een toekomstgerichte visie, maar simpelweg ook prachtige architectuur.

Flat met verticaal bos in Nederland

Tijdens COP27 heeft Stefano Boeri een aantal nieuwe verticale bossen en aangepaste ontwerpen gepresenteerd. Daaronder vallen de Bosco Verticale in Milaan en de Easyhome Huanggang in China. Maar ook deze Nederlandse flat met een verticaal bos. Deze komt in Utrecht te staan. In Eindhoven staat er overigens al een, de Tudo Toren.

groene flat

Het project heet Wonderwoods en bestaat uit een 105 meter hoge toren, die er dus uit ziet als een verticaal bos. De beplanting op de balkons en gevels is onderdeel van het ontwerp. Een eerste versie is in 2017 al eens is onthuld, maar de ontwerpplannen zijn met de tijd meegegaan en het project gaat nu richting de bouwfase. In het gebouw komen naast woningen (voor verschillende inkomstengroepen) ook kantoren, gezonde horeca, yoga- en fitnessfaciliteiten en een PlayLab (publieke ruimte met technologie als virtual reality).

De gevels van de flat in Utrecht met het verticale bos zullen ongeveer 10.000 planten van 30 verschillende soorten bevatten. Dat komt overeen met een hectare bosvegetatie, wat resulteert in een stedelijk ecosysteem dat in staat is om ongeveer 41 ton zuurstof per jaar te produceren. Dankzij de aanwezigheid van 360 bomen en 9.640 struiken en bloemen kan Wonderwoods op volle capaciteit ongeveer 5,4 ton CO2 op jaarbasis absorberen, naast een aanzienlijke hoeveelheid microdeeltjes (natriummicrodeeltjes). De bouw gaat volgens planning in 2024 beginnen.

Verduurzaam je herfst met deze tips (zonder het koud te krijgen)

Meer groene projecten

Lees op de website van Stefano Boeri meer over het project. In dit artikel lees je meer over de andere projecten die de Italiaanse architect heeft gepresenteerd tijdens COP27.
schets wonderwoods

Een ontwerpschets van Wonderwoods (Afbeelding: Stefano Boeri Architetti)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️