Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Betere wereld 21 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

‘Zal ik een elektrische of een hybride auto kopen?’ 

Zit jij met een prangende kwestie en wil je graag de mening van een ander horen? Bij BEDROCK delen wij iedere week een duurzaam lezersdilemma. Deze week delen wij het dilemma van Rebecca. Rebecca (32) twijfelt of ze een elektrische of een hybride auto wil aanschaffen. 

“Ik ben op zoek naar een nieuwe auto. Ik heb nu een oude auto en ook nog eens een diesel. Als groot voorstander van het milieu schaam ik me kapot. Vrienden van mij, die nog meer om het milieu geven dan ik, weten niet eens dat ik een auto heb. Zo erg is het. 

Oude auto

Eerder had ik geen geld om een duurdere auto te kopen. De trein was geen optie als ik mijn familie wilde bezoeken. Zij wonen allemaal in een klein gehucht, waar niet eens een bus komt. Ik kon dus kiezen om drie uur met het openbaar vervoer te reizen of ik kon anderhalf uur in mijn kleine rammelbak zitten. De keuze was op dat moment snel gemaakt. 

Nieuwe auto kopen 

Inmiddels heb ik carrière gemaakt en wil ik een nieuwe auto kopen. Eentje waar ik me wel in durf te vertonen en waar ik wel vrienden in kan uitnodigen. Ik twijfel of ik voor een elektrische auto of voor een hybride auto zal gaan. Aan beide auto’s zitten voor- en nadelen. 

Elektrische auto

Het liefst heb ik een volledig elektrische auto. Hierbij weet ik zeker dat de auto het milieu zo min mogelijk belast. Ik heb al diverse uitvoeringen bekeken en ik vind ze stiekem allemaal even mooi. Toch zitten er ook nadelen aan, zeker als je verder weg op vakantie wil. Dat wil ik graag als ik een mooie auto heb: lekker roadtrippen met vrienden en familie, heerlijk! Ik heb dan alleen geen zin om stil te komen staan. Ook is een elektrische auto gewoon erg duur en moet ik er aanpassingen in en om het huis voor doen.  

Hybride auto

Sommige mensen in mijn omgeving zeggen dat ik beter een hybride auto kan nemen. Hierbij werken de elektromotor en de brandstof motor echt samen. Ook met een hybride auto zal ik een stuk zuiniger rijden. Voor lange afstanden, die ik voor vakantie’s zeker wil gaan rijden, is dit natuurlijk top. Ik hoef niet bang te zijn dat ik over de grens, met name in Frankrijk, mijn auto niet op kan laden. Zeker in de drukke vakantieperiodes is daar bijna geen vrije laadpaal te vinden. Vrienden van mij hadden daar afgelopen zomer last van en moesten noodgedwongen ergens overnachten. Het klinkt allemaal positief, maar toch is een elektrische auto natuurlijk beter voor het milieu. Ik twijfel dan ook enorm. 

Duurzaam dilemma

Wat moet ik doen? Zal ik veel geld uitgeven aan een elektrische auto of zal ik genoegen nemen met een hybride auto? Ik weet het niet en ben daarom benieuwd wat andere mensen in mijn plaats zouden doen.”

Diandra (33): ‘Ik pak altijd de auto, zelfs naar de sportschool’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️