Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Betere wereld 30 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Duurzaam dilemma: ‘Zal ik een auto nemen nu ik op grote afstand werk?’

Zit jij met een prangende kwestie en wil je graag de mening van een ander horen? Bij BEDROCK delen wij iedere week een duurzaam lezersdilemma. Deze week delen wij het dilemma van Yael. Yael (32) twijfelt of ze een auto moet nemen nu ze op een grote afstand werkt.

“Dolblij was ik toen ik na ruim zes maanden geen werk te hebben gehad, een droomvacature voorbij zag komen. Alles klopte, behalve de afstand. Toch besloot ik om een sollicitatiebrief te sturen naar het bedrijf. Ik werd uitgenodigd en een week later stond ik daar om mijn verhaal te doen. Het klikte direct. Na nog een tweede gesprek kreeg ik te horen dat ik de baan had gekregen.

Grote afstand

Inmiddels ben ik twee maanden aan het werk en ik ben ontzettend blij. Het enige wat mij minder happy maakt, is de grote afstand. Eerder zei ik altijd dat ik geen auto wilde, want dit is alles behalve goed voor het milieu, maar ik begin daar nu ernstig aan te twijfelen. Ik zit iedere dag drie tot vier uur in het openbaar vervoer. Van tram naar trein en van trein naar bus. Als ik een overstap mis, dan ben ik nog langer onderweg.

Positief inzien

Ik probeer het positief in te zien en probeer tijdens het reizen al wat werk te doen, maar dat is niet altijd mogelijk. In de bus of tram is nooit plek. Daar kan ik moeilijk mijn laptop openklappen en ook in de trein is het vaak dringen geblazen voor een plek. Ik kan het dus wel willen, maar vaak lukt het niet.

Halfuur met auto

Ik heb al aan collega’s gevraagd of carpoolen een optie zou zijn, dan zou ik me minder schuldig voelen, maar helaas komt niemand uit mijn stad. Vorige week heb ik voor de gein gekeken hoe lang de reis zou duren als ik met de auto zou reizen en ik schrok me rot. In plaats van anderhalf tot twee uur heen en anderhalf tot twee uur terug met het openbaar vervoer, zou ik in de ochtend een halfuur en in de middag een halfuur in de auto zitten. Dit is nogal een verschil en het zette mij aan het denken. Moet ik niet gewoon een auto kopen?

Dilemma auto nemen

Zal ik een auto nemen om makkelijker op mijn werk te komen, ook al weet ik dat het niet goed is voor het milieu? Of zal ik gewoon zo door blijven gaan en maar een oplossing zoeken om onderweg wat te werken? Ik weet het niet.”

Diandra (33): ‘Ik pak altijd de auto, zelfs naar de sportschool’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️