Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 12 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Mantra’s zingen met de ukelele: waarom je er blij van wordt

Houd je van mantrazingen? En wil je jezelf begeleiden? De ukelele leert je makkelijk en meditatief muziek maken. Ook als je de droom allang hebt opgegeven, kan mantra’s zingen met de ukelele wat voor jou zijn. Liselotte Goed vertelt je hoe: “zelfs als je het eenvoudig houdt, klink je betoverend.”

Liefde voor mantra’s

“Het is vroeg en de dag is nog schoon als ik in het lieflijke Ubud op Bali de fiets neem om naar yoga te gaan. In de bamboehouten ruimte met uitzicht op de groene sawa’s stap ik de mat op.

Vol concentratie bewegen we van de ene in de andere houding, als de yogadocente met diepe stem de Om namah shivaya mantra reciteert. Het bezorgt me een intens kippenvel en iets in mij ontwaakt. Precies daar in de Balinese ochtendzon ontstaat mijn liefde voor mantra’s.

Mantra’s zingen met de ukelele

Niet lang daarna drukt een vriendin een ukelele in mijn handen. Al snel speel ik mijn eerste akkoorden. Met mijn achtergrond als yogadocent droomde ik er altijd van mezelf te begeleiden bij het mantrazingen op de gitaar, maar gitaar speel je niet zomaar.

Op een ukelele speel je binnen een uur je eerste mantra. Dat is natuurlijk stimulerender dan jarenlang les nemen en uren oefening. Ik speel ’s ochtends bij de koffie, onderweg in de file en ’s avonds voor ik naar bed ga. We zijn onafscheidelijk.

Van traditie tot wereldmuziek

Als je denkt aan mantrazingen hoor je daar misschien het harmonium bij. Maar het geluid van het harmonium klinkt best gedragen en ritueel. Het lichte karakter van de ukelele maakt mantramuziek toegankelijk.

Minder religieus, meer wereldmuziek. Je bewaart de magie van de mantra’s en maakt het luchtiger en speelser. Want mantra’s zijn allang niet meer alleen voor ingewijden. Mantramuziek ontwikkelt zich nu als een nieuwe stroming binnen de wereldmuziek en verovert zo steeds meer harten.

Strum de stress van je af

Misschien heb je ooit te horen gekregen dat je niet kunt zingen? Of had je vroeger net zo’n draak van een muziekleraar als ik. Waarschijnlijk heb je dan de overtuiging dat een instrument spelen of zingen niet voor jou is weggelegd.

Weet dan dat je muziek mag maken voor alleen jezelf. Het gaat om jou, niet om die ander. Het enige wat telt is het plezier dat je eraan beleeft. Spelen en zingen is een manier om je te kunnen uiten. Je geeft stem aan wat er in je leeft en strumt zo de stress van je af.

Meditatief muziek maken

Mantrazingen op de ukelele is een meditatieve manier van muziek maken. De ukelele nodigt je uit om jezelf mild te benaderen. Dat heeft alles te maken met het vergevingsgezinde karakter van het instrument. Zelfs als je het eenvoudig houdt, klink je betoverend. Je leert het binnen no time, ook als je nog nooit een instrument hebt gespeeld. En je hoeft geen noten te kunnen lezen.

Je stem laten horen kan kwetsbaar voelen. Dan is het fijn een ukelele op schoot te hebben, waardoor zingen net iets veiliger voelt. De ukelele geeft houvast. Maar niet alleen aan jezelf, ook aan je zang. Met de ukelele leg je de hartslag onder de melodie van de mantra.

Cadeau van ver

De ukelele is oorspronkelijk een Portugees traditioneel instrument. Immigranten brachten hem over zee naar Hawaï en daar kreeg het zijn Hawaïaanse naam. De ukelele wordt op the big island nog altijd gebruikt bij traditionele ceremoniën. Maar ook ver buiten Hawaï groeit het instrument aan populariteit. Niet voor niets dat grote artiesten als Eddie Vedder, Jack Johnson en George Harrison de kracht van dit kleine instrument al lang kennen.

A match made in heaven

Mantra’s zijn eenvoudig, net als de ukelele. Daarom versterken ze elkaar zo. De meeste mantra’s bestaan maar uit een paar woorden en akkoorden die je blijft herhalen. Door de herhaling sluipt de muziek vanzelf in je vingers. Bij een popnummer met refrein, couplet en lyrics moet je veel onthouden. Bij een mantra kun je door de eenvoud achteroverleunen. Waardoor het moeiteloos muziek maken is.

De Om namah shivaya mantra waarmee mijn mantrareis ooit begon, is een groet aan de grote hindoegod Shiva, de scheppende en vernietigende kracht in het universum. Je gebruikt de mantra als je bent vastgelopen. Door de mantra te herhalen, breng je je energie weer in beweging en creëer je flow. Wil je mijn versie beluisteren? Hier zing ik ‘m voor je.

mantra's zingen
Magic Mantra's

Wil je ook mantra’s leren spelen op de ukelele? Liselotte is founding mother van het online Magic Mantra Membership. Geef jezelf de begeleiding en inspiratie om meer dan 50 mantra’s te leren spelen en wordt member. Of kom meedoen aan een offline workshop mantra’s zingen met de ukelele. 

10 mantra’s die jouw leven iedere dag weer ‘op scherp’ zetten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️