Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 5 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Het is World Environment Day: 6 x manieren om de wereld te redden vanuit huis

Het is vandaag World Environment Day. We staan vandaag extra stil bij de verandering die nodig is in de wereld en dan met name om de klimaatverandering zo snel mogelijk terug te dringen. En dat begint bij onszelf, gewoon vanuit eigen huis! Hoe? Dít is hoe jij vandaag hoogstpersoonlijk de wereld kunt redden, gewoon vanuit huis.

De wereld heeft ons meer nodig dan ooit tevoren. Wie denkt dat je als individu maar weinig impact kunt maken, heeft het (gelukkig) mis. Juist jouw persoonlijke keuzes hebben impact, want al die keuzes bij elkaar tellen mee én hebben een ongekend effect om de wereld en de mensen om jou heen. We daarom delen zes manieren waarmee jij de wereld kunt redden vanuit je eigen vier muren.

De wereld redden vanuit huis

Dít is hoe jij vandaag (en natuurlijk elke dag!) de wereld een beetje kunt redden, gewoon vanuit huis:

1. De kracht van kleine veranderingen

Soms lijken de problemen waarmee onze wereld wordt geconfronteerd, zó overweldigend dat het moeilijk lijkt om een verschil te maken. Maar onderschat nooit de kracht van kleine veranderingen en het ripple effect dat jij daarmee hebt.

Het verminderen van je plasticgebruik door over te stappen op herbruikbare alternatieven, zoals boodschappentassen en drinkflessen, kan al een enorme impact hebben op het verminderen van plasticvervuiling. Elke kleine stap die we nemen, brengt ons immers dichter bij een schonere en gezondere planeet. En dát is waar we naartoe willen.

2. Lokaal en seizoensgebonden eten

Het eten van lokaal en seizoensgebonden voedsel is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor onze eigen gezondheid. Door te kiezen voor producten die dicht bij huis worden geproduceerd, verminder je de CO2-uitstoot die wordt veroorzaakt door het transport en steun je de lokale boeren en producenten bij jou in de buurt. Ga deze week nog op zoek naar boerenmarkten bij jou in de buurt, koop producten van het seizoen en laat je verrassen door de diversiteit van al het lokale eten.

3. Ga voor duurzame energie

Eén van de meest effectieve manieren om je ecologische voetafdruk te verkleinen, is misschien wel door over te stappen op groene energie. Of het nu gaat om zonne- of windenergie, de keuze voor duurzame energie helpt gegarandeerd bij het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en versnelt de overgang naar een schone energietoekomst.

Door vandaag nog over te stappen op groene energie, investeer je in een duurzamere toekomst die begint bij jezelf. Tip: zoek een groene energieleverancier en ze helpen je binnen no time met overstappen.

4. Ga voor little to no waste

Wij mensen produceren veel meer dan we nodig hebben, kopen véél we meer dan we nodig hebben en gooien van alles en nog wat weg. Zo zonde, en dan al helemaal als het gaat om voedselverspilling.

Hoeveel gooi jij eigenlijk weg op een dag? Gooi jij eten weg? Laat vandaag een goede dag zijn om te beginnen met het koken van restjes. Net zoals het een ideaal moment is om vanaf nu verschillende afvalbakken te kopen, zodat je op een goede manier kunt recyclen én composteren. Spullen die kapot zijn, kun je misschien eerst repareren. Elke actie telt mee!

5. Houd de natuur schoon

Er zijn genoeg manieren om de aarde schoon te houden, zelfs vanuit huis. Steun bijvoorbeeld lokale milieuprojecten, doe mee aan opruimacties bij jou in de buurt of laat je stem horen op social media om bewustwording te creëren over het milieu. Whatever floats your boat. Door je passie voor de natuur en het klimaat te delen, inspireer je anderen om ook in beweging te komen en een positieve impact te maken.

6. Zit nooit stil

Blijf elke dag het verschil maken, ook al is het met de kleinste actie. Maak van ‘voor de planeet zorgen’ een onderdeel van je levensstijl, en onderdeel van je dagelijkse routines. Zo kost het vanzelf minder moeite en kun je er steeds makkelijker anderen mee inspireren.

Samen kunnen we een groot verschil maken. Dus laten we nú beginnen om de wereld te redden vanuit huis!

5 lessen van David Attenborough om meer met de natuur te leven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️