Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 13 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Mooi nieuws: Nederlanders eten massaal minder vlees

Nederlanders zijn vleeseters. Milieu Centraal deelt dat we per persoon (de vegetariërs daargelaten) 40 kilo vlees per persoon (rund, varken en kip samen) weg happen. Dat is twee keer zo veel als 50 jaar geleden. Toch eten Nederlanders steeds minder vlees want sinds 2020 is de verkoop in supermarkten met 16,4 procent gedaald, concludeert Wakker Dier uit verkoopdata van Circana.

In 2023 verkochten supermarkten 2,3 procent minder vlees dan het jaar ervoor. “Veel consumenten eten tegenwoordig niet dagelijks vlees en ook de meeste supermarkten zetten nu in op meer plantaardig” deelt Collin Molenaar van Wakker Dier.

Minder vlees eten beter voor het klimaat

Vlees is verantwoordelijk voor 40 procent van broeikasgassen die vrijkomen bij productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander deelt Milieu Centraal. Het heeft zo’n grote klimaatimpact omdat voor de productie van 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig is. Het is logisch dat plantaardiger eten, bijdraagt aan een beter klimaat. Dat Nederlanders vlees vaker uit het menu schrappen, is dus mooi nieuws, maar waardoor komt dit eigenlijk?

Plantaardiger beleid

Supermarkten hebben een grote impact op het koopgedrag van de consument. Denk aan de prijzen, acties en indelingen in de schappen. Supermarkten richten zich voorheen vooral op de verkoop van veel vlees, maar de grotere supermarkten hebben zich inmiddels gecommitteerd aan een transitie naar meer plantaardig. Dit doen ze door bijvoorbeeld vaker plantaardige recepten te delen of door vleesvervangers een prominentere plek in het schap te geven. Achterblijvers zijn volgens Wakker Dier: Dekamarkt, Hoogvliet, Spar en Vomar.

Vlees is duurder

Naast dat supermarkten het minder promoten, zijn ook de stijgende vleesprijzen een reden waarom consumenten het vaker laten staan. “Veevoer is stukken duurder geworden door de oorlogen en dat maakt minderen met vlees eten niet alleen beter voor de dieren, het klimaat en je gezondheid, maar ook voor je portemonnee” deelt Molenaar hierover.

Gelukkig wordt het steeds makkelijker om plantaardig te eten, mede door de vele lekkere recepten die iedereen tegenwoordig kan vinden. Dit zijn onze favoriete plantaardige recepten:

Vega(n) vrijdag: crispy potato salad (krokante aardappelsalade 2.0)

Vega vrijdag: Pita falafel met feta en bietensalade

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️