Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 28 feb 2023
Leestijd: 5 minuten

‘Mis je dan nooit een stukje vlees of vis?’ Green Chef’s diëtist beantwoordt de 10 meestgestelde vragen aan vegans

Twee op de drie Nederlanders (65 procent) die vegan eet, heeft wel eens te maken met ongevraagde (negatieve) opmerkingen over hun voedingskeuzes, oftewel foodshaming. Dat blijkt uit onderzoek* van maaltijdbox Green Chef. Deze 10 meestgestelde vragen aan vegans klinken hen dus vast niet vreemd in de oren. Ook niet bij Daniet Shachar, diëtist en receptontwikkelaar bij Green Chef.

Hieronder vertelt ze hoe ze daarmee omgaat.

10 meestgestelde vragen aan vegans

1. ‘Eet je dan ook geen eieren, kaas of vis?’

“Eigenlijk blijkt uit deze vraag dat het voor velen nog niet helemaal duidelijk is wat een vegan levensstijl inhoudt. Dat maakt het antwoord simpel en objectief. Je legt uit dat een vegan eetpatroon 100% plantaardig is en je geen enkel dierlijk ingrediënt eet. Dus ook geen eieren, kaas of vis. Zelfs geen honing.”

2. ‘Wat eet je dan wel? Een kommetje gras?’

“Eigenlijk grappig deze vraag, want sinds ik plantaardig eet, eet ik juist gevarieerder. Je kan ontzettend lekker plantaardig koken door verschillende groenten te combineren en aan te vullen met peulvruchten, noten en granen.

Mijn Green Chef all-time favorite is quinoasalade met geroosterde kikkererwten en zoete aardappel: boordevol groenten en vezels en een goede combinatie van peulvruchten en groenten. Door creatief en open-minded in de keuken te staan, leer je dat er toch meer is dan de routine waar je aan gewend bent.”

3. ‘Het leven is te kort om er niet van te genieten, dus waarom eet je niet waar je zin in hebt?’

“Nou, simpel en kort. Ik geniet altijd enorm van mijn eten, en des te meer wanneer ik weet dat het niet ten koste gaat van dierenwelzijn en milieu.”

4. ‘Vegan eten is toch helemaal niet lekker, laat staan gevarieerd?’

“Deze opmerking kan ik wel begrijpen. Als je niet helemaal bekend bent met het vegan eetpatroon, dan kan het best lastig lijken om te variëren. Maar gun jezelf ook wat tijd om eraan te wennen. Ik heb het zelf ook stap voor stap gedaan. Op termijn leer je steeds meer verschillende ingrediënten – denk aan knolselderij, peterseliewortel, parelgerst, boekweit enzovoort – kennen en ontdek je nieuwe combinaties voor steeds een andere twist.”

5. ‘Zo krijg je toch nooit alle voedingsstoffen binnen?’

“Niets is minder waar. Ook met een dieet dat volledig plantaardig is kun je prima alle voedingsstoffen binnenkrijgen die je nodig hebt. Het is vooral belangrijk dat je zorgt voor variatie en balans op je bord. Ik verrijk mijn maaltijden bijvoorbeeld graag met granen, peulvruchten, zaden, tofu of tempeh, pitten of noten voor een goed evenwicht in koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten.

Een uitzondering hierop is vitamine B12. Deze vitamine zit van nature alleen in dierlijke producten, waardoor het aangeraden kan zijn om deze via supplementen bij te slikken. Bij twijfel kun je altijd te rade gaan bij een expert.”

6. ‘Mis je dan nooit een stukje vlees of vis?’

“De overgang kan uitdagend zijn, afhankelijk van wat je gewend bent en wat je overtuiging is. Mijn redenen om enkel plantaardig te eten zijn dierenwelzijn en milieu. Omdat ik weet dat je ook heel lekker vegan kan koken, heb ik op geen enkel moment vlees of vis gemist. Als je het lastig vindt, kan het helpen om een vegan variant te koken van een recept dat je al kent en lekker vindt, zoals een burger met vegan vissticks.”

7. ‘Eet je ook vegan als je uit eten gaat?’

“Uiteraard. Tegenwoordig is het aanbod gelukkig veel uitgebreider en smakelijker dan enkel een vegetarische lasagne en wordt het steeds meer genormaliseerd. Een goede vooruitgang, waarmee het gemakkelijker en ook leuker wordt om een plantaardig eetpatroon aan te houden.”

8. ‘Als je enkel plantaardig eet, maak je het anderen dan niet lastig om voor je te koken?’

“Dat probeer ik altijd te voorkomen. Je kan namelijk steeds even overleggen en inspiratie delen of – als ze het fijn vinden – zelf wat gerechten voorbereiden en meenemen. Vaak is het voor je omgeving in het begin even wennen, dat is normaal, maar op termijn kan je ze ook laten ontdekken hoe veelzijdig plantaardig koken kan zijn. Dat heb ik zelf ook bij mijn familie en vrienden zien gebeuren.”

9. ‘En wat kook je dan als je gasten ontvangt?’

“De Midden-Oosterse keuken is veruit mijn favoriet. Dus bij mij thuis zal je vaak kunnen aanschuiven aan een tafel vol verschillende gerechten om te delen. Foodsharing creëert onmiddellijk zo’n gezellige sfeer. En ook niet onbelangrijk: er zit voor iedereen altijd wel wat lekkers tussen.”

10. ‘Als je plantaardig eet voor de planeet, dan neem je vast ook nooit meer het vliegtuig of de auto?’

“Oh ja, deze! Die krijg ik ook geregeld te horen. Ik probeer mijn persoonlijke impact zoveel mogelijk te verminderen en voor mij begint dat bij een plantaardige levensstijl. En als iets duurzamer kan, dan ga ik daarvoor, bijvoorbeeld door tripjes met de trein in plaats van de auto. Ben ik perfect? Nee. Maar elke stap die kan helpen, is er eentje in de goede richting.”

Wie weet waren deze 10 meestgestelde vragen voor vegans wel herkenbaar.

Ter inspiratie: what I eat in a day

● ontbijt: soja yoghurt met muesli en vers fruit
● lunch: zuurdesemboterham met hummus, komkommer, tomaat en rucola
● avondeten: tempeh bowl met quinoa, sugarsnaps, broccoli en avocado
● snacks: grapefruit in de ochtend, cinnamon bun in de middag

Voor zowel een beginnend veganist als een ervaren kenner, kan gevarieerde maaltijden bedenken volgens de juiste verhouding van vetten, eiwitten en koolhydraten wel eens een uitdaging zijn. Een maaltijdbox als Green Chef, waarvan de gerechten samengesteld zijn door een team van diëtisten, kan je een stok achter de deur bieden.

Elke week kies je uit verschillende verrassende recepten die passen binnen jouw persoonlijke eetpatroon. Ze zien erop toe dat je alles in huis krijgt om een gevarieerd bord in enkele eenvoudige stappen op tafel te toveren, met extra aandacht voor veel groenten, veel voedingsstoffen én veel smaak.

*Over het onderzoek
Onderzoek uitgevoerd door Markteffect in opdracht van Green Chef in december 2022 onder 1.000 Nederlanders.

Dit zijn de lekkerste vegan en vegetarische restaurants in Arnhem

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️