Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 28 aug 2019
Leestijd: 4 minuten

Hoe je uitlegt hoe belangrijk (en echt) klimaatverandering is

Een tijdje geleden gaven we tips om mensen te overtuigen om minder vlees te eten. Je kunt dan natuurlijk focussen op gezondheid of dierenwelzijn, maar het milieu-aspect is misschien nog wel belangrijker. Als je mensen wil overtuigen om minder vlees te eten, minder het vliegtuig te nemen of minder spullen te kopen, is het belangrijk dat ze eerst begrijpen hoe nodig al die maatregelen zijn. Maar hoe leg je uit hoe echt climate change eigenlijk is? Dat we best van het leven mogen genieten, maar dat we óók moeten denken aan de aarde? Sommige mensen zullen je meteen op je woord geloven, maar je hebt vast wel een opa of tante die niet zo zeker is van het daadwerkelijke bestaan van klimaatverandering (‘In de hele geschiedenis van de aarde zijn al fluctuaties te zien in temperatuur… en bladiebladiebla’). MindBodyGreen geeft tips.

Maak het relevant en persoonlijk

Goed, die oma van 85 zal in haar eigen leven misschien niet zoveel meer merken van klimaatverandering. Maar wil ze dan niet dat haar kinderen en kleinkinderen gezond opgroeien? Klimaatverandering persoonlijk maken is in Nederland weliswaar lastig (oké, ons hele land kan overstromen, maar wij merken hier nu nog niets van tornado’s en extreme droogte), maar het is niet onmogelijk. Praten over dingen gaat altijd het gemakkelijkst als je er allebei over mee kunt praten.

Lees ook: Wat je moet weten over de bosbranden in het Amazonegebied en hoe jij kunt helpen

Het kan mensen misschien niets schelen dat diersoorten aan de andere kant van de wereld uitsterven, maar we vinden het wél vervelend als we straks ineens geen koffie meer kunnen drinken of geen chocolade meer kunnen eten. In het artikel over vlees eten schreven we dat mensen nu eenmaal best wel egoïstisch zijn, dus maak daar gebruik van. Hoe meer we ons een invloed op ons eigen leven kunnen voorstellen, hoe gemotiveerder we zijn om maatregelen te nemen tegen klimaatverandering.

Laat het hele plaatje zien

Deze tip lijkt lijnrecht tegenover de vorige te staan, maar dat valt best mee. Want wat ons kán gebeuren, is bij andere mensen waarschijnlijk al gebeurd (en dat maakt het alleen maar realistischer). De mensen met wie je praat zijn misschien niet zo bezig met het verdwijnen van natuur, maar de kans is groot dat ze wel mee kunnen leven met mensen die nu al het slachtoffer zijn van overstromingen of extreme droogte.

Ook interessant: Dit is al het effect als we één dag per week geen vlees zouden eten (no more excuses)

Weten ze eigenlijk wel dat er over 30 jaar zo’n 50 tot 200 miljoen klimaatvluchtelingen zijn? Probeer ze maar eens voor te laten stellen dat een populatie van 13 keer Nederland op de vlucht is door ons gedrag. In het grote plaatje kan het ook helpen om bewijs te geven. Surprise voor alle klimaatontkenners: er zijn talloze data te vinden over de stijgende zeespiegel en hogere CO2-niveaus (bijvoorbeeld die van NASA).

Betrek geld bij het gesprek

Of we het nu leuk vinden of niet, we zijn volledig opgeslokt door het kapitalisme. Praat over geld en mensen zijn meteen een en al oor. MindBodyGreen heeft het vooral over een verandering van de economie die positief is voor het klimaat: er wordt momenteel héél veel geld geïnvesteerd in groene energie en duurzame bronnen.

Luister: Een serieus én hoopvol gesprek over klimaatverandering met Jelmer Mommers in Bedrock Talks

Praat je met mensen die een eigen bedrijf hebben? Noem dan voorbeelden van andere (grote) bedrijven die het voorbeeld geven. ‘Zelfs als iemand niet denkt dat klimaatverandering echt bestaat, kan niemand ontkennen dat duurzame bronnen het leven makkelijker maken’, aldus het artikel.

Geef hoop

Yes, eindelijk tijd om het vliegen/spullen kopen/vlees eten erin te gooien! Verzin een leuke variatie op ‘onze aarde gaat eraan, maar we kunnen er nog iets aan doen’ en brand los. Mensen houden er niet van om te luisteren naar problemen die ze niet zelf kunnen oplossen; daar worden we alleen maar een beetje chagrijnig of verdrietig van.

Must read: Wel of geen kinderen: moet je daarbij rekening houden met het milieu?

Focus daarom op actie, en begin bij de kleine dingen. Nee, je hoeft niet meteen veganist te worden, iets minder vlees eten helpt ook. En volledig minimalistisch gaan leven is goed, maar misschien ook niet zo aantrekkelijk voor velen. Praat niet alleen over dingen die ze kunnen doen, maar ook over dingen die mensen (misschien ongemerkt) al doen. Nemen mensen vaak de fiets in plaats van de auto? Nemen ze canvastasjes mee in plaats van plastic varianten? Top, goed voor het milieu! Mensen houden van positiviteit, dus dat moet je vooral niet achterwege laten.

En, benadrukt het artikel: ‘Zelfs als degene met wie je praat zijn gedachten over klimaatverandering niet verandert, zal hij of zij jou wel beter begrijpen en respecteren omdat je er een rationeel gesprek over kunt voeren.’

Meer Bedrock

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️