Redactie
Redactie Psyche 16 jul 2019
Leestijd: 5 minuten

Train je brein met affirmaties (en een aantal oefeningen voor meer positiviteit)

Een hoofd vol gedachten, zó vol dat je er moe van wordt, er niet van kunt slapen en ontspanning ver te zoeken is. Niet zo gek dus dat je (negatieve) gedachten een groot deel van je gedrag, gevoel én fysieke welzijn bepalen. Gelukkig kan je je gedachten trainen en omzetten naar positieve gedachten; namelijk met affirmaties. 

Je een keertje zorgen maken en daardoor minder makkelijk rust kunnen vinden, is heel normaal en overkomt iedereen weleens. Maar gedachten kunnen zich gaan herhalen, zodanig dat je er zelfs in gaat geloven. Continu denken dat je niets waard bent, manifesteert zich in daadwerkelijk geloven dat je niets waard bent. En als je ergens in gelooft, gedraag je je daar ook naar. Geloof je in je eigen kunnen, dan gedraag je je zelfverzekerd. Geloof je dat je niets waard bent, dan uit zich dat in onzekerheid.

Je bent niet je gedachten

En daar zit ‘m dus de kneep. Het overtuigd zijn van de waarheid van jouw gedachten; jouw waarheid, ingegeven door stemmetjes in je hoofd. Realiseer je dat je je gedachten niet bent, maar ze slechts hebt. Gedachten zijn te gast en jij bepaalt zelf welke je toelaat.

Laat je gedachten toe, dan heeft dat invloed op je stemming , gevoel en mentale gezondheid. Negatieve gedachten beïnvloeden je dan negatief. Je snapt dus wel wat positieve gedachten met je kunnen doen.

Lees ook: Gedachten kun je trainen net zoals een sixpack

Onder de loep

Wist je dat bijna 70 procent van onze gedachten negatief zijn? Best wel schrikken als je bovenstaande hebt gelezen. Helemaal als je je realiseert dat het stelselmatig herhalen van gedachten leidt tot overtuigingen en geloven. Het is dus zaak om die negatieve gedachten eens onder de loep te nemen om te kijken wat ze voor je doen (of juist niet doen) en hoe je ze kunt omzetten naar positieve gedachten. Een prachtige tool om je brein hierin te trainen zijn affirmaties.

Affirmaties zijn korte, positief geladen zinnetjes die je bewust voor jezelf opnoemt en herhaalt. De betekenis van affirmeren is bevestigen of bekrachtigen en dat is ook precies wat ze doen. Omdat je niet je gedachten bent, kun je zelf bepalen welke je hebt. De keuze voor affirmaties is dan toch snel gemaakt?

De kracht van herhaling

Als je al jaren vastzit in een patroon van onzekerheid, angstgevoelens, somberheid of de overtuiging dat je niet goed genoeg bent en je hebt daar ook echt last van, dan is therapie zeker op zijn plaats. Maar je kunt jezelf een goede stap op weg helpen door affirmaties te gaan inzetten. Het is niets meer dan jezelf bevestigen en overtuigen op een positieve manier.

Ook interessant: Werkt positief denken niet? Probeer deze 4 dingen eens

Negatieve gedachten laat je los en vervang je door affirmaties. In plaats van te denken ‘ik ben niets waard’, denk je ‘ik mag er zijn’. Je zult de kracht van herhaling gaan ervaren als je de affirmaties steeds weer gebruikt. Want ook voor positieve gedachten geldt: hoe vaker je ze hebt, hoe meer ze je overtuigen. Je gaat geloven dat je er mag zijn en dat manifesteert zich in je gedrag, je uitstraling en je gevoel.

Energie

Om affirmaties effectief te laten zijn, is het belangrijk dat de mentale en emotionele setting, de energie waarin je zit, positief is. Het heeft geen zin om tegen jezelf te zeggen dat je zo’n leuk mens bent, als je het gevoel er niet bij hebt. Probeer daarom als je een affirmatie gaat gebruiken, te voelen wat het met je doet. Maak contact met je hart en laat je gevoel spreken.

Luister niet naar die andere stemmetjes in je hoofd, maar alleen naar de affirmatie die je tegen jezelf zegt. En voel je ook die positieve energie, dan heb je een goeie te pakken. Zorg ook dat je geen negatief geladen woorden gebruikt in je affirmatie, deze beïnvloeden het effect. Dus in plaats van ‘ik ben niet boos’ zeg je ‘ik ben blij’. Simple as that!

Voorbeelden om te oefenen

Affirmaties zijn onuitputtelijk en kunnen op elk moment worden ingezet. Zo kun je affirmaties gebruiken voor zelfvertrouwen, voor zelfliefde, voor op je werk, voor ontspanning of voor meer energie:

  • Zelfvertrouwen: ik kan het.
  • Zelfliefde: ik ben goed zoals ik ben.
  • Op je werk: ik laat los wat anderen van me vinden.
  • Ontspanning: ik voel me rustig.
  • Meer energie: ik kan alles aan.

Gebruik je creativiteit en maak affirmaties voor jezelf, voor iedere gewenste situatie. Herhaal ze zo vaak als je wilt en voel ze; zo verdrijf je ongewenste gasten uit je hoofd en bevestig je je eigen kracht, goedheid en liefde!

Dit artikel is geschreven door gastschrijver Marjolein Berendsen, oprichter van ZoMa Opleidingen. Het is ontstaan vanuit het idee dat ieder mens vanuit de essentie liefdevol, heel en compleet is. 

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️