Redactie
Redactie Betere wereld 3 sep 2020
Leestijd: 8 minuten

Een Tiny House bouwen, waar begin je? Tim bouwt er zelf één en legt het uit

Zelf je eigen huis bouwen; voor sommigen is het een droom en anderen moeten hier niet aan denken (of hebben er nog nooit over nagedacht). Toen ik de Tiny House Movement ontdekte was ik gelijk verkocht en besloten mijn vriend en ik er zelf een te bouwen. Maar hoe begin je aan zo’n enorm project?

Ik leg het je stap voor stap uit.

Van droom naar realiteit

Ik fantaseer al vanaf jongs af aan over een klein zelfgebouwd huisje. Toen ik voor het eerst een Tiny House zag, leek mijn droom ineens heel haalbaar te zijn, want hoewel het bouwen van een huis alleen voorbestemd lijkt te zijn voor mensen met twee rechterhanden bewijzen veel Tiny House-bouwers het tegenovergestelde.

Nu hadden mijn vriend en ik wel enige ervaring met bouwen en klussen (creatief beroep en leergierige duizendpoot), dus pakten we deze uitdaging met beide handen aan onder het motto ‘we hebben het nog nooit gedaan, dus we denken dat we het wel kunnen.’

Wat is een Tiny House?

Een Tiny House is een kleine woning van maximaal 50 vierkante meter met een zo klein mogelijk ecologische voetafdruk. De huisjes kunnen mobiel zijn en gedeeltelijk of helemaal off-grid.

Ook lezen: In een Tiny House wonen, hoe gaat dat eigenlijk in z’n werk?

Naast de relatief lage kosten zijn vooral het verkleinen van je voetafdruk, downsizen en meer in balans leven met de natuur drijfveren om in een Tiny House te gaan wonen.

Past een Tiny House bij jou?

De eerste stap is ontdekken of deze woonvorm bij jou en je levensstijl past. Waar ben je nu en waar wil je heen? Wat zijn je behoeften en wensen? Wat wil je wel en wat wil je zeker niet?  Wees eerlijk naar jezelf en wat je voor ogen hebt in de toekomst.

Een Tiny House is misschien niet geschikt voor je als je meer ruimte nodig hebt of gehecht bent aan veel spullen om je heen. Daarnaast is het niet altijd makkelijk om een plek te vinden voor je huisje, dus moet je bereid zijn om daar veel energie in te steken en mogelijk te verhuizen naar een andere woonplaats.

Vind je vast ook interessant: Waarom (veel) kleiner wonen in zogeheten tiny houses de wereld zou kunnen redden

Ik ben gestart met brainstormen over hoe ik mijn leven het liefste wilde vormgeven en kwam erachter dat ik niet meer alles als vanzelfsprekend wil beschouwen. Niet meer onbewust wil zijn van wat ik verbruik en ruimte innemen die ik niet nodig heb.

Ik heb de wens om meer zelfvoorzienend zijn, met de seizoenen leven en terug te gaan naar de essentie van wat belangrijk is. Niet meer mee gaan in de molen van een maatschappij waarin status, inkomen en veel bezit je geluk bepalen. Ik word blij van bouwen, het creëren van mijn leefomgeving en mooie dingen maken.

Zelf een Tiny House bouwen is voor mij daarom een logische keuze en de start van een bijzonder avontuur.

Zoek Tiny House inspiratie

Als je eenmaal hebt bedacht dat je in een Tiny House wil wonen en deze misschien ook zelf wil bouwen, is het tijd om je dromen te toetsen aan de realiteit. Ga eens kijken in een Tiny House, het liefst in zoveel mogelijk! Op de website van Tiny House Nederland is er een kaart te vinden met alle initiatieven op het gebied van Tiny Housing.

Zo nu en dan worden er door community’s of individuele huisjes open dagen georganiseerd waarop je in de huisjes kan kijken en de bewoners vragen kan stellen. Dit is een perfect moment om heel even te proeven van het leven in een Tiny House en te voelen of dit iets voor je is.

Daarnaast kun je de bewoners vragen hoe ze, als ze zelf hebben gebouwd, dit ervaren hebben. Mocht een bezoekje niet genoeg zijn om je te overtuigen zijn er tegenwoordig ook tal van mogelijkheden om een Tiny House te huren voor een overnachting!

Tiny House Community

Ik ben veel naar open dagen gegaan van community’s waar meerdere huisjes stonden zodat ik zoveel mogelijk verschillende huisjes en bewoners kon ontmoeten. Hierdoor kreeg ik een beter idee van wat er allemaal mogelijk was en kreeg ik ook steeds meer vertrouwen in het zelf bouwen.

Lees ook: Op Tiny House-visite bij Marjolein: “Het is een antwoord op veel problemen”

Gedurende het bekijken van de huisjes was ik stiekem ook al bezig met het ontwerpen met mijn eigen huisje, ik verzamelde alle dingen die ik mooi vond en op mijn eigen manier wilde toepassen. Daarnaast heb ik avonden in de computer gewoond, het internet afstruinend op zoek naar inspiratie.

Met het brainstormen over je toekomstige woonplek en het verzamelen van inspiratie ben je eigenlijk ook al een beetje begonnen met je ontwerp. Uiteindelijk is het ontwerp een optelsom van wensen en functionaliteit. Sommige dingen lijken romantisch, zoals een bad in je woonkamer, maar zijn in het dagelijkse leven misschien heel erg onpraktisch.

In het begin is het wel fijn om je fantasie helemaal de vrije loop te laten en je niet te laten belemmeren door wat wel en niet kan. Zo kom je erachter wat je het liefste zou willen en kan je daarna langzaam een realistisch plan maken.

Ik heb een ontwerpcursus gedaan bij de Tiny House Academy, waarin je veel leert over het ontwerpproces en goed begeleid wordt tijdens het bedenken van je droomhuisje. Daarnaast is de cursus heel praktisch en behandelt veel voorkomende manieren om je huisje op te bouwen en vorm te geven.

Zelf bouwen of laten bouwen

Naast het ervaren van het leven in een Tiny House is het ook een goed idee om te testen of je klussers-bloed door je aderen hebt stromen (als je dat nog niet zeker weet). Veel Tiny House bouwers zijn tijdens de bouw op zoek naar hulp, zo kun je mooi een- of meerdere dagen meelopen en zien hoe het er aan toe gaat tijdens een bouw.

Must read: Hoe Hanneke bezig is om haar Tiny House-droom te realiseren

Misschien kom je erachter dat het helemaal niks voor je is en toch liever je huisje wilt laten bouwen, of besef je je dat je wél blij wordt van het kleinere werk en je een huisje ‘casco’ wil laten bouwen zodat je zelf de rest kan doen. Er zijn namelijk meer smaken in Tiny House Bouwland dan alleen maar alles zelf doen!

Er zijn vakmensen die een huisje casco voor je kunnen leveren, dat betekent dat het huisje constructief helemaal af is en wind- en waterdicht. Het binnenwerk kan je zelf naar eigen smaak en inzicht inrichten.

Helemaal zelf bouwen

Mijn vriend en ik hebben al vanaf het eerste moment besloten dat we het helemaal zelf wilden bouwen, dat was voor ons een van de redenen om dit project te starten. We hadden beiden wel wat ervaring met klussen en vinden het leuk om dingen te maken. Daarnaast konden we de hulp van mijn stiefvader inroepen, veteraan-timmerman met al wat zelfgebouwde huizen achter zijn kiezen.

Hulp vragen en advies inwinnen van anderen is echt niet onbelangrijk en ik zou dit iedereen aanraden, zeker als je nog maar weinig ervaring hebt. Het is een behoorlijk grote onderneming en je wil wel dat je huisje veilig en duurzaam is.

Probeer daarnaast ook wel je eigen plan te trekken, want je zal erachter komen dat iedereen je wel iets weet te vertellen over het bouwen van een huis en dat kan behoorlijk verwarrend zijn. Plotseling weet ome Frits alles van elektriciteit aanleggen en de vriend van de buurman zou de fundering heel anders aanpakken. Laat je niet van de wijs brengen, kies alleen de adviezen uit die je kan gebruiken.

Onvergetelijke reis

Welke vorm je ook kiest, het wordt in ieder geval een reis om nooit meer te vergeten. Het is een hele mooie kans om zoveel invloed te hebben op de plek waar je in woont en daarmee ook bewuster te leren omgaan met je omgeving. Het is ontzettend leerzaam en bent tot veel meer in staat dan dat je in eerste instantie dacht (zelfs met twee linkerhanden!).

Je inspireert niet alleen jezelf, maar ook anderen door zo’n project aan te gaan. Ze gaan misschien niet direct een huis bouwen, maar worden wel aan het denken gezet over een andere manier van leven, of krijgen het vertrouwen om ook meer zelf aan te pakken.

Tim van der Meer werkt doordeweeks als paraveterinair dierenartsassistente, in het weekend als tiny house-bouwer en alle momenten van de dag als beeldend kunstenaar, dromer en verhalenverzamelaar. Op dit moment is ze samen met haar vriend bezig met het bouwen van een Tiny House: Walden. Op hun Instagram pagina waar.is.walden is het project te volgen. Tim’s tekeningen zijn te vinden op timtekent.com

Meer Tiny Houses

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️