Kiara Louis
Kiara Louis Betere wereld 3 jul 2018
Leestijd: 5 minuten

Hoe Hanneke bezig is om haar Tiny House-droom te realiseren

Leven in een Tiny House: een eigen keuze of gebrek aan beter? En wil je zo knus mogelijk leven of is het je ecologische voetafdruk die je graag wat maatjes kleiner ziet? In deze rubriek gaan The Issue en Bedrock langs bij Nederlanders die in een Tiny House (gaan) wonen. Deze week spreken we Hanneke Snuverink over haar weg naar de ultieme Tiny House-droom. Hanneke woont en werkt in Amsterdam en leidt een druk leven. Zo druk dat ze af en toe op de fiets zit, een bekende tegenkomt en niet eens tijd heeft om te stoppen omdat ze altijd onderweg is. Dat, in combinatie met haar droom om nog duurzamer te leven, maakt dat ze bezig is om haar Tiny House-droom uit te laten komen.

Zeg Hanneke, hoe ben je op het idee gekomen om te wonen in een Tiny House?

“Ik werk voor een duurzaam bedrijf (Sungevity) dat mensen helpt in het voorzien van duurzame energie. Dat doen we bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen, maar ook door zonneboilers en warmtepompen aan te bieden. Zo kunnen zij ook de stap maken naar een duurzamer leven.

Toch kan ik op mijn eigen huurwoning in Amsterdam geen zonnepanelen plaatsen. Dat moet en kan anders, dacht ik. Al zoekende naar een meer duurzame woonvorm kwam ik in aanraking met mensen die zich ook met duurzaamheid bezighouden. Samen met twee collega’s begonnen we een ‘Tiny House-groep’. 

Die groep is inmiddels uitgegroeid tot een clubje van tien mensen. Samen willen we een woonvorm van Tiny Houses realiseren, waarbij we alles willen delen: van de wasmachine tot de auto. Ik geloof niet dat een groot huis, veel geld en een dikke auto gelukkig maakt, maar wel het contact tussen mensen. Je kan zoveel met elkaar delen, dat is veel leuker, efficiënter en duurzamer.”

Op Tiny House-visite bij Hennie: ‘Het huis leert mij waar ik zonder kan’

Wat houdt die Tiny House groep precies in?

“We vergaderen ongeveer één keer per maand en nemen telkens nieuwe stappen richting onze droom. Dat is echt een proces, want de wereld is nou eenmaal niet ingericht op dit soort woonvormen. Gelukkig spreken we ook met mensen of groepen die wel al een Tiny House  hebben gerealiseerd – in wat voor vorm dan ook. Het helpt ons enorm om te zien wat zij hebben doorgemaakt en hoe ze van hun droom werkelijk hebben gemaakt.”

Je wilt je lifestyle compleet omgooien, waarom?

“Daar heb ik meerdere redenen voor. Ik denk dat duurzaamheid en welzijn compleet samengaan. Een duurzame wereld is een gezonde wereld. En duurzamer wonen betekent automatisch kleiner wonen. Zo kwam ik uit bij een Tiny House.

Helaas gaat het tegenwoordig veel over geld, zeker in de bouw. Dat vind ik heel jammer. Laatst fietste ik door de bossen van Bergen op Zoom toen ik een vriend bezocht. Daar zag ik prachtige natuur. Maar die natuur moet wijken, want er werden gigantische woningen gebouwd.

Het bouwen gaat maar door en door. Dat kan niet, want de wereldbevolking blijft maar groeien. Hoezo worden de huizen dan groter? Dat vind ik heel gek. Een langetermijnvisie is cruciaal voor het welzijn van de aarde.”

Wat zijn voor jou de grootste voordelen van wonen in een Tiny House?

“Je hebt minder nodig, in de breedste zin van het woord. Minder spullen, minder energie, minder ballast. Daardoor zou je zelfs minder kunnen werken op de lange termijn. Zo creëer je meer tijd voor dingen die er écht toe doen, zoals tijd besteden met de mensen om je heen.

Ook willen we in onze woongroep dingen delen zonder elkaar te dicteren. We streven naar meer verbinding met elkaar. Soms als ik in Amsterdam fiets, zie ik een bekende en kan ik niet eens stoppen om even een praatje te maken, omdat ik altijd on-the-go ben. Door de stap te maken naar een Tiny House, hoop ik op meer rust in mijn leven.”

Welke uitdagingen denk je tegen te gaan komen? En hoe denk je hier mee om te gaan?

“In ons proces merken we vooral dat gemeenten tegenwerken. Vaak hebben zij geen langetermijnvisie op het gebied van duurzaamheid. Een braakliggend terrein beschikbaar stellen als experiment willen ze best, maar ze kunnen geen plek garanderen waar wij voor een langere tijd kunnen wonen. Dat maakt het best lastig. 

Bovendien is zo’n braakliggend terrein zelf ook nog een hele uitdaging. Er zijn bijvoorbeeld geen aansluitingen voor elektriciteit. Bij de aankoop van zo’n terrein moet je je door allerlei regels, bouwnormen en wetten heen wurmen.”

Op Tiny House-visite bij Prins: ‘Ik moest gewoon het licht even zien’

Als we kijken naar de toekomst, waar hoop je dan op?

“Ik hoop dat we iets vinden waar we kunnen blijven. Een plek waar we iets kunnen opbouwen. We willen echt een thuis creëren en bijvoorbeeld fruitbomen kweken op ons land. 

De wereld is helaas niet op duurzaamheid ingericht. Met onze Tiny House-groep moeten wij als burgers door alle regels heen gaan, de overheid belemmert ons. Zelf nemen zij geen beslissingen die zoden aan de dijk zetten. Ik hoop dat dat gaat veranderen en zaken als Tiny Houses worden gestimuleerd. Alleen zo kunnen we een duurzamere wereld creëren.”

Heb je nog een boodschap?

“Eigenlijk heb ik een hekel aan anderen vertellen wat ze moeten doen, maar ik wil best een tip geven: begin klein. Beginnen is het belangrijkste. Voor veel mensen is bijvoorbeeld het aanschaffen van zonnepanelen en stap naar steeds duurzamere keuzes. En maak die keuzes vooral omdat je het leuk vindt. 

Mijn duurzaam bewustzijn kwam in fases. Ik begon met minder vlees eten, toen stopte ik helemaal en vervolgens werd ik me bewust van wat ik aantrok. Ook ging ik mijn eigen zeep en deodorant maken – vaak weten we niet eens wat er in onze producten zit. Daarom doe ik het liever zelf.

Net zoals bij mij Tiny House. Daar heb ik zelf alle controle, dat vind ik heel fijn. Zo weet je dat het op een duurzame manier gebeurt. Ik vind het ook belangrijk om de grote spelers aan te spreken: winkels, supermarkten, overheden. 

Samen zijn we verantwoordelijk voor onze aarde.”

Meer lezen over Tiny Houses?

Wil je meer interessante artikelen over duurzaam wonen? Meld je nu aan voor onze Bedrock-Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Hoe Hanneke bezig is om haar Tiny House-droom te realiseren
Sluiten