Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 12 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Ben je ongemotiveerd op je werk? Dat ligt misschien aan het telefoongedrag van je baas

Merk je dat je soms je motivatie verliest als je aan het werk bent? Weinig zin hebt om projecten af te maken, laat staan om nieuwe ideeën aan te dragen? Dat ligt misschien niet aan jou, maar aan het telefoongebruik van je baas, laat een nieuwe studie zien.
Hoewel het voor werknemers tussen negen en vijf eigenlijk niet de bedoeling is dat ze hun mobiel gebruiken voor niet-werkgerelateerde zaken, zijn er wel steeds meer leidinggevenden die regelmatig een gesprek onderbreken omdat ze worden gebeld, of op hun mobiel kijken tijdens een vergadering. Logisch, denk je misschien, dat zijn toch belangrijke werkgerelateerde zaken?

Boss phone snubbing

En dat is misschien ook wel zo, maar in sommige gevallen is het toch handiger voor leidinggevenden om hun telefoongedrag aan te passen en ook belangrijke telefoontjes even te negeren. Boss phone snubbing, het fenomeen dat een werknemer het gevoel heeft dat zijn of haar leidinggevende afgeleid is door een smartphone als ze in gesprek zijn, heeft indirect namelijk enorm veel invloed op de betrokkenheid van werknemers.

https://www.bedrock.nl/verkeerde-baas-brein-werken/

Logisch ook: als je baas steeds een belletje aanneemt als jullie in gesprek zijn, voelt het waarschijnlijk niet alsof je ideeën gerespecteerd en in overweging genomen worden. En als je naar je leidinggevende loopt en hij of zij heeft alwéér geen tijd door een belafspraak, denk je misschien al snel: nou, laat dan maar zitten.

Beschikbaarheid, veiligheid en zinvolheid

Hoe dat komt? Het zit ongeveer zo: voor betrokkenheid van werknemers is er vertrouwen in de leidinggevende nodig. Dat vertrouwen bestaat uit psychologische beschikbaarheid, veiligheid en zinvolheid in de relatie tussen werkgever en werknemer. Als aan één van die dingen (of allemaal) gebrek is, zal het vertrouwen afnemen, en dus ook de betrokkenheid.

De telefoonsituatie heeft vooral invloed op de zinvolheid en beschikbaarheid. Diepe gesprekken worden lastig als er constant een telefoongesprek op de loer ligt, en je zult misschien ook minder snel naar iemand toe stappen als hij of zij altijd druk bezet is.

Dit vind je vast ook interessant: Waarom jouw telefoon je leven verwoest

Dat heeft op twee manieren invloed op ons. Aan de ene kant krijgen we het idee dat ons werk niet waardevol is, en daardoor worden we minder gestimuleerd om ons persoonlijk te ontwikkelen. En minder groei is minder betrokkenheid, want we leven allemaal voor groei. Daarnaast hebben we minder vertrouwen in ons vermogen om ons werk uit te voeren.

Andere relaties

Phone snubbing geeft trouwens niet alleen een negatief effect op de relatie tussen baas en werknemer, maar ook op andere relaties. Uit eerder onderzoek bleek bijvoorbeeld al dat partner phone snubbing de tevredenheid met een relatie vermindert: hoe meer jij en je partner afgeleid worden door jullie telefoon, hoe zwakker jullie band wordt. Best ironisch in deze tijd waarin relaties juist ook online ontstaan, maar het is dus echt zo. Tijd voor wat meer quality time?

Benieuwd naar de invloed van je telefoon?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️