Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 13 aug 2018
Leestijd: 6 minuten

De nadelen van technologie: je telefoonverslaving en hoe die je productiviteit naar beneden haalt

De hele dag door bliept, piept en trilt je telefoon een slag in de rondte. E-mails, werk-herinneringen, Instagram, Whatsapp, Facebook, belletjes en andere apps. Het houdt nooit op. Elke app wordt dan ook slim in elkaar gezet zodat je de app en je telefoon écht nodig lijkt te hebben. Je raakt er verslaafd aan. Maar daardoor daalt je productiviteit (in werk en privé) keihard blijkt uit dit onderzoek.

Om productief te zijn – of het nou op werk is of gewoon thuis als je je to-do lijst afwerkt – kan je het allerbeste een omgeving vinden waarin je zo min mogelijk wordt afgeleid. En die optimale concentratie bereik je niet met een trillend mobieltje naast je.

Éilish Duke deed onderzoek naar telefoonverslaving, dagelijkse verstoringen en productiviteit. Niet geheel verrassend blijkt uit de resultaten dat telefoonverslaving en en actief je telefoon steeds checken je productiviteit thuis én op werk kleiner maken.

Je verliest de flow

Behalve dat je letterlijk niet aan het werk bent als je over je Insta- of Facebookfeed scrolt, haalt je telefoon je ook uit de workflow. Ga maar na: als je lekker bezig bent een artikel te tikken, e-mails te beantwoorden of wat dan ook aan het doen bent, en je ziet vanuit je ooghoek het beeldscherm van je telefoon oplichten, is het lastig de verleiding te weerstaan. Oké dan, alleen even snel een Whatsappje beantwoorden, maar dan beantwoord je al snel ook meteen even je Facebookberichtjes en check je je andere notificaties en oh leuk! Je oude buurmeisje heeft een kind! Voor je het weet ben je twintig minuten bezig met het bekijken van babyfoto’s.

Dat je even pauze hebt, is helemaal niet zo erg. Maar als je constant onbedoelde telefoon-pauzes hebt, raak je uit de zogeheten workflow. De flow is een staat waarin je je verkeerd en volledig opgaat in een activiteit. Je vergeet de tijd en ruimte om je heen en bent productief aan het werk. Een onderbreking kan je heel makkelijk helemaal uit de flow halen, zelfs een korte onderbreking van 2.8 seconden, zoals een Whatsappje op te scherm zien oppoppen. Het duurt dan weer even voor je je concentratie terug hebt en weer verder kan.

Telefoon checken om de 18 minuten

Uit het onderzoek van Duke blijkt ook dat sommige mensen hun telefoon bijna dwangmatig checken (dan spreken we van een telefoonverslaving), zelfs als ze geen gevoel hebben dat ze een nieuwe notificatie hebben. Zij checken om de achttien (!) minuten hun telefoon. Dat is toch best confronterend. Vooral omdat het binnen vijf minuten is nadat zij wakker worden en binnen vijf minuten voordat ze gaan slapen.

Zo kom je weer terug in de flow

Onderzoeker Duke legt uit hoe je in zo’n flow terug komt. Dus ook als je ‘m even kwijt bent, kan je ‘m gewoon weer oppakken. En wel zo: je hebt er in elk geval een paar minuten voor nodig waarin je je ongestoord en ononderbroken concentreert en focust op één specifieke taak.

Concentratieproblemen? Deze tips helpen je om gefocust te blijven

Hoe werk je dan wél productief?

Neem liever af en toe een efficiënte pauze waarin je even lekker een rondje loopt, wat eten of drinken voor jezelf maakt, lekkere yoga-oefeningen doet of gewoon even gestrekt op de bank gaat liggen. Dan leeg je ook écht je hoofd even en begin je je werk erna weer met een frisse blik.

De nadelen van technologie

De respondenten lieten weten zelf ook te merken dat hun smartphonegedrag een negatieve impact heeft op hun persoonlijke én professionele leven. En eigenlijk zie je die antwoorden in veel studies terug: de ‘technostress’ ofwel: de directe of indirecte negatieve invloed van technologie, inclusief smartphones, computers en het internet op iemands gedrag, gedachten of psychologie, inclusief percepties en bijbehorende emoties door het verhoogde aantal ‘ziektes’ ontstaan door technologie op de werkvloer en in de maatschappij. Een mond vol, maar het is toch echt orde van de dag.

Zo kom je van je telefoonverslaving af

Als je graag van je telefoonverslaving af komt of in elk geval minder tijd op je telefoon wilt spenderen – of zoals een vriendin het mooi verwoord: “Als je later dood gaat en op je sterfbed ligt, denk je niet na over het scrollen op een Instagramfeed.” – dan is het niet nodig om helemaal cold turkey je telefoon niet meer te gebruiken.

We leven immers in een systeem en maatschappij waarin je wordt verwacht bereikbaar te zijn. Wees dus realistisch en blijf bereikbaar, maar leg je telefoon steeds in zicht. Dat is nergens voor nodig. Net als je telefoon op tafel tijdens het eten: het leidt alleen maar af en is niet leuk voor je gezelschap. Ook tijdens intieme momenten met je vrienden, familie of geliefde. Laat je telefoon lekker weg. Wedden dat je meer van het moment geniet als je niet tussen door drie Insta-stories maakt of steeds wordt afgeleid door berichtjes.

Gebruik je telefoon intelligent

Tenzij je natuurlijk een belangrijk belletje verwacht, dan kan je je telefoon op luid zetten of je legt hem wel naast je. Maak dus duidelijke grenzen voor wanneer je je telefoon wél in zicht hebt om je productiviteit te vergroten. Of dat nou op werk is of om gewoonweg meer van het moment te genieten. Gebruik je telefoon slim!

Dit vind je vast ook interessant: Deze tekenen laten zien dat je even afstand moet nemen van social media

Hoe kom je van je Facebookverslaving af?

Wil je proberen minder op Facebook te zitten, maar vind je dat nog steeds lastig? Dat is niet gek, want achter apps zitten slimme, psychologische strategieën die je verslaafd maken aan de app. Zo voel bij het zien van een rood bolletje bij je Facebook-app of Whatsapp de drang om het ongelezen bericht direct te bekijken, anders blijf je er steeds aan denken tot ‘ie geopend is.

Bij ons kleine tech-broertje One More Thing werd de nieuwe iPhone getest, en wat bleek? De drang om steeds op Facebook te zitten (via de app) werd een stuk kleiner. Goed nieuws dus! Je kan natuurlijk ook de app gewoon niet downloaden. Zelf heb ik de Facebook-app überhaupt nooit gehad, maar even goed ga ik af en toe naar Safari om de website te openen. Een stuk minder vaak en alleen als ik iets wil opzoeken. Het doelloos scrollen is er wel véél minder van geworden.

Meer lezen over je telefoonverslaving?

Wil je op de hoogte blijven van de beste Bedrock-content? Meld je dan aan voor de Bedrock Weekly!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De nadelen van technologie: je telefoonverslaving en hoe die je productiviteit naar beneden haalt
Sluiten