Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Care 9 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

Is de straling van je mobiele telefoon gevaarlijk voor je hersenen?

Zo’n 15 jaar geleden had bijna niemand een mobiele telefoon. We zijn in korte tijd allemaal draadloze apparatuur gaan gebruiken. Maar wat zijn eigenlijk de gevolgen van het gebruik van deze apparaten voor onze gezondheid?
Er is overal straling om ons heen door de draadloze apparaten die we gebruiken. Er is echter veel onduidelijkheid over de invloed van deze straling op onze gezondheid. Wel wordt er veel onderzoek gedaan naar de gevolgen, maar wetenschappers kunnen er geen overeenstemming over vinden.

In 2011 bestempelde de Wereldgezondheidsorganisatie de straling van mobiele telefoons als ‘mogelijk kankerverwekkend’. Deze conclusie baseerden ze op verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Zou de straling dan toch gevaarlijk zijn?

Straling schadelijk voor de gezondheid

Op de Australische televisie verscheen onlangs de documentaire Wi-Fried. Volgens de wetenschappers in deze docu is de straling van draadloze apparaten schadelijk voor onze gezondheid. Deskundigen beweren dat deze straling gevaarlijk kan zijn voor de hersenen en dan voornamelijk die van kinderen. Ondertussen worden we continue aan de schadelijke straling blootgesteld.

Hoe zit het nou eigenlijk: is kinderen krijgen na je 35e écht risicovoller?

Kinderen groeien op in een zee van straling afkomstig van draadloze apparaten. “Kinderhersenen bevatten meer vloeistoffen en absorberen hierdoor meer straling dan het brein van een volwassene,” zegt Devra Davis, een Amerikaanse epidemioloog op het gebied van kanker. Volgens Davis kunnen we nu nog niet meteen een toename in het aantal personen met hersenkanker zien:

“Toen er in Japan atoombommen vielen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, hebben we elke persoon die het overleefde gevolgd. Het duurde 40 jaar voordat de hersenkanker zich heeft ontwikkeld na de blootstelling aan de straling.”

Of niet?

Er is vanuit veel kanten commentaafr op de beweringen in de documentaire. Simon Chapman, professor volksgezondheid aan de University of Sydney, verwijst naar een onderzoek uit 2004. In dit onderzoek werden er wel degelijk binnen 40 jaar hersentumoren gevonden bij overlevenden van een atoomaanval.

Wel of geen kinderen krijgen met het oog op duurzaamheid?

Verschillende wetenschappers noemen de documentaire onjuist en onwetenschappelijk. De documentaire zou mensen bang willen maken door het gebruik van draadloze apparaten ten onrechte te linken aan hersenkanker. Er is namelijk geen afdoende bewijs dat de straling van deze apparaten schadelijk is voor onze gezondheid.

Conclusie

Maar wat moet je nu als consument met deze tegenstrijdige informatie? Je telefoon niet meer gebruiken? Volgens natuurkundige Ken Karipidis van de Australian Radiation Protection and Nuclear Safety Agency (ARPANSA) is er niet voldoende bewijs om te zeggen dat het gebruik van een mobiele telefoon kanker veroorzaakt, maar blijkt uit sommige onderzoeken wel dat er een verband is tussen het veelvuldig gebruiken van je mobiele telefoon en bepaalde hersentumoren.

Om de blootstelling aan deze straling te beperken, kun je je mobiele telefoon tijdens het bellen het beste een paar centimeter van je hoofd afhouden. Daarnaast raadt Dr. Karipidis ouders aan om het gebruik van mobiele telefoons door kinderen zo veel mogelijk te beperken.

Hoe je eerlijk met je kinderen kunt praten over klimaatverandering

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Is de straling van je mobiele telefoon gevaarlijk voor je hersenen?
Sluiten